Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Težave z novimi očali

Težave z novimi očali

Pozdravljeni!

Stara očala: dioptrija eno oko dsph.-4, dcyl. -0,25, axis 60° ter drugo oko dsph.-3, dcyl. -0,25, axis 10°.

Pred dobrim tednom dni sem bila na pregledu za nova očala v optiki, kjer me je pregledal zdravnik. Ugotovil je, da se je dioptrija spremenila in sicer iz -4 na -3,75 brez cilindrov ter iz -3 na -2,75 brez cilindrov.

Očala so izdelali, vendar jih ne morem nositi, ker z njimi ne vidim dobro, po 5 minutah pa me začne boleti glava. Z očesom, ki ima višjo dioptrijo, vidim dobro, z drugim (manjša dioptrija) pa vidim slabo (na daleč). Z očali ne morem brati, vse je megleno, zamaknjeno.

Ponovno sem šla na pregled (k istemu optiku in zdravniku), pa pravi, da je z dioptrijo vse v redu, tudi očala so bila izdelana v skladu z receptom.

Pred tem drugim pregledom sem bila dopoldan pri enem drugem zdravniku, ki je izmeril naslednje: -3,75 in -3 in cilindre na obeh očeh.

Pri popoldanskem pregledu sem zdravnika opozorila na to, da imam cilindre že od osnovne šole, vendar je povedal, da niso nujni.

Po pregledu me je eden izmed zaposlenih v optiki povabil, naj se oglasim pri njem čez 2 dni, kar sem tudi storila. Ponovno mi je z aparatom izmeril dioptrijo, ki je bila -4, cilinder in -3, cilinder (natančnega podatka mi ni povedal). Povedal mi je, da lahko zamenjajo lečo z višjo dioptrijo, leča z manjšo dioptrijo pa ostane not. Opozorila sem ga, da z lečo višje dioptrije vidim v redu, problem je z manjšo, za katero pa vztraja, da je z njo vse v redu.

Kljub temu, da sem za očala in stekla plačala več kot 230,00 EUR (odštet znesek, ki mi pripada na 2 leti zaradi zdravstvenega zavarovanja).

Ali lahko zahtevam povrnitev denarja za okvir, steklo in od zdravstvene zavarovalnice in grem k drugemu optiku, da mi naredi očala po receptu drugega zdravnika?

Kakšne so moje pravice v tem primeru (povrnitev denarja, odprava pomanjkljivosti?).

Kaj, če ne bodo odpravili pomanjkljivosti in mi ne povrnejo denarja?
V kolikšnem času morajo odpraviti napako?

www.sonjakepe.com

Torej, najprej moramo povedati, da če optik naredi očala po receptu, in vi ne vidite dobro zaradi napačne dioptrije, ni optik osebno kriv. Če zdravnik dela pri optiku, je v duhu dobrih poslovnih običajev, da se dioptrija ponovno izmeri in vam brezplačno popravi dioptrijo. Če je dioptrija prenesena od drugod, pa to ne velja.

Če gre za prvi primer lahko zahtevate denar nazaj v roku 8 dni, po tem datumu pa lahko zahtevate popravilo očal, za katero ima optik časa 45 dni.

V drugem primer žal nosite stroške sami.

Svetujem, da greste na pregled k drugemu zdravniku in optiku prinesete novo dioptrijo, kateri vam bo zamenjal stekla (vsaj dobil sem tak občutek, da je pripravljen to narediti).

Lp.

New Report

Close