Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Težave z mozolji na obrazu

Težave z mozolji na obrazu

Pozdravljeni,

stara sem 32 let, zdrava. Približno 15 let v presledkih jemljem kontracepcijske tablete. Začela sem z Diane, nato Harmonet, Yarina, zdaj jemljem Yasminelle. Vedno, ko sem naredila pavzo (nazadnje od 2011 do 2014, torej za 3 leta), se mi je stanje kože zelo poslabšalo- koža je postala bolj mastna, mozolji pa napadli obraz.
Življenjski slog imam, po moji oceni, zdrav- s hrano nimam težav, jem precej uravnoteženo in zdravo, gibam se dovolj, spim tudi, nisem pretirano v stresu.

Zanima me naslednje- če ob jemanju KT s kožo nimam nikakršnih težav oz. je obraz popolnoma čist, a je za mozolje krivo hormonsko neravnovesje, če KT ne jemljem? (Tudi, če se po 3 letih prekinitve KT koža ni izboljšala?) Je mogoče, da je krivo tudi kaj drugega? Seznanjena sem, da so lahko za akne “krivi” tudi ščitniški hormoni, ampak ali le-te KT tudi zavrejo, da s kožo trenutno nimam težav? Kako je s tem? Če grem pregledat ščitnico oz. dam kri, a jemanje KT na izvid delovanja ščitnice kaj vpliva?
Zanima me vzrok težav oz. mozoljev na obrazu, ker nameravam s KT prekiniti, saj jih v zadnjem času jemljem le zaradi čiste kože.

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Glede na to, da so bile težave glede aken manjše ob jemanju oralnih kontraceptivov je možno, da gre za funkcionalno androgenizacijo (relativno prekomerno izločanje androgenov). Delovanje ščitnice je verjetno normalno. Smiselen bi bil obisk pri endokrinologu.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close