Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika težave z očali

težave z očali

Spoštovani! Pred več kot pol leta sem bila pri okulistu. Dioptrija se mi je povečala. Podatki iz izvida:
Elektronska refraktometrija VD:12 PD:61
desno:(-)S:+2,00 C:-0,50 A:9 SE:+1,75
levo: S:+2,00 C:-0,75 A:18 SE:+1,75

Vdo:+1,50 dsph -0,50/30=1,0
Vlo:+1,50 dsph -0,50/20 ou odgovarja

Tonus do:17 mmHg Tlo:19 mmHg (nekontaktna tonometrija)
terapija: rp očala za daljavo (902)
Kontrolni pregled v primeru težav.

Zdaj pa moja težava. Ker nisem več želela imeti starega okvirja za očala, sem se odločila za novega in tukaj nastane problem. Ne vem zakaj so sedaj “moderni” okvirji, ki imajo majhno višino stekel. Imam namreč “visok” nos in ker pri optiku kjer sem vzela nova očala ni bilo po višini večjih okvirjev, sem vzela takega kakršnega je imel. (Sedaj mi je žal, saj se nanj ne morem navaditi). Mi je pa zato predlagal tak okvir, da pride okvir samo na zgornji rob stekel, spodaj so pa brez okvirja. Moj problem je, da ko pogledam proti tlom, pogledam mimo očal. To tudi optiku ni bilo všeč a mi ni mogel ponuditi nič drugega. Tudi ko sedim za računalnikom, ko pogledam na tipkovnico, je pogled mimo očal. Bojim se, da bom zato s temi očali naredila več škode kot koristi svojim očem.
Ali obstajajo višji okvirji in ali mi lahko napišete vsaj okvirno ceno (od-do), saj menim, da bom morala sama zamenjati očala (torej bo to verjetno moj strošek). Ali pa naj počakam, do naslednje kontrole?
Prosila bi vas še za nasvet: Ali mi predlagate (glede na izvid) očala nositi skozi cel dan ali ne?
Hvala.
Lep pozdrav.

Vidite, tu se pa potem začnejo kazati razlike med boljšimi optikami in povprečnimi optikami.

Pri nas damo stranko najprej na Relaxed Vision Terminal, ki je računalniško centriranje iz hiše CARL ZEISS, ki služi za natančno centriranje korekcijskih očal (progresivnih, bifokalnih in posebno stanjšanih stekel). Pri tem nam računalnik pokaže, če je in koliko je okvir prekratek (spodaj). Če je prekratek pa moraš potem imeti tudi poseben CNC računalniški brusilni stroj (brez tega tudi prva aparatura ni v veliko pomoč) z funkcijo CT, ki omogoča podaljševanje okularja pri okvirjih, ki so spodaj brez (na silk) in tudi pri okvirjih na vijake. Z njim podaljšamo okvir za željeno dolžino, da se stranki ne zgodi to, kar vi opisujete (obe aparaturi lahko vidite na naši strani-link do strani je na koncu).

Torej sedaj rešitev za vas: okvirja ni potrebno menjavati, saj imate spodaj brez okvirja in se lahko podaljša po zgoraj opisanem postopku. Žal so pa za to potrebna nova stekla. Glede na dioptrijo priporočam nositi očala non-stop:

Spoštovani!
Zahvaljujem se Vam za odgovor.
Zanima pa me ali imate mogoče poslovalnico tudi v Ljubljani? Na interentu sem namreč zasledila, da je tudi v Ljubljani optika Pirc.
Ker res nimam pojma koliko stanejo stekla, bi bila vesela okvirne informacije glede cene.
Hvala.
Lep pozdrav.

Žal smo samo v Mariboru, v Ljubljani pa je moj bratranec, ki je tudi velik specialist. Če mu boste omenili vašo težavo, vam bo zagotovo pomagal.

Lp.

pozdravljeni,

tudi jaz sem pred kratkim dobila nova očala. na enem očesu se mi je poslabšala dioptrija, na drugem ne. pri optiku sem si dala izdelati nova očala, ki mi sedaj delajo težave. na levem očesu kjer se je dioptrija povečala nimam težav. problem je na desnem očesu kjer je ostala “stara” dioptrija in cilinder enak. občutek imam kot da mi sliko na tem očesu izostri in v naslednjem trenutku zamegli. ta cikel se stalno ponavlja in očal praktično ne morem nositi. kaj bi to lahko bilo in kako to rešiti?

lp in hvala.

Mislim, da je to oko sedaj “podhranjeno”, torej je potrebno preveriti dioptrijo in vodilno oko….lahko pa da je to narejeno terapevtsko (z določenim namenom, da se aktivira “leno oko”). V vsakem primeru ponovni predled.

Lp.

New Report

Close