Težave z mehurjem po spolnih odnosih
Pozdravljeni
Ko imam s svojim dekletom spolni odnos, jo po kaksnih 12-ih urah zacne boleti mehur. Malo sem se pozanimal in mislim da gre za infekcijo urinalnega traktu. nekaj podobnega so ji povedali pred leti tudi zdravniki in dobila je antibiotike, ki pa ne delujejo vec.
Zanima me, kako se ta infekcija lahko prapreci oz. kaj drugega bi se lahko povzrocilo bolecino v mehurju.
Med samim spolnim odnosom pa jo po nekem casu zaboli pri vhodu v vagino. Glede tega me zanima, ce se da to kako pozdraviti in ce bolecine med spolnim odnosom po porodu izginejo.
Najlepse se vam zahvaljujem za odgovor.
Sašo
Dragi Sašo,
To kar opisujete je verjetno takomenovani “honeymoon cistitis” ali vnetje sečnice in mehurja po občevanju. Pojavi se običajno prve tedne “intimnega poznanstva”, vendar, če zdravljenje z najbolj običajnimi antibiotiki za zdravljenje urinske infekcije ni uspešno, ni izključeno še kaj drugega. Lahko sta pri spolni igri pregroba, lahko, da njena nožnica ni še dovolj prostorna in dolga (kar se sčasoma uredi), lahko da gre za resno urinsko infekcijo z bakterijo, ki jo prenešate vi in vam ne dela težav, vašemu dekletu pa ipd.
Kar zadeva bolečine pri vhodu v nožnico gre pogosto za majhne odrgninice kože, ki so zelo neprijetne, ker je to področje močno oživčeno, poleg tega pa rado oteče. Morda sta preveč neposredna in prehitro preideta na koitus, brez ustrezne predigre, ki pripravi njeno nožnico in sploh spolovila v “stanje pripravljenosti z ustrezno vlažnostjo in drsnostjo”. Tako hitreje pride do malih poškodb, ki potem bolijo, pečejo in se pogosteje vnamejo. Poskusita z “dopolnilnimi in predvsem nežnejšimi tehnkami”, morda bo pomagalo.
Lep pozdrav
Tezave z mehurjem je mela ze pri prejsnjem partnerju, ravno tako po spolnem odnosu. Takrat so tudi naredili vse vrste preiskav in so res nasli neko bakterijo, vendar so rekli da je ne poznajo in so ji sicer dali antibiotike, vendar so rekli, da konkretno pa ne vejo kaj dat in da je potrebno pocakat, da telo samo odpravi bakterijo. No bolecina se je ponovila po najinem spolnem odnosu.Vcasih jo bolijo tudi ledvica, zato so posumili da ima ledvicne kamne, vendar takrat(6 mesecev nazaj) niso nasli nicesar.
Glede bolecin pri spolnem odnosu sem pa preprican, da ni razlog to, da bi bila prgroba, ali da bi bilo prmalo igre, ker je predigra dolga tudi po vec ur, vendar to ne pomaga.Bolecine ob tem cuti od nekdaj.
Saso
No, če stvar ni v “pripravi” je lahko težava v “preveč” ali pa ima dekle re kakšne zarastline v trebuhu ali celo endometriozo, ki e res boleča ob vsakem premikanju prizadetih organov oziroma tkiv. Pogosto pomaga dalj časa jemanja kontracepcijskih tablet (več kot 6 mesecev). Predlagam, da se glede bolečin poglobljeno pogovori s svojim ginekologom in če ne bo pomagalo nič drugega, bo morda potrebna celo laparoskopija.