Tezave z menstruacijo
Pozdravljeni. Do lanskega leta sem imela redne menstruacije, ciklus reden na 27-28 dni. Od lanskega leta pa se mi pojavljajo težave: najprej je bil ciklus na 44 dni kakšna dva meseca, potem na 21-23 dni, potem se je zadnja pol leta umiril in je spet bil reden na 28dni. V novem letu pa so spet začele težave. Zadnjo menstruacijo sem imela 15.1.2024. Naslednja bi morala biti nekje okrog 10.2 in res je bila, vendar je bil blag rdeč izcedek en dan in potem se je končala. V tem zadnjem letu so moje menstruacije zelo močne, z močnimi polivi krvi in strdki, tako da po dva vložka naenkrat zdržita mogoče kakšno uro. Prve tri dni so prisotni glavoboli, vrtoglavica in razbijanje srca, občasno so prisotne bolečine prevdvsem v desnem jajčniku.
Stara sem 40 let, 1x rodila po naravni poti. Sem močnejše postave, KT pa ne jemljem, prav tako nimam mirene. Pri osebni ginekologinji sem že bila in ji povedala kako me te močne menstruacije izčrpajo in kakšne so težave, vendar ona pravi, da je vse normalno in ok.
Prosim za vaš nasvet in kaj bi bilo dobro storiti.
Prijazen pozdrav in hvala za odgovor.
Spoštovani,
očitno vam vaša ginekologinja ne želi prisluhnit niti se ne namerava ukvajati z njimi. Očitno misli, da izpolnjuje vse svoje dolžnosti z jemanjem PAP brisov, predpisovanjem KT in drugih reči po pravilih o ZZ in da je njena vloga izpolnjena z zadovoljevanjem birokratskih predpisov in priporočil. Ne vem, ugibam, ampak tako se odzivajo na težave pacientov birokrati, ne zdravniki. Odsotnost anatomskih odklonov ni pogoj za priznavanje težav. Težave so lahko tudi funkcijske, zlasti v obdobju med 35. in 50. letom. Torej z vami ne rabi bi kaj posebnega narobe, da se v svoji koži ne počutite več zdravo. Vaš ciklus in močne krvavitve se vsekakor da uredit, ampak težko s polaganjem rok ali samo s spremenjeno dieto. Običajno so pri tem najučinkovitejši hormoni, praviloma KT ali hormonski maternični vložki. Včasih ima pri tem kakšno vlogo tudi kak drug hormonski organ, najpogosteje ščitnica, katera lahko posredno vpliva tudi na reproduktivni sistem. Ker omenjate razbijanje srca, bi morebiti res ne bilo napak najprej preveriti vrednost TSH in če je ta v redu, lahko začnemo razmišljati ožje, v smeri hormonskih motenj v reprodukcijskem sistemu.
Torej je lahko za “zmešane menstruacije” kriva tudi ščitnica? Me pa še zanima, tale enodnevna krvavitev je za to potreben nujen obisk ginekologa ali pač čakam do naslednje krvavitve, če sploh bo in ali si naj to štejem kot menstruacijo? Se opravičujem za veliko vprašanj, vendar me vse skupaj skrbi in mi povzroča še dodaten stres.
Hvala za odgovore in vse dobro vam želim.
ne vem za kaj lahko štejete enodnevno krvavitev. Takšne opredelitve so pogosto možne šele za nazaj po več mesecih skrbnega zapisovanja takšnih dogodkov v menstruacijski koledarček. Vsekakor zaradi enodnevne krvavitve ni treba k ginekologu, saj gre zagotovo za funkcijski pojav, v kolikor je slučajno prisoten kak organski razlog, pa se motnja ne bo odstranila ampak se bo ponavljala.
Pozdravljeni,
ker imam PCOS in tezave z mozolji po obrazu in ramenih in ne zelim uporabljati kontracepcije (sem jo jemala in mi ni ustrezalo.. po prenehanju sem dobila mozolje) sem se odlocila zaceti jemati naravne pripravke. Zasledila sem Mycyle od Golden tree, ki sem ga jemala 1 mesec in so se mi mensturacije umirile – bolecine, trajanje in jakost. Za mozolje pa mi ni pomagalo.
nekaj casa sem imela pavzo zdaj pa bi spet nazaj zacela jemat. Vendar sem zasledila se Herbiotic v kombinaciji s Skinlux od Ekoskrincla – kar me je pritegnilo za moje grozne mozolje po obrazu in ramenih.
zato me zanima, kaksno imate mnenje glede teh 3 naravnih “pripravkov” in jemanje le-teh vseh naenkrat- torej v istem casu in mycycle in herbiotic v kombinaciji s skinlux.
upam, da sem razumljivo napisala.
hvala ze vnaprej
Spoštovani,
glede nobenega od navedenih pripravkov nimam nobenega mnenja, ker jih niti ne poznam niti z nobenim od njih nimam nobenih izkušenj.