Težave z izcedkom, menstruacijo, izločanjem urina – povezava?
Pozdravljeni,
stara sem 33 in imam 2 otroka. Že nekaj časa imam povečano količino vaginalnega izcedka, predvsem me moti tisti v grudicah. Vonja načeloma nima, v zadnjih dveh ciklusih pa je par dni izcedek imel neprijeten vonj. Uporabila sem že canesten, neke druge vaginalete za vzdrževanje vaginalnega ravnovesja, vendar dolgoročno ni nobenega učinka.
Tudi menstruacija je čudna, krvavitev ni takšna kot prej, je bolj rjavkasta in ravno tako so prisotne tiste grudice, vendar so pač obarvane.
Že dlje časa pa imam tudi težave s pretiranim izločanjem urina, če popijem cca. 2,5 l na dan, grem na stranišče na vodo cca. 12-14x. Poskusila sem z brusničnim sokom, čajem, kapsulami, čajem gornika, vendar ni nobene razlike. Malo pekoč občutek imam le občasno, drugače pa ne.
Razmišljam, če obstaja med temi stvaremi kakšna povezava?
Pozdravljeni,
Te težave oz. izcedki, ki ste jih navedli, nimajo neposredne povezave. Prvi, grudasti izcedek so zelo verjetno glivice, ki po nekem času lahko postanejo celo smrdeč izcedek, ker so se naselile bakterije.
Podaljsane menstruacije so lahko posledica nekega hormonskega neravnovesja.
Tretjič – uhajanje urina oz pogosto uriniranje je lahko pogojeno s pogostim pitjem temočine, predvsem pa je lahko v začetku navada, ki pa lahko postane hitro nadloga z uhajanjem urina. Pomembno je, da ne urinirate pogosteje kot na tri ure, zadržujete urin (trenirate mehur) in gledate kaj pijete (ne dražečih snovi).
Če so izcedki glivično vnetje, mi je zanimivo, da me nič ne srbi, peče. Menstruacije pa niso podaljšane, temveč so bolj neredne kot prej, ne popolnoma v enakih razmakih in veliko manj močne. Prva dva dneva je prisotnih še obilno tistih grudic kot med samim izcedkom.
Bojim se, da bi šlo za kakšno okužbo, npr. klamidijo ali podobno.
Glede uriniranja… ali ni narobe, če zadržuješ urin – to sem nekje brala? Kaj so dražeče snovi, kot omenjate?
Hvala za vaše odgovore in mnenje!
Spoštovana,
glivična okužba ponavadi srbi in peče, ko iz nožnice preide na zunanje spolovilo. Samo pri glivicah je bel, grudast izcedek. Za natančnejšo opredelitev je potrebno odvzeti bris nožnice. Klamidija povzroča medenično vnetje in ne povzroča nobenega izcedka.
Ali je menstruacija vsak mesec? Če je, potem je redna. Možne so variacije v dnevih, ki so mnogokrat odvisne predvsem od stresa, psihične in fizične obremenitve. Ob hujših težavah z menstruacijo, je potrebno obiskati ginekologa.
Urin ni dobro prepogosto odvajati, sploh pa ne za vsak slučaj, saj lahko le-to privede do prekomerno aktivnega sečnega mehurja. Za blato je pomembno, da se ga ne zadržuje.