Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Težave z očali (ali nemara očmi?)

Težave z očali (ali nemara očmi?)

Spoštovani!

Zadnjih nekaj mesecev opažam, da ponoči in ob zmanjšani vidljivosti vidim luči nekam čudno. Od luči se namreč v vodoravni smeri širi žarek, lahko bi rekel “krilo” na vsako stran (levo in desno od luči) dolg od pol metra do dveh metrov. To je nekako tako, kot če bi bil avtomobilski žaromet žuželka, žarki, ki svetijo v vodoravni smeri (in mi kot svetlobna rampa zapirajo pogled na cesto), pa so njena dolga krila. Mislim, da je problem z očali, saj če očala snamem, teh žarkov oz. “kril” ni. Vidim samo luč, resda nekoliko razmazano, ker imam visoko dioptrijo, ampak brez motečih žarkov. Tudi to, da se usmerjenost žarkov spreminja, če spremenim kot pod katerim so očala, kaže na to, da imam probleme z očali. Če namreč očala snamem, obrnem za 90 stopinj in pogledam čez lečo, vidim, da je tokrat žarek navpičen, če pa so očala poševno (45 ali 135 stopinj), pa so tudi žarki poševni.
Zanima me, zakaj se mi to pojavlja in kako bi to lahko odpravil? Ti žarki me še posebno motijo, če ponoči vozim in me po nepotrebnem (?) utrujajo, saj moram oči veliko bolj napenjati, da čez te žarke (ki se raztezajo čez celo cesto), vidim pešca, kolesarja, kamen na cesti, železniški prehod, prometni znak, marsikdaj (zlasti če mi gre več avtov nasproti), pa tudi, kje je desni rob ceste. Vem, da imam te težave samo jaz, saj se morebitni avto, ki je za menoj, medtem, ko jaz počasi vozim (ko se srečujem z drugimi avtomibili), da ne bi zgrmel s ceste ali povozil pešca, ki se skriva za celim rojem žarkov, veselo pripravlja, da me bo prehitel in me potem tudi prehiti.
Zaradi vsega naštetega se med vožnjo ponoči silno utrudim. Moji starši pravijo, da so to problemi z očmi in da, če bom šel k okulistu oz. na optiko, da ne bom smel več voziti avta. Jaz pa mislim, da obstaja kakšna pomoč.
Očala imam že 15 mesecev, čez 9 mesecev bom upravičen do novih (očala imajo trajnost 2 leti). Moja očala so plastična, saj imam kar precej veliko dioptrijo in bi bila steklena pretežka. Že sicer mi večkrat lezejo z nosu. Nos se mi tam, kjer so tisti plastični oprijemki, kjer se očala držijo nosu, tudi zelo rad poti, tako da potem še raje zdrsne po nosu in potem gledam čez zgornji del stekel, kar se vsaj meni zdi, da ni dobro. Zlasti, če opravljam kakšno težko in umazano delo, je to problem (doma imamo vrt in vinograd, večkrat pa tudi v hiši kaj delamo), saj jih takrat, ker imam umazane roke, ne smem nastavljati, saj bi se umazal.

Lp

Anonim

Torej po opisanem sodeč imate CYL in imam občutek, da nimate pravilno dioptrijo. Torej čimprej obiščite zdravnika in se posvetujte glede vaših težav.

Lp.

New Report

Close