Najdi forum

težave z izražanjem čustev

Kot otrok mi nihče ni izkazoval ljubezni.

Pohval nisem bila vajena, prej graj.

V OŠ sem imela sošolke ki so bile močnejše od mene, psihično in fizično. Jaz sem šla v šolo eno leto prej, bila zelo boječe dete, vendar hkrati zelo vsestranska.

V OŠ so se razna poniževanja, nesprejemanja v družbo nedaljevala. tako da sem nekako izgubila voljo, in se zaprla vase. Potem sem si nakopala razne strahove pred nadnaravnimi temnimi silami, pa da bo mene kaj obsedlo (poseldica gledanja enega filma), da se ne bi imela pod kontrolo…otroški strah…in zabredla še nižje.

Pojavljati so se začele ekstrasistole, tresenje rok, skratka izgubila sem sebe.

Od okolice vedno negativen odziv. Seveda sem jim šla na živce, če pa sem brez hrbtenice, vsa boječa, tenkega glasu….prav patetična!

In kaj sedaj sem v službi, in ponavlja se ista zgodba….umikam se pred sodelavkami, sem vsa čudna, nekako me ne sprejmejo, jaz pa otrpnem kot tista manjhna deklica, vsa boječa.

A bom kdaj izstopila iz tega začaranega kroga. Rada bi končno pokazala SEBE.

In ko me je česa strah, mi ponori srce, krvni tlak, itd…skratka vem da se lahko spremenim samo JAZ, in rada bi se.

Obiskujem hipnopsiho terapevta, vendar bi si rada še sama malo pomagala.

Je pa res da če bi imela krasno družbo, prijateljice, občutek varnosti, da bi sigurno lahko vozila brez težav, tako pa sem sama v svojem breznu.

Kak nasvet morda?

Hvala, lp

Živjo!

Nekaj bi morda pomagalo – da preusmeriš pozornost iz svojih težav na težave drugih – ni človeka, ki jih ne bi imel – in si svojo samozavest krepiš tako, da drugim poskušaš pomagati npr. popazi kdaj na sosedove male otroke in mamici omogočiš prosto urico ali pelješ kakšnega starejšega na sprehod ali v trgovino, možnosti je neskončno, pa še sebi boš pomagala, ker ne bo časa, da razmišljaš o svojih težavah.

Pa še boljše začni skbeti zase -gibanje, savna, bazen, včasih kakšna lepa obleka, kozmetika, ….vzemi si čas za vse, kar rada počneš!!

Lp

Draga HELP-ica,

kot razumem, si po naravi plašna in negotova oseba. To lastnost so v veliki meri dodatno poglobili negativni odzivi okolja v preteklosti, kar se odraža še danes, čeprav si že odrasla oseba.

Po mojih izkušnjah v takih primerih žal ne pomagajo nasveti v duhu »obnašaj se tako ali razmišljaj tako, pa bo bolje«. Dokler boš sama v svojem breznu, boš zelo težko prišla ven.

Kot že sama ugotavljaš, bi potrebovala varno okolje, ki bi te sprejelo tako kot si in bi že s tem vzpodbudno delovalo nate, da počasi splavaš iz tega močnega čustvenega vrtinca.

Skupine v Šoli čustvene inteligence imajo tak vpliv, zlasti, ko se posamezniki v skupini že malo spoznajo med seboj. Zato bi ti priporočil, da se to jesen vpišeš. Koncem septembra in v začetku oktobra bodo brezplačna uvodna predavanja v raznih krajih Slovenije. Informacije bodo kmalu na internetu na http://www.cdk.si/sci

Predavanja se lahko udeležiš povsem neobvezno in če boš hotela se lahko tudi pogovoriš z enim izmed učiteljev.

Odgovor na tvoje vprašanje: »A bom kdaj izstopila iz tega začaranega kroga. Rada bi končno pokazala SEBE.«, je DA. To ni nekaj nemogočega, vendar določene korake moraš narediti sama.

Lepo te pozdravljam!

Brane Krapež Šola čustvene inteligence <http://www.cdk.si/sci>

Spostovani!

Razumem vase slabe izkusnje iz preteklosti, toda nic ni nemogoce! Pod vsemi custveno-miselnimi vzorci, ki vas bremenijo, tudi v vas sije pravi jaz, ki vam lahko da obcutek lastne vrednosti, samospostovanja in samosprejemanja. Le pot do njega morate najti! Za zacetek se lahko ucite imeti radi samo sebe: taksno, kot ste ta hip, z vsemi lastnostmi, ki vam na sebi niso vsec in tistimi, ki so vam. Sprejemanje sebe je gotovo prvi korak k spreminjanju svojih lastnosti in vzorcev vedenja.

Svetoval bi vam, da si vzamete cas zase: za tisto, kar vas zares veseli – morda je to branje dobre knjige, sprehod, kolesarjenje … Tudi redno sproscanje bi vam koristilo, sploh pa meditacija – ce vas le zanima. Prav meditacija je lahko pot do samega sebe, do svojega pravega jaza!

Lahko si preberete tudi moj odgovor pri temi kritika in poizkusite z afirmacijami.

Zelim vam, da boste nasli SEBE in vas prisrcno vabim na kaksno od nasih brezplacnih predavanj!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

New Report

Close