Najdi forum

Danes sem govoril s prijateljem, za katerega mi je bilo že dlje časa več kot očitno, da ima težave, pa nisem razvozljal kakšnih. No pa je danes vse povedal.
Gre za taščo, s katero živijo v isti hiši. Že dva meseca se izredno čudno obnaša. Ponoči celo noč kliče na Radio Ognjišče in ker ji ne dvigujejo več telefona, porabi celo jutro za to, da pokliče vse katerih številko ima, da jim pove, da jih na Radiu ni dobila. Potem ima izredno temna obdobja, ko je do konca potrta, vsak ki gre mimo hiše po ulici ji gre na živce (ali morda predstavlja grožnjo?), temu sledi nova akcija nakupa počitniške prikolice, ki jo bo ona oddajala in s tem služila denar, potem pride k prijatelju v stanovanje in petnajst minut ponavlja ime svoje vnukinje. Poleg vsega pa še najmanj dvakrat zažge hrano. Na ulici pred hišo ustavlja avtomobile in jim razlaga, da sosed s svojimi avtomobili svinja okolico …
Skratka ni potrebno biti psihiater, da veš, da je stanje daleč od tega, da bi bilo vse v redu. Vendar tu nastopi ključna težava. Ni je moč prepričati, da bi obiskala psihiatra. In vprašanje: “Je potrebno v takh primerih počakati, da se zgodi požar, ali nesreča na ulici pred hišo ali obstaja način kako ženski “pomagati proti njeni volji” kakorkoli neumno se že to sliši?

Živjo Andrejko,

upam da ti bom lahko kaj pomagala s svojim odgovorom.
Tudi jaz poznam zelo podoben primer kot ga opisuješ. Ženska je imela oz. ima psihozo, vendar so njeni domači v vseh letih ko se je njeno stanje samo slabšalo, živeli z njo kot da ni nič, sama pa tako in tako ni verjela da bi bilo z njo kaj narobe. Lahko si predstavljaš kakšen pekel so doživljali približno 15 let. Nekega dne pa je njen mož le poklical policijo, ko je imela spet neke čudne izpade, in potem so policisti takoj ko so videli kako se obnaša, poklicali v psihiatrično bolnico in zdravnik je prišel ponjo domov. Seveda je bilo tudi zdravniku takoj jasno za kaj gre in obdržali so jo na psihiatriji. Mislim da glede na to, da je na silo ni mogoče spraviti, vsaj dokler nikogar resno ne ogroža, v kakšno psihiatrično ustanovo, je najboljša možnost, da ko bo kakorkoli razgrajala, pokličejo policijo.
Razen če jo lahko s kakšno pretvezo spravi kdo od domačih do zdravnika.
Vendar so moje ne bo hotela, ker ponavadi ti bolniki, vse ostale smatrajo kot sovražne in da je z ostalimi nekaj narobe in ne z njimi.
Vsekakor svetuj prijatelju, naj čimprej ukrepa, da ne bo na koncu on bolj trpel kot mama. To so namreč zelo stresne stvari. Nikar naj jih ne prenaša v nedogled, ker s tem tudi mami ne bo nič koristil.

Upam da bo z njim in mamo čimprej vse v redu.

Lep pozdravček

New Report

Close