težave z nitko
Pozdravljeni,
imam vprašanje glede uporabe zobne nitke. Sama imam zelo, zelo ozke medzobne prostore in imam vedno težavo, ko poskušam spraviti nitko do dlesni, tudi takšne, ki so namenjene ravno ozkim medzobnim prostorom. Večkrat se mi razcepi, predvsem, ko jo poskupam spraviti nazaj ven. Do pred nedavnim si nikoli nisem nitkala zob, sem si jih pa redno umivala (najmanj 2x dnevno, včasih tudi takoj večkrat, če sem imela občutek “kosmatih” zob) in do zdaj nisem nikoli imela kariesa tik ob dlesni (kjer predvidevam, da bi nastal, če bi se obloge nabirale pod dlesnijo), imam pa nekaj plomb povrhu zob. Zanima me, ali je kakšna možnost, da ščetka zadostno čisti zobe in nitke ne bi bilo treba uporabljati, saj imam kar precejšnje težave. Imam tudi občutek, da bi s tem, ko tiščim nitko pravzaprav pod dlesen, lahko povzročila odmik le-te (teh težav do sedaj sicer nisem imela).
Kaj mi svetujete?
Poleg tega bi vas, če smem, povprašala še o vašem mnenju o ustni vodi SensiDent, ki se jo dobi v Mullerju, in je precej cenejša od drugih znamk. Sicer piše, da vsebuje fluorid in ščiti pred kariesom ter parondontozo. Vem pa, da je to zgolj dopolnilna nega in je v prvi vrsti važno mehansko odstranjevanje oblog.
Hvala za pomoč,
Hana
Hana pozdravljena,
z vašimi argumenti proti uporabi zobne nitke se ne morem strinjati. Študije kažejo, da nobena zobna ščetka (tudi električna) ne očisti dovolj učinkovto medzobnih prostorov. Zato je dodatno, enkrat dnevno čiščenje le teh neobhodno potrebno. Pri ozkih medzobnih prostorih je zobna nitka primernejša od medzobnih ščetk.
Odstranitev zobnih oblog iz medzobnih prostorov zagotavlja dolgotranjno ohranjanje zdravja zob in obzobnih tkiv. S pravilno tehniko čiščenja ne povzročamo nikakršne škode, nasprotno.
Obstajata vsaj dve precej razširjeni tehniki nitkanja zob: tehnika navijanja na prste in tehnika “rožnega venca”. Ne glede na to, katere tehnike se poslužujemo, moramo biti pozorni na to, da košček nitke, ki ga bomo ustavili med zobe, držimo tako, da je čim krajši. To je pomembno zato, da imamo čim boljši nadzor nad nitko. Ko nitko vstavljamo v medzobni prostor, je dobro pri prehodu stične točke med zobmi napetost malo popustiti, nato pa nitko počasi in nadzorovano pomaknemo skozi stično točko v medzobni prostor.Tako se izognemo učinku noža, ki bi se lahko zgodil, če bi napeta nitka z veliko hitrostjo in silo priletela na dlesen. Nato v obliki črke C nitko ovijemo okrog zoba, do konca prostega roba dlesni, in odstranimo ostanke hrane ter postrgamo mehke zobne obloge ob površini obeh zob. Odstranimo pa jo tako, da jo z gibi naprej in nazaj premikamo nazaj, proti grizni ploskvi zoba.
Mogoče zveni komplicirano, vendar je uporaba enostavna in, ko tehniko osvojite, relativno hitra. Videodemonstracije dobite tudi na netu. Najlažje in najučinkoviteje pa bo, če zobozdravnika ali ustnega higienika prosite za individualni poduk.
Pogosto se nitka trga ob neravnih in previsnih plombah, zato je dobro, da zobozdravnik preveri, če so plombe izdelane tako, kot je treba.
Omemnjene ustne vode ne poznam, sem pa v temi Ustna vodica nekaj na splošno o ustnih vodah odgovorila Staši.
Le pozdrav, Ana Mikuž
Hvala za temeljit in hiter odgovor. Bom se vsekakor poučila podrobnosti pri svojem zobozdravniku. Bi vas pa dotlej prosila za pojasnilo. Na netu sem našla različna videa, pri enih nitko premikajo samo ob strani zoba (se pravi po vidni površini do dlesni), na drugih pa gredo ob zobu nižje, daleč pod dlesen – to je prosti rob dlesni, ne? Se pravi, je ta, drugi način, pravilen?
Samo še to: imate morda kakšne izkušnje, katera znamka nitk bi bila dobra na ozke medzobne prostore?
Res hvala še enkrat!
Lep pozdrav,
Hana
Tako je. Potrebno je očistiti tudi prostor med zobom in prostim robom dlesni – t.i. dlesnin žleb, ki pri zdravem posamezniku meri od 1-3 mm.
Ker je ta prostor za zobne nitke, upete na držala, težko dosegljiv, njihovo uporabo odsvetujemo.
Na trgu je velika izbira nitk. Za ozke medzobne prostore je priporočljiva uporaba tankih in povoščenih nitk, ki lažje drsijo.
Lep pozdrav, AM
Hana,
hvala za vprasanje, saj sem zelo podobno vprasanje imela tudi sama. Zal pa mene se vedno skrbi, saj imam obcutek, da s tem, ko nitko tlacim pod dlesen dlesen pravzaprav odmikam. Zadnji mesec opazam celo, da me dlesni bolijo in so bolj rdece, tik ob zobu pa belkaste. Zobe imam zelo tesno skupaj, tako da se tudi z najtanjso nitko vcasih ‘urezem’ v dlesen.
naj se vedno nadaljujem z nitkanjem?
Hvala in lep pozdrav,
Maya
Maya pozdravljeni,
glede neobhodnosti uporabe zobne nitke in tehniki nitkanja sem obširno odgovorila Hani v zgornjih odgovorih, tako da nimam kaj dodati.
Glede sprememb, ki jih opažate na dlesni, pa žal nimam dovolj podatkov, da bi lahko podala mnenje. Predlagam, da obiščete osebnega zobozdravnika.
Lep pozdrav, AM