težave z levo ledvico po ginekološki operaciji
Spoštovani,
dne 6.12.2012 mi je bil laparoskopsko odstranjen levi jajčnik s tumorjem (definiran kot benigen) in jajcevod.
Pred 20.leti so mi odstranili maternico in desni jajčnik z jajcevodom (benigne tvorbe).
Odpuščena sem bila dne 07.12.2012 (petek) in bijo je vse v redu. V nedeljo zvečer, dne 09.12.2012 sem dobila napad ledvičnih kamnov (leva ledvica) in morala sem na nujno medicinko pomoč, kjer me je administrator usmeril k dežurni splošni zdravnici, ki me je napotila na ginekološki oddelek.
Bila sem sprejeta, prejela injekcijo spazmexa, ki ni pomagal in šele zjutraj mi je pomagala injekcija analgina. Urinske preiskave niso bile v redu, napravili so mi UZ ledvic in trebušne votline in zdravnica ni ugotovila priostnosti ledvilnega kamna, je pa videla neke vsebine, za katere je rekla, da bi lahko bil pesek.
Bolečine so se vrnile zvečer, urinski pregled je kazal eritrocite v urinu in bakterije, v torek, ko sem bila poslana v domačo oskrbo sem dala na oddelku urin za definiranje vrste bakterij.
Ob enem sem dobila recept za antibiotik Zinnat (1 na 12 ur).
Ugotovljeno je bilo, da bakterij v urinu ni bilo, antibiotik jemlljem dalje, imam pa še vedno bolečine v levi ledvici.Vračajo se zvečer, danes pa tudi čez dan. Niso več tako intenzivne (ko je hudo vzamem analgin).
Hodim. Pijem tekočino. Skušam biti aktivna. poleg polečin je nerodno, ker me neizmerno zebe. Globoko v notranjosti (ob hrbtenici) sem ledena. Doma je toplo, spim pa oblečena v več oblačil z nogavicami in se ne morem ogreti.
Stara sem 60 let. Moji zdravniški izvidi pred operacijo so bili odlični, edina odstopanje je bilo pri urinskem izvidu (1-2 E v urinu).
pred 30 leti sem že bila hospializirana zaradi “napada ledvičnih kamnov”, ki niso bili diagnosticirani, sem pa pred napadom doživela hudo doivetje strahu.
Prosim za mnenje o tem ali gre morda za stres ob operaciji. Kaj mi predlagate?
Ker bom do osebne zdravnice, ki nadomšeča mojo, ki je na bolniškem staležu prišla šele v sredo, 19.12.2012 prosim za Vaše mnenje, predlog, napotke, kako naj si sama pomagam.
Vnaprej lepa hvala za Vaš trud.
Biba
Spoštovani!
Mogoče je, da gre za ledvični napad, ki ni nujno povezan z operacijo. Če bo vročina oz. mrzlica vztrajala, bo smiselno ponovno obiskati zdravnika prej, lahko tudi urgenco.
Da bi z gotovostjo ugotovili, ali je problem v oviranem praznjenju ledvice, bi bilo potrebno opraviti IV urografijo – slikanje s kontrastom, ki pokaže, ali je ovirano praznenje ledvic. Praznenje je lahko ovirano zaradi kamna, ki potuje iz ledvice po sečevodu v mehur (tega načeloma na UZ ni mogoče neposredno videti, zgolj posledico – razširjeno ledvico). Kamen v ledvici načeloma ne dela težav – težave dela kamen, ki se premakne v sečevod in ga zamaši. Lahko pa ledvični napad povzroči tudi vnetje, okužba ali pa tudi morebitno brazgotinjenje povezano v operativnim posegom v bližini poteka sečevoda. Če ne bo boljše, vas bodo morda usmerili k urologu, ki bo morda predlagal to preiskavo.
Torej če lahko jeste, če ne bruhate in nimate vročine, potem počivajte in uživajte dosti tekočin in hrane, da si opomorete ter obiščite vašo zdravnico. Če pa se bo stanje slabšalo, bo potrebno na pregled prej, nujno.