Težave vratna hrbtenica
Pozdravljeni,
Star sem 26 let in so se mi pričele težave in bolečine v vratni hrbtenici in sem opravil RTG in magnetno resonanco. Dobil sem naslednja mnenja/izvid:
RTG- Sinistrokonveksna deviacija vratne hrbtenice. Manjše ventralne priostritve na posameznih korpusih: spindiloza. V sprednjem delu po višini zgolj nakazano nižji korpus C4 in C5: varianta ali po blažjivorski prostorh predhodnih kompresijah.
ožji i.v. prostori C3 – C4, C4 – C5 ter C5 – C6: i.v. hondroza.
Obilnejši dortolateralni spondilofiti so vidni v višini C2-C3, zmerni v višini C3 – C4, C4 – C5 in C5 – C6.
MR – Standardne sekvence. Nekoliko izravnana lordoza. Spondiloza. Začetne degeneracije diskov. Višine i.v. prostorov so ohranjene. Signal medule je primeren.
C2 – C3: Posterolateralna osteofit disk kompleksa, več levo. Nekoliko ožji sprednji likvorski prostor.
C3 – C4: Posterolateralna osteofit disk kompleksa, več desno ter dorzalna protruzija. Zožen sprednji likvorski prostor ter nekoliko ožji desni foramen.
C4 – C5: Manjša dorzalna protruzija, ki nekoliko oži sprednji likvorski prostor.
C6 – C7: Manjša posterolateralna osteofit disk kompleksa ter dorzalna protruzija. Brez večjih zožitev.
C7 – TH1: Nakazana dorzalna protruzija brez pomembnih zožitev
Mnenje: degenerativne spremembe ter zožitve na večjih opisanih nivojih, največ C3-C4 desno.
Drugače imam bolečine v vratni hrbtenici, sploh ko potisnem glavo nazaj in nasploh ko sučem glavo. Pojavlja se mi tudi vrtoglavica (nevem če ima to kakšno vezo z zgoraj omenjeno težavo).
Prosim za razlago izvida, kakšne nasvete in ukrepe, ki jih lahko pričnem delati. Osebni zdravnik mi je naročil vaje za vratno hrbtenico.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani!
Imate dokaj izrazito obrabo vratne hrbtenice, predvsem na nivoju C3-C4 desno. Svetujem pregled pri ortopedu, da pregleda MR posnetke. Verjetno operacija ne bo potrebna. Opravite tudi fizioterapijo in delajte vaje za vratno hrbtenico.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav. Star sem 28 let že 3 mesce imam bolečine v vratu ki se prenašajo tudi v glavo ter obe roke, poleg tega mi tudi piska v desnem ušesu v tišini. Imam rtg izvid izravnana cervikalna lordoza, morfolosko in Strukturno primeren skelet. Lani na morju sem se tudi udaril v predel tortice tudi opravil rtg, zlomljen s1 segment In Zamaknjen za 50%. Hvala za odgovor
Spoštovani!
Rtg vratne hrbtenice ni pokazal nič posebnega. Če imate hude težave, opravite še MR preiskavo. Glede ledvene hrbtenice pa prav tako svetujem MR, da se vidi, kako se je zoom S1 zacelil. Z izvidi nato kontrola pri ortopedu.
Lep pozdrav!