Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Težave z grlom.

Težave z grlom.

Pozdravljeni,

lepo prosim za mnenje. Star sem 37 let. Kr nekaj časa sem se počutil zelo slabo. Nenehna utrujenost, boleče mišice, kot da me obliva po mišicah.Težje dihanje. Občutek sem imel kot, da imam grlo, jezik  otečen in mi ne gre dovolj zraka v pljuča in težje diham. Ni bilo vročine, ni bilo covida, ali prehlada. Ker se je to vleklo dolgo sem šel 8.12 k zdravniku. Dala mi je asentro, ker sem jo jemal že leta nazaj, ker sem bil v depresiji in mi rekla, da je to tesnoba, depresija. Prav tako me je dala na krvne teste. 2 dni  po pregledu sem na grlu opazil bele pike, Na nebu in na žrelu. Nič niso bolele, ko sem požiral ni nič bolelo, nisem dobil vročine in nič. Sem pa imel občutek, ko da imam tujek v grlu, občasno me je peklo grlo. Skozi sem imel suh nos.Ne polnega, samo suhega.Šel sem nazaj k svoji zdravnici, ki mi je rekla da naj ližem pastile, da bo boljše. Sem en teden jemal pastile, ker ni bilo nič boljše sem če 10 dni šel nazaj. Naredila mi je crp, ki ni pokazalo nobenih vnetij, tako, da nisem dobil antibiotikov. Ker bele pike niso zginile, sem šel k zobozdravniku, ki je sumil, da bi lahko bile afte. Sem hodil k njemu 4 x, da mi je mazal.Je to izginio. Ampak je težava, ker imam na grlu še vedno polno rdečih pikic, prav tako na glasilki imam neke vinsko rdeče pikice. Na zadnjem delu jezika imam rdeče pikice ( sem hotel pripeti slike in ne morem , da bi videli ).Občutek v grlu imam kot da bi imel zadnji del jezika otečen in nebi prišlo dovolj zraka v pljuča in težje diham, občutek imam kot, da imam tujek v grlu, nos imam še vedno zelo suh ( ne poln ampak nenormalno suh ), občasno me zaboli tudi v desni uhi, grlo me občasno peče in tukaj pod adamovim jabolkom imam občutek  kot da me občasno boli.

To traja sedaj že od 8.12. Zelo me je strah, da imam raka. Ko sem čital simptome raka v ustni votlini, na jeziku, kot da bi imel nekaj od teh simptomov. Pri osebni zdravnici sem bil že tri krat, špa še kr ni boljše.Predpisala mi je tudi ultop 2x na dan, da bi lahko bila kislina. Obšasno me tudi boli oz stiska, v želodcu.

Ne vem na kaj naj bom pozoren, če je res kaki rak? Bojim se, da je rak in preden me bo kdo dal na kakšne preiskave naprej, da bo že prepozno. Poleg tega pa tud, če dobim kakšno napotnico pri nas traja vse tako dolgo, da si lahko poleg že HIN. 🙂

Bi lahko bil kakšen rak?

kako naj postopam naprej?

Ali lahko grem kam samoplačniško na orl, ali dobim napotnico pod nujno? in sem potem na vrsti v 24 urah?

Nenormalno mi je, da me že tako dolgo v grlu noter matra, da imam rdeče pikice. Te rdeče pikice, grlo pordelo, pike na jeziku, občutek tujka v grlu, suhi nos, utrujen nenehno….

Mogoče lahko pridem kam do vas na pregled?

Lepo prosim za pomoč

Pozdravljeni,

hvala za zelo natančen opis težav.

# Nenehna utrujenost, boleče mišice, kot da me obliva po mišicah, kot da imam grlo, jezik  otečen in mi ne gre dovolj zraka v pljuča in težje diham, stiskanje v vratu, stiskanje v želodcu – ti simptomi ne izvirajo iz ORL področja. Vaša zdravnica vas je pregledala in na krvi ni bilo znakov vnetja, tako da so to  bolj verjetno res simptomi depresije.

# snežno – bele, drobne pikice po ustih in žrelu, ki se lahko odluščijo – lahko so glivične, pomaga antimikotik v gelu za usta. Afte so večje, imajo rdeč rob., izginejo same v cca 14 dneh.

# rdeče pikice na sluznici ust in žrela tera zadaj na jeziku- so normalne strukture sluznice, najverjetneje opazujete številne drobne žleze slinavke ali okušalne brbončice ali limfatični skupki – folikli. Vinsko rdeče pikice pa so drobne žilice, saj je sluznica zelo prekrvavljena. Glasilk – grla pa si sami ne morete pogledati, to lahko stori samo ORL specialist z ogledalcem ali endoskopom.

# suh nos lahko izboljšate z nevtralnimi geli za nos in mazili

Razumem vaš strah. Verjetno s eboste vsaj za nekaj čas pomirili, ko boste imeli pregled pri ORL specialistu z endoskopijo nosu, žrela in grla. Priporočam, da tudi redno jemljete svoj terapijo za anksioznost in depresijo oz. obiščete psihoterapevta, saj vam bo lažje.

Lp,

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

Ponovno vam pišem zaradi mojih težav. Stara sem 43 let in imam že nekje od leta 2016 težave s cmokom v grlu. Ob tem hrkam sluz, kar je zelo moteče in načenja kakovost življenja. Naj povem, da so bila vmesna obdobja, ko ta cmok ni bil tako izrazit, ni povzročal večjih težav, nekako sem se navadila živeti z njim, saj je zdravnica rekla, da je potrebno živet z njim. Zadnjo gastroskopijo  sem opravila leta 2020, kjer je bilo ugotovljeno, da mi spodnja zapiralka ne deluje dobro, najdena pordela sluznica EG stika, blaga insuficienca kardije, a antrumu mestoma pordela granulirana sluznica, polipi na korpusu in antrumu želodca, odvzeta histologija je pokazala, da gre za kronični gastritis. Diagnosticiran GERB, eritematozna gastropatija. Na ORL leta 2019 je bil diagnosticiran kronični faringitis, GERB.

Od redne terapije jemljem Aspirin P 100 mg zaradi disekcije leve notranje karotide brez možganske kapi oktobra 2021 in Foster 100/6 2×1 vpih na dan.

Sedaj je nekje od začetka januarja ponovno ta cmok zelo izrazit, moteč in se ga ne morem znebiti.

Takoj sem pričela sem z jemanjem Pantoprazol Teva 20 mg zjutraj in 20 mg zvečer, sedaj 14  dni že jemljem 40 mg zjutraj in 40 mg zvečer, vendar izboljšanja ni. Prijem čaje proti kislini, jemljem Rupurut, Rerduflux, vendar mi nič ne pomaga. Občutek tujka je ves čas prisoten. Naj povem, da non stop pohrkujem, nekaj sluzi spravim ven, vendar tujek ostaja. Grlo imam pordelo, poleg tega že več kot teden dni čutim močno bolečino po levi strani grla ob požiranju. Bolečina je najbolj izrazita zjutraj, čez dan je tudi prisotna. Zjutraj je, kot da bi se mi izluščila neka krasta in, ko to pljunem ven je ta sluzasta zmes zeleno rdeča, torej je zraven tudi kri, kar me močno skrbi. Čez dan načeloma krvi ne opazim, ampak samo prozorna sluz, včasih zeleno. Imam tudi občutek, kot da mi nekaj zateka iz nosu zadaj dol, tako da že nekaj časa uporabljam tudi Aqua Maris pršilo. Nahodna nisem.

Naj povem, da sem imela v preteklosti tudi težave z anksioznostjo in me je sedaj močno močno strah, da ni kaj hudega. Menite, da bi lahko bil rak? Res sem že popolnoma obupana, osebna zdravnica mi samo povišuje dozo Pantoprazola in samo čakava in čakava, da bo boljše. Izboljšanja pa nekako ni in ni.

 Kaj mi svetujete? Imam tudi močan strah pred ponovnim ORL pregledom, da o strahu pred gastroskopijo sploh ne govorim.

Menite da bi lahko šlo za kaj hujšega?

Hvala vam za nasvete in odgovor.

Pozdravljeni,

hvala za zelo natančen opis. Glede na vaše težave je očitno, da gre za poslabšanje gastritisa – tokrat akutni gastritis, refluks kisline navzgor v požiralnik in zato vnetje sluznice tudi na tem mestu ( GE prehoda), tam so žile, ki lahko počijo. Občutek cmoka je samo posledica refluksa, vzrok je v želodcu.

Pantoprazol bo potrebno zamenjati za bolj učinkovito zdarvilo – esomeprazol 40 mg zjutraj in 40 mg zvečer.

Glede na kri v izpljunku pa čim prej (zelo hitro) ponovna gastroskopija. Razumem, da vam je neprijetna, poskusite se dogovoriti za preiskavo v sedaciji (s pomirjevalom).

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close