TEŽAVE Z ALKOHOLOM

Želela bi nasvete tistih, ki so to že dali skozi ali pa samo kakšno vzpodbudo, nenazadnje pa si želim to za svojo dušo napisati in ‘nekomu’ zaupati. V življenju sem poslovno kar uspešna in na vzven kar nekaj časa ni bilo večjih težav. Pili in žurali smo v srednješolskih letih in med študijam kar pogosto a v tem nism videla nobene težave. Pred enim letom pa so se začele večje težave. Slabo razmerje z domačimi in bivšim fantom me je zavedlo v to, da sem pila sama. Postala sem močno zaprta vase. Začelo se je z vinom, piri nato tudi kakšne močne pijače. To sem pripisovala slabim razmeram. Pitje ni bilo prisotno ves čas ampak npr. en mesec vsak dan nato en mesec nič…. Zdaj pa mi gre do sedaj najboljše v življenju, imam super službo, prijatelje in čudovitega fanta. Tega problema pa se očitno nemorem znebiti. Začela sem piti tudi naskrivaj. Nikoli se ne ustavim pri eni pjači. Kot, da me popolnoma zanese. Ne morem se več izgovarjati na slabo življenje in probleme. Ne vem kaj me tako mori. Pogosto zapadem v stanje jeze brez pravega razloga. Vem, da me še spremljajo travme iz otroštva in preteklih dni. Kaj storiti? Poskusila sem že z raznimi hobiji, športom, ampak večino dni enostavno po službi izgubim nadzor, včasih tudi med njo. Alkohol me popolnoma prevzame naredi srečno, pijača za pijačo. Ko gremo ven popolnoma izgubim nadzor, večino se nikoli ne spomnem več. Na srečo ne gremo ven velikokrat, raje ostajam doma. Rada bi bila normalna, da sem in tja spijem kakšno pivo, kozarček vina, a se enostavno ne ustavim. Velikokrat posežem po pijači brez nadzora saj si mislim tisti trenutek, da takointako je vseeno, važno, da sem srečna tisti trenutek. Nato mi je žal. Začaran krog. V glavi imam še stare zamere, stara čustva nesreče, sovraštva. Bojim se, da si bom uničila vse kar sem si v življenju zgradila. Včasih zaspim v službo e zvečer napila -sama. Grozno. Na srečo večinoma nisem več sama in nimam priložnosti. Ko jo imam jo takoj izkoristim. Začela sem tako dobro funkcionirati. Npr. po litru vina sem še vedno sposobna napisati članek. Poslati par mailvom. Pogovarjati se po telefonu kot da nič ni. Grozno. Sram me je.

Pozdravljeni,

vi ste že naredila zelo pomemben korak, in ta je, da se zavedate, da imate težavo. In to je že veliko. Naslednji korak bo, da sama ne boste mogla iz tega, potrebujete pomoč. Niste sama, niste edina. Na zaglavlju tega foruma imate prilepljeno temo: Kam po pomoč v primeru težav z alkoholom, preberite ga in si pomoč privoščite. To nikakor ni znak šibkosti, ampak moči in modrosti.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Spoštovana ga. Sarakos !
Večkrat sem prebral vašo izpoved. Naj Vam takoj na začetku izrečem veliko podporo in povem, da ste že s tem, ko razmišljate in sama ugotavljate, kam ste zašla, naredila prvi pomemben korak. Na vrsti je vaša vztrajnost in trdna volja. Sedaj imate priložnost v času akcija 40 dni brez alkohola, ni potrebno da je človek velik vernik, v akcijo se lahko vključi vsakdo. Na straneh “med.over.net” preberite mojo zgodbo pod naslovom; Tam, kjer se prekomerno popiva, me enostavno NI.
Veliko bi Vam lahko izpovedal o lastni izkušnji, kako sem premagal zasvojenost, verjemite da se splača, nagrada je neizmerna. Omenila ste besedo ” SRAM”, enako sem tudi jaz preživljal in Vas popolnoma razumem. Odločila ste se svojo zgodbo napisati in je postala javna. Veste malo je takih, ki bi to storili, o drugih da, a o sebi, oj joj. Torej kar precej poguma tišči v Vas, nadaljujte. Zelo pozitivno bi bilo v kolikor bi si poiskala osebo, ki ji zaupate in bi vas bila pripravljanja poslušati. V kolikor ste res prepričana, da imate “čudovitega” fanta, bo on verjetno prvi s katerim bi se pogovorila,( v kolikor pa on ni pripravljen na ta izziv, se poraja vprašanje ali je res čudovit), in poiskala ustrezno rešitev. Razmislite in ne odlašajte.
V sedanjih razmerah se ne obremenjujte preveč z rečmi za nazaj, še posebej si zaenkrat ne poskušajte odčitavati. Razmišljajte in iščite pozitiven motiv za novo življenje brez alkohola ( zdravje, iskreni partnerski odnosi, družina, uspešnost na delu in še veliko drugih pozitivnih vrednot obstaja, ki jih človek z alkoholom uniči . Veliko je tega, kar bi napisal, pa naj bo zaenkrat toliko. Nasvet: storite korak naprej, tudi sramu boste premagala, pozitivnih nadomestili alkohola boste našla, le vztrajati morate.
Lepo pozdravljena
p.s: na straneh med.over.net imate moj kontakt

Pozdravljena Sara!
Kar nekaj nas je takšnih,ki se borimo z alkoholom. Nekaj postov nižje sem objavila mail in se nam lahko javiš. Smo manjša skupinica, ki se vzpodbuja pri abstinenci in klepeta o vsakodnevnih težavah, ki jih imamo pri premagovanju alkohola.
Večina od nas je sedaj na abstinenci, jaz recimo od novega leta dalje in se bodrimo, pogovarjamo, ko nas zagrabi želja, da bi pili. Vse pa nas je nekako združil SRAM in seveda anonimnost, ker smo večinoma vsi prepričani, da nas bo zunanji svet obsojal zaradi naše odvisnosti.
Če želiš lahko pošlješ mail na [email protected]
Lahko pa se javiš tukaj in bomo poklepetali.

Spoštovana sarakos,

hvala za vašo iskreno izpoved. Veliko ste naredili že s tem, da ste si priznali, da ste pri pitju alkohola šli predaleč. Upam, da ste v tem času že našli krog ljudi, ki vas podpirajo v tem, da abstinirate. Odvisnost se razvija in ko postane nenadzorovana, govorimo o njej.

Želim vam povedati le to, da vztrajate v ne-pitju; če si še niste, si poiščite osebe, ki vam bodo pri tem pomagale. In če slučajno opazite, da vam ne uspeva, da se začarani krog pitja ponavlja ali celo stopnjuje, ne odlašajte in čimprej poiščite strokovno pomoč. Obstajajo različne vrste pomoči, ki pomagajo odvisnim od alkohola priti iz primeža zasvojenosti. Kot je bilo že napisano, privoščite si pomoč! Če se odvisnost stopnjuje, lahko, kot ste sama napisala, izgubite vse. Do tega lahko pride, vi pa si tega prav gotovo ne želite.

Lahko pokličete tudi na spodnjo številko.

Andreja Lindič
Zavod Pelikan Karitas
Pomoč zasvojenim in njihovim svojcem
051 339 725

Pozdravljena,
Tudi jaz imam enak problem kot ti samo, da sem jaz trenutno pri pol litra vina. Vsak dan znova si rečem, da danes pa ne bom, ko pa pade noč se usedem na balkon vzamem cigarete in sem tam kakšno uro, da pokadim in spijem kar imam.
Čez dan teh težav nimam. Ne vem kako naj se zvečer uprem temu.
Prosim, če ima kakšna kakšen nasvet.Tudi mene je že sram vsega tega početja.

Morda bi poiskusila pri Anonimnih Alkoholikih, AA. Je najboljši in nabolj naraven način zdravljenja oziroma samozdravljenja alkoholikov. Zbirališča imajo po vsem svetu in tudi povsod po Sloveniji. Način zdravljenja je zelo enostaven.
1. Moraš si priznati, da si boju z alkoholom nemočna in se z njim nima smisla bojevati…
2. Torej se z njim ne boš borila in zato ne boš popila prvega kozarčka. Kajti tista mera, da začneš boj z akoholom po tretjem kozarčku ali pivu je naprej izgubljen.
3. Vedno si reci za vsaki dan posebej samo danes ne bom pila, to ponavljaš vsak dan.

Sicer pa poglej na internet zao AA

New Report

Close