Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami Težave z govorom

Težave z govorom

Mogoče ne sodi v ta forum, vendar se mi je zdel še najbolj pravi. V sorodstvu imamo deklico, staro 5 let, ki ima diagnosticiran avtizem. Pri svoji starosti še ne govori, kljub pomoči logopeda in pedagoginje v vrtcu. Zasledila sem, da take otroke šolajo na ZGNL. Kako pa je z integracijo oz. še bolje z inkluzijo v redne oddelke redne osnovne šole.
Hvala za informacijo.

Spoštovani,

avtizem je zelo širok spekter raznolikih, individualnih značilnosti. Učenci so ponavadi usmerjeni v različne oblike šolanja, pri čemer se upošteva tudi sposobnost otroka in njegova socializacija; oziroma navezovanje stikov z drugimi. Več o tem pa bodo vam razložili strokovnjaki, ki jo obravnavajo. Odgovor pa je, da je danes zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, ki omogoča, da se otroci in mladostniki s posebnimi potrebami vključujejo v redne oblike šolanja, vkolikor to potrdi komisija, ki obravnava otroka oz. mladostnika. Pri tem so potrebne tudi prilagoditve, sodelovanje staršev in učiteljev ter mobilnega pedagoga.

Lep pozdrav!

mag. Petra Rezar

Mislim da je najbolje da se obrnete na center za avtizem in se pozanimate tam. Avtizem je specifična motnja, ki zahteva obsežno obravnavo z več zornih kotov. Osebno menim, da kombinacija šolanja oseb z avtizmom skupaj z gluhimi osebami ni prav posrečena odločitev.

prinas imamo tudi težave z govorom:( kkao pomagati polnoletnemu fantu da začne lepš povezovat besede ? zdi se mi da se zaradi tega zapira vase in zgulja kontakt z družbo,po cele dneve je na kompu nubene volje ne kaze za druženje tudi če se mu takoj mudi nazaj na komp:( mislim da je razlog usega tega govor in sluh ? srčno rada bi zvedla če je to većinoma tak pri naglušnih osebah:

lepo vas pozdravljam!

Pozdravljeni,

nizka samozavest je lahko tudi eden od razlogov, do katere pride zaradi slabih izkušenj.

Nič ni izgubljenega, vsekakor po napotnico za surdopedagoga – logopeda k osebnemu zdravniku in se naročiti na termin. To učinkuje, in veliko branja, tudi na glas doma. Govor je lahko posledično zaradi okvare sluha, tudi otežkočen ali drugačen, kar je naravno, saj sebe ne slišimo in težko primerjamo z drugimi…

Srečno in poročajte, kako napredujete!

mag. Petra Rezar

problem je ker fant noće to pmoć zdi se mu okej ampak nezna sastavit pravilne besede, brat sploh noće samo za silo! tis kar v šoli mora tako da me resnično skrbi kako bo z njim:(

hvala vam od srca lep pozdrav!

Spoštovani,
ja, to so že druge skrbi. Z zgledom in pogovorom boste še vedno več dosegli kot če bi ga pošiljali nekam.
Ali tudi sami berete in ali imate knjige doma, spodbujajte ga k branju in pisanju, tako da se čim več pogovarjate o vsebini knjige ali člankov. Ni druge poti, kot redno branje. V pomoč pa je lahko nova knjiga Jezikovni nagon, ki jo je izdala založba Modrijan.

Lp

mag. Petra Rezar

Več informacij o avtizmu dobite na forumu “Otroci s posebnimi potrebami”.

New Report

Close