Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Težave z očmi in srce

Težave z očmi in srce

Zdravo,

že približno 2 leti imam težave in počasi že obupujem nad vsem, zato sem se odločila da poskusim še tu. Stara sem 27 let.

Začelo se je s tem, da se mi je pred približno 2 leti kar naenkrat pojavilo mnogo črnih delcev (muh) pred očmi. Teh črnih muh sem sicer navajena že od majhnega, takrat se mi je zdelo, da se jih je pojavilo mnogo več. Šla sem pod nujno na očesno kliniko, kjer niso odkrili ničesar. Zatem sem bila pomirjena in se sprijaznila, da so te muhe nekaj “normalnega”, vendar ne za dolgo, saj se mi je začelo pojavljati nekakšno bliskanje pred očmi. To bliskanje pred očmi se mi zdi nekolikšno drugačno od bliskanja, kakršno doživljajo drugi ljudje. Meni se dogaja samo med fizično aktivnostjo – na svetlobi in sicer npr. med hojo, skakanjem, tekom… Zabliska se mi vedno v tistem trenutku, ko z nogo močno “sestopim” na tla. Ta blisk bi opisala tako, da mi se za sekundo pojavijo neke vrste bele nitke, strele. Prav tako ves čas (ne glede na aktivnost) opažam pulziranje vida na očesu – vidim črno(e) liso(e), ki se pojavlja(jo) in izginja(jo) sočasno s srčnim utripom. Te črne lise se mi za sekundo pojavijo tudi npr. ko močno pihnem skozi nos. Pri oftamološkem ponovnem pregledu prav tako niso nič odkrili, na nevrološkem tudi ne. Nekako sem se naučila živeti s tem – telovadim v večernih urah, ko je tema, vendar me res moti.

Zakaj pišem v to tematiko kardiologije… Imam težave tudi z močnim bitjem srca že kar nekaj časa (se je pa težava pojavila nekoliko kasneje kot to z očmi zgoraj).  Ves čas, cele dneve, čutim močen utrip srca, pulziranje v zgornjem delu telesa – najpogosteje na glavi, vratu. Najtežje je pred spanjem, saj me zaradi tega težko zaspim. Zdi se mi, da je zmeraj težje in več neprespanih noči in čeprav je neudobno, lahko zaspim samo na trebuhu z “iztegnjeno” levo roko nad glavo. Na splošno se tudi počutim slabo. Pregleda pri kardiologu nisem imela, zdravnica mi je izmerila EKG, ki je bil v redu. Pritisk je tudi v redu. Vem, da je vzrok teh težav lahko tudi psihične težave, vendar bi rekla da pri meni ne. Ali bi lahko bile vse težave povezane s srcem ali oživljem? Zanima me vaše mnenje.

Najlepša hvala.

Spoštovana,

glede očsenih težav težko karkoli komentiram. Verjamem, da so okulisti pravilno ugotovili, da ni nobenih nevarnih stanj. “Muhe” ali “nitke”, ki jih vidite so dokaj pogost pojav. Še sam jih imam skoraj celo življenje.

Kar se tiče močnega bitja srca, razlogov je lahko več in lahko samo ugibamo zakaj se gre. Če se stanje ne izboljša ali celo poslabša potem je obisk kardiologa vsekakor pametna ideja. Mogoče boste rabili blaga zdravila za zmanjševanje števila utripov ipd. Skratka občutek močnega bitja srca jenajvečkrat posledica stresa in tesnobe ali ker ste zaužili preveč kofeina, nikotina ali alkohola.

Najpogosteje je palpitacije možno čutiti pri spremembi položaja telesa. Ko ležite, stisnete želodec in prsno votlino skupaj, s čimer pritiskate na srce in pretok krvi ter povečate cirkulacijo.

Največkrat ni razloga za skrb, izogibajte se poživilom (kava, čaj, kajenje, alkohol ipd.). Če se stanje ne izboljša, kot je napisano, obisk kardiologa, ki bo po potrebi opravil še druge potrebne preiskave za ugotavljanje razloga za močnejše bitje srca. Vseeno osebno smatram, da gre za subjektiven občutek, ki bo sčasoma izginil.

LP

New Report

Close