težave težave
Pozdravljena ga. Sabina,
Tudi jaz bi vas prosila za vaše mnenje glede mojega stanja. Stara sem 45 let in pri 40-ih sem opravila sterilizacijo. Po enem letu sem občutila, da z mano ni tako kot je bilo prej. Najprej mi je menstruacija zaostala za dva meseca, potem sem imela zelo močne menstruacije, ki jim je sledilo obdobje slabega počutja, brezvoljnosti. Pri krvnih preiskavah so ugotovili, da mi ščitnica ne deluje. Dobila sem zdravila, a ne morem reči, da sem se kaj bolje počutila, kljub izvidom v mejah normale. Postopoma so se mi začeli pojavljati še drugi znaki: otekanje, bolečine v sklepih,popokane kapilare na nogah, napihovanje, težave s prebavo, povečanje teže, izpadanje las, povišan srčni utrip med vadbo….Moja splošna zdravnica me je poslala na vse možne preglede (alergolog, UZ trebuha, kardiolog, venolog). Vendar so bili vsi izvidi v mejah normale. Medtem, sem se še vedno ogromno ukvarjala s športom in se lotila tudi izrednega študija, da ne mislim na te moje težave. No zaradi študija sem skoraj dve leti preživela ogromno noči pred računalnikom, saj poleg družine, službe in športa je bil to edini možni termin za študij. V lanskem letu so se mi začeli pojavljati vročinski oblivi in menstruacijo sem imela od januarja do junija le dvakrat. Je pa res, da so izzvenele vse težave, ki sem jih opisovala zgoraj. Pri rednem pregledu mi je ginekolog rekel, da sem v meni in mi predpisal trisequens. Po teh tabletah so se oblivi nehali praktično isti dan, dobila sem tudi menstruacijo, a so se vrnili vsi zgoraj omenjeni znaki, celo v hujši obliki. Pridobila sem v enem mesecu pet kilogramov, pritisk, ki ga imam od vedno 95/65, se je dvignil na 140/80, noge so me bolele cele noči. V tem času sem brala tudi knjigo Čudež bioidentičnih hormonov in prvič slišala za estrogensko dominanco in v tej težavi prepoznala vse moje težave. Na internetu sem našla ogromno člankov o BH. Vendar, ker zaupam mojemu ginekologu, sem se odločila, da grem do njega in se pogovorim o tej možnosti. Žal, mi je zatrjeval, da BH, sploh nič ne pomaga in da če nočem jemat trisequensa, naj pač prekinem in bom naprej trpela. Sama sem se naročila pri podjetju Holisitic na test sline, ki je pokazal ta rezultat: Estradiol E2 6,8 pg/ml, Progestereon 2330 pg/ml. Svetovali so mi uporabo 2% progesteronsko kremo. Prve dva meseca (okt., nov.)je bilo vse ok (menstruacija, brez oblivov). Potem pa v decembru nisem več dobila menstruacije in pojavljajo se mi oblivi, sicer ne v taki obliki, da bi bila vsa mokra, ampak občutek, da bom kar eksplodirala (notranja toplota). Ko berem vaše odgovore, ugotavljam, da tudi moje zdravljenje ni najbolj pravilno zastavljeno. Prej sem se mazala 28 dni potem nekaj dni pavze, odkar sem prebrala vaše odgovore pa se mažem 14 dni in 14 dni pavze in moram priznat, da je oblivov manj, menstruacije pa nimam. Na pregledu pri ginekologu sem bila v novembru in mu tudi povedala, da se mažem s kremo in da imam menstruacijo, pa je rekel, da so mogoče simptomi mene izzveneli sami od sebe.
Kot pišete, obstaja možnost zdravljenja z BH tudi preko našega zdravstva in prosim, če mi napišete kakšno zdravljenje bi bilo mogoče zame uspešno. Pa tudi kaj bi lahko kupila v lekarni brez recepta. Ko dobim vaš odgovor se bom poskušala še enkrat pogovorit z mojim ginekologom in če ne bo hotel predpisat nič BH, se bom naročila pri vas.
Pismo je dolgo, pišem iste stvari kot moje predhodnice, zato ga lahko skrajšate, ali pa mi napišete samo odgovor.
Lep pozdrav
Daja
Pozdravljeni!
Iz pisma sem razbrala, da ste zelo aktivna ženska, ki se ravno ne smili sama sebi. Čestitam, da ste se lotili študija in aktivne športne aktivnosti.
Če jemljete hormone, pa čeprav v kremi, bi težko pritrdila, da so simptomi menopavze izginili sami od sebe.
Hormoni so zdravilo, in vsako zdravilo ima svoje učinke. Dobre imamo radi, slabih (stranskih) učinkov se bojimo.
Progesteronska krema se dobi v prosti prodaji, v Sanolaborju. Kaže, da ste našli sami način zdravljenje, ki vam ustreza.
Resnica je, da BH ni še sprejeto v našem zdravstvenem sistemu. Zdravila BH obstajajo, a niso registrirana za vse indikacije. Tudi vsi načini aplikacije niso na voljo v zdravstvenem sistemu. Mislim predvsem na spolne hormone, večina ostalih hormonov, ki se uporabljajo v medicini so v nativni, BH obliki.
Upam, da sem vam vsaj delno odgovorila.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Pozdravljena ga. Sabina,
najprej hvala za tako hiter in razumljiv odgovor. Pravkar sem prišla iz telovadnice, kjer vodim rekreacijo in tudi moje punce vzpodbujam k zdravemu in aktivnemu življenju, ter k poslušanju samih sebe in svojega telesa.
Zanima me vaše mnenje glede moje terapije, glede na nivo hormonov. Ali mislite, da bi morala jemati tudi dodatni estrogen, glede na to, da mi menstruacija spet izostaja (že drugi mesec) in da so se spet vrnili vročinski oblivi. V prvem pismu sem tudi pozabila napisat, da sem imela težave z uhajanjem urina (sicer med tekom okrog 10km, a kljub temu nevšečnost, ki me je motila) in z suho nožnico. Po mazanju s kremo pa so te težave skoraj izginile, saj lahko pretečem brez težav tudi daljše razdalje. Najbolj me skrbi tudi to, da se mi je hormonsko ravnovesje porušilo dokaj zgodaj in zato, ker ima moja mama osteoporozo in v knjigi Čudež bioidentičnih hormonov sem prebrala, da je ravno ravnovesje spolnih hormonov pomembno pri zgradbi kosti.
lp
Daja
Pozdravljeni!
Seveda je možno, da so trenutno simptomi tudi posledica za vas prenizkega estrogena v krvi. Laboratorij nam ne pove veliko koliko estrogena vam odgovarja, da se počutite dobro. Nekatere ženske, potrebujejo višji nivo estrogenov, da se počutijo dobro, druge nižji nivo. Oblivanje je znak, da občutite pomanjkanje estrogena.
Za zdravljenje osteoporoze so spolni hormoni prvi izbor zdravljenja. Priporočam pa vam tudi vitamin D, 1000 IE/dan, za preprečevanje osteoporoze. Telesna aktivnost je tudi zelo pomemben dejavnik pri preprečevanju osteoporoze. Tukaj ste naredili že zelo velik korak stran od osteoporoze.
Zelo vas občudujem, da ste tako telesno aktivni.
Veseli me, da ste načeli tako pomembno temo kot je uhajanje urina. Koliko mladih žensk ima tovrstne težave, niti natančno ne moremo oceniti, ker večinoma tega ne zaupajo niti svojemu zdravniku. V forumu inkontinenca sem napisala nekaj besed o zdravljenju inkontinence in vas vse vabim, da jo obiščete.
Pozdravljena ga. Sabina,
Hvala za vaše vzpodbudne besede. Glede vitamina D res nisem razmišljala, ker sem doma na Obali in sem vsakodnevno najmanj pol ure na soncu v zimskem času, ostali del leta pa še dosti več (tek, odbojka, kolo, sprehod,…).
Ali mislite, da bi poiskusila kakšen preparat, ki bi mi nadomestil manjkajoči estrogen, ki bi seveda imel čimmanj stranskih učinkov, saj vem, da tista doza, ki sem jo prejela z trisequensom mi ni odgovarjala. Mogoče priporočate kakšno hrano ali rastlinski dodatek? Zelo vam verjamem, da smo ženske zelo različne pri potrebah in prenašanju estrogena. Spomnim se, da nisem dobro prenašala nobenih KT, pri dvajsetih stediril M in S, sta mi povzročala depresijo, zaradi aken so mi predpisali Diane, po katerih sem se tudi počutila kot tempirana bomba. Edino Logest mi je nekaj časa odgovarjal, dokler se mi ni začela pojavljati nabiranje tekočine in utrujenost, Zato sem se tudi odločila za sterilizacijo. Prav tako sem imela težave pri drugi zanositvi in sem nekaj časa jemala Cykloproginovo in prve mesece nosečnosti Dabroston (takrat sem se tudi najbolje počutila in imela najlepšo kožo. Zaradi vseh teh težav pri katerih mi je moj ginekolog vedno pomagal sem mu tudi zaupala (in mu še), in upala, da bova tudi glede zdajšnjih težav našla rešitev. Pa ne gre…on prisega na Trisequens, jaz pa ga nočem.
lp
Daja
Pozdravljeni g. Daja!
Verjetno ste ženska, ki ji odgovarjajo višji nivoji estrogena. V nosečnosti ste se počutili odlično, ob uporabi HK, ste se pri dvajsetih počutili slabo. HK zavre delovanje jajčnikov in s tem tudi produkcijo lastnega estrogena. Če doza estrogenov v tabletki ni dovolj visoka (za vaše počutje prenizka) lahko razvijete simptome pomanjkanja estrogenov. Pri dvajsetih imate optimalen naravni nivo estrogena in nepravilno izbrana HK je povzročila motnjo, ki vam ni odgovarjala. Mislim, da ste se slabo počutili ob nizkih koncentracijah estrogenov v krvi.
Logest je prav tako nizkodozna HK, prav tako vsebuje najnižje doze estrogenov. In vendar ste se nekaj časa ob jemanju Logesta počutili boljše. Dolgoročno pa pomanjkanja estrogena tudi ob Logestu niste dobro prenašali.
BH estradiol dobite lahko v obliki obližev Climara, Vagifem (vaginalne globule), Estrofem (tablete za peroralno uporabo). Tudi Trisequens vsebujejo BH estradiol-modra in rdeča tabletka. Bela tabletka vsebuje estradiol in gestagen noretisteron acetat. Ko času, ko ste jemali modro in rdečo tabletko ste občutili delovanje BH estradiola. Terapija s hormoni per os poveča sintezo SHBP (protein, ki veže več hormonov in jih naredi neaktivne), zato terapija ni nujno uspešna. Ni nujno, da vam estrogen v obliki tablet, in v tej dozi ublaži simptome pomanjkanja estrogena. Da bi se izognili prvemu prehodu preko jeter in sintezi SHBP imate na voljo aplikacije obližev in vaginalnih globulov.
Na voljo je dovolj preparatov in skupaj z ginekologom, ki mu zaupate bosta zagotovo našla pravo za vas.