Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni tezave z dihanjem

tezave z dihanjem

Pozdravljeni,

pisem vam v imenu moje mame. Namrec moja mama je stara 60 let in ima zadnje leto manjse tezave z dihanjem, kar pa so diagnosticirali, kot stres oz zivcnost, ker je do predkratkim bila se zaposlena, vendar pa ta teden te tezave ne izginjajo. Zacelo se je kot ponavadi, zvecer, kot pancni napad, ko ni mogla dihati, srce ji je divje bilo in je hlastala za zrakom. Peljali smo jo na urgenco v Lj, kjer so izmerili pritisk, naredili EKG srca in vzeli kri. Na urgenci je imela pritisk 130\70, EKG je bil po besedah zdravnikov dober in brez zaznavanja cesarkoli, preiskava krvi pa je pokazalo slabse stanje eritrocitov (4,18 1012\L) in hematokrit 3,49 L\L. Dali so ji apaurin za pomiritev, ki pa ga ni vzela. Proti jutru se je (sama od sebe) mama umirila in ko smo prisli domov je normalno zaspala. Zjutraj pa se je zadeva nadaljevala, vendar ne vec kot panicni napad ampak kot obcutek da jo nekdo drzi za vrat (dusi) in da zaradi tega ne pride do zraka, misice na vretu ima cisto trde ter kaslja. Tako obcutek ima ze nakja dni zapored, zvecer oz ponoci se pa stanje ponavadi poslabsa.

Zdravnica nas je napotila k splosnemu zdravniku, da ta da nadaljna navodila oz raziskave, kot diagnozo pa postavila R060 Dispneja, ter z klicajem napisala pri poslabsanju se zglasiti v ambulanti SNMP.
Na zalost je moja mama tujka in nima urejenega zdr. zavarovanja v RSloveniji, vrniti se domov se pa tudi ne upa, ker se boji, da jo bo na letalu se bolj zagrabilo, ker je malo klastrofobicna in se ne pocuti najbolje v letalu.

Mogoce se pomaga podatek, da pred 5. leti so ji naredili ultrazvok scitnice, nasli so nekaj vozlov, vendar so rekli da nic posebnega. Leto dni nazaj ko so se te napadi zaceli, je obiskala spec. kardio ambulanto, kjer so naredili ekg (vse super), ultrazvok (vozlov naj nebi bilo vec), kri (zdrava kot 20letnica)…in tako so postavili diagnozo stres oz previsoka zivcnost (niso pa predpisali zdravila, svetovali uporabo Valdrijana, za pomiritev zivcev)

Kaj bi sedanji napadi lahko bili in h komu konkretno bi se lahko obrnili?

Hvala za odgovor,

Tatjana

Spoštovani,

iz opisa težav je težko povedati karkoli konkretnega, lahko
so težave res samo psihičnega izvora, iz napisanega pa ne
morem izključiti morebitnih drugih vzrokov. Strinjam se, da
je smiseln pregled pri splošnem zdravniku. Če prav razumem,
je to oteženo zaradi neurejnega zdravstvenega zavarovanja v
Sloveniji. Ena izmed možnosti je samoplačniški pregled, kar
izvajamo tudi v Bolnišnici Golnik (pulmološki pregled).
Sicer pa upoštevajte navodila zdravnice, ki je pregledala
vašo mamo.

Lep pozdrav,
Mateja Marc Malovrh

New Report

Close