Težave v šoli
Pozdravljeni !
Moj sin bo star 8 let,ima CP-diplegia spastica in obiskuje 2.razred devetletke v domačem kraju.
Letos so ga operirali v Ljubljani-Ahilove tetive in fleksorje kolen.Uspeh se je hitro pokazal,saj je poleti prvič v življenju naredil samostojno,brez opore, nekaj korakov.
Zdaj pa k težavam.Sin ima v redni šoli spremljevalca in zelo razumevajočo učiteljico.Ampak…pokazalo se je,da mu pisava jemlje toliko energije in povišava mišični tonus,da se je čisto zrušil v kontroli trupa.Fizioterapevtka je mnenja,da moramo opustiti pisanje in ga nadomestiti z računalnikom.
Kakšne izkušnje imate vi ?Se je pri sestavljanju individualnega programa morda vključila mobilna služba iz Kamnika ?Kako to poteka ?
Vsake vaše izkušnje bom zelo vesela.
Lep pozdrav iz Maribora
Spoštovana.
Verjetno veste, da je pisanje in risanje ter druge “ročne” aktivnosti lahko tudi naloga spremljevalca in sicer po presoji tima, ki je sodeloval pri izdelavi individualnega načrta (v timu lahko kot starš sodelujete) koliko pomoči otrok potrebuje pri tem opravilu. Seveda pa je v igri tudi računalnik.
Za sodelovanje mobilne službe mora šola poslati vlogo, zahtevek v ZUIM Kamnik – kontaktna oseba je gospa Breda Leskovšek.
Lep pozdrav.
Marija Božič
Spoštovana ga.Božič,
zahvaljujem se vam za koristne informacije.V prihodnjih dneh se bo namreč sestal team,kjer bo potrebno narediti individualni program.
Prav je ,da smo starši seznanjeni s vsemi “pravicami “,ki bi jih naj bili deležni naši otroci.
Seveda pa sem tudi pričakovala,da se bo oglasil kdo izmed staršev in mi posredoval njihove izkušnje.Npr.g.Anton…
Vseeno hvala za pomoč.
Lep dan
Pozdravljeni !
Tudi naša hčerka obiskuje 2. razred redne devetletke v domačem kraju. Ima isto diagnozo CP, samo da samostojno hodi. Za ostale fizične ovire ima spremljevalko.
Tiskana pisava ji za zdaj še ne dela problemov, ne pa kaj še bo.
S strani ortopedinje in nevrofizioterapevtke smo bili opozorjeni na poslabšanje same drže telesa ob naporih pisanja.
Skrbi me, ko bodo začeli z pisanimi črkami.
Učiteljica pa nima zanjo narejenega individualnega programa, saj smo se skupaj dogovorili, da dokler bo sledila, ostane program zanjo isti kot za ostale. Izjema je le športna vzgoja.
Lep pozdrav !
Pozdravljeni,se opravičujem,ker se nisem oglasil,smo imeli otvoritev centra SONČEK in ni bilo časa.Glede fizioterapevtke mislim,da je premalo samo njeno mnenje,boste verjetno morali dobiti še mnenje od zdravnika.Glede spremljevalke,pa v opisi (dela in naloge spremljevalke)lepo piše,da,če otrok ne more sam napisati ali dokončati nalog,je to njeno delo.Mislim,da bo do računalnika,še dolga pot.Prav tako ima otrok z CP pravico,da se mu podaljša čas za pisanje nalog.Prav tako,se mu lahko napiše vsako nalogo posebaj na list,če tako lažje sledi.G carlosu pa bi predlagal,da naredi skupaj z šolo individualni program in ne odlašati na ČE.Program se dela vsake tri mesece in ni nič slabega,samo šola ima več dela.Mislim da je bolje, da imaš že nekaj v roki,kot pa, da čakaš,ker se potem zavleče po več mesecev in je že pozno.
Pozdravljeni !
Obema-g.Carlosu in g.Antonu se zahvaljujem za mnenje oz.izkušnje.Naj navedem,da sin zaenkrat zlahka sledi programu-po včerajšnem sestanku z njegovo učiteljico že sedaj dosega zastavljene cilje za 2.razred.Tekoče bere že od 4.leta starosti(dosti so pripomogle terapije v hiperbarični komori) in računanje mu ne dela nobenih težav.Problem pa je fina motorika.Saj piše ,ampak kaj,ko se potem vse skupaj tako odraža v drži in hoji.To ni samo mnenje fizioterapevta,temveč tudi moje,ki ga najboljše poznam.
Mislim,da bom kar vztrajala pri nakupu računalnika.
Ne vem pa,ali so v Kamniku pristojni za izdelavo programa.
Še enkrat hvala za vaše izkušnje.
Lep pozdrav
Gospa Agatha !
Mi lahko, prosim, bolj podrobno opišete postopek s hiperbarično komoro. Nam je bilo, res da več kot dve leti nazaj, rečeno, da pri nas tega ne izvajajo.
– preko koga ste dobili terapije ?
– kaj se največ izboljša po teh terapijah ?
– kdo to izvaja ?
– kako je otrok to prestajal ?
G. Antona pa bi vprašal za ime mobilne pedagoginje iz Kamnika ?
Glede individualnega programa pa moram reči, da za zdaj še zaupam strokovnjakom iz šole ter njeni učiteljici, bom pa imel v mislh vaš predlog.
Obema lep pozdrav ter prijeten vikend !
Pozdravljeni !
G.Anton,v mislih sem imela program za 2.razred devetletke,predvsem za izvajanje matematičnih nalog.Sin je namreč prvi na tej šoli s tako diagnozo in vsi skupaj se še zelo lovimo…
G.Carlos,v hiperbarični komori smo bili pred štirimi leti v Puli.Vse je samoplačniško.Naredili smo 100 terapij-cena ene terapije je bila 100 DEM.
Tja smo šli samoinciativno,z velikim strahom in upanjem,da se bo kaj izboljšalo na področju motorike.Terapija v komori je pod zdravniškim nadzorom.V začetku smo sicer imeli probleme z ušesi zaradi pritiska,drugače pa ni bilo nekih zapletov.
Čeprav zdravniki ne dajo nič na tovrstno zdravljenje,jaz mislim drugače:
izboljšal se je govor ,predvsem v smislu povezovanja besed,razlika je bila očitna v koncetraciji.V dveh tednih je sam,s pomočjo Mali vedi spoznal slovensko in angleško abecedo,se naučil pisati na računalnik,čez mesec dni pa je že sam bral.Neverjeten napredek.
Na motoričnem področju pa se žal ni kaj dosti pokazalo-mišični tonus je bil sicer ta čas nižji,ko pa smo prišli domov,pa je bilo spet isto.To je potrdila tudi fizioterapevtka ,ki je bila kratek čas z nami.
Toliko zaenkrat…Če vas še kaj zanima,vam bom z veseljem odgovorila.
Obema želim lep dan !
Pozdravljeni,mislim,da sem že nekje napisal,da mora program narediti šola.Upam,da bom vsaj malo pomagal.Šola naj da vlogo ali prošnjo za pomoč pri programu v Kamnik,ali pa skupaj sestavite kaj rabite,potem pa se boste dogovarjali naprej kako in kaj.Naslov pa je, ZUIM (mobilna služba) Novi trg 43a 1240Kamnik….Lep pozdarav…….