Težave, srce, nosečnost
Pozdravljeni!
Že na začetku se naj opravičim za dolgo pismo, ampak bi rada čimbolje prikazala težave. Blage težave(občasne ekstrasistole, občutek dušenja/pomanjkanja zraka, pulz se je nekoliko povečal: iz povprečnih 65udarcev/minuto na okoli 80/minuto) so se začele že v mesecu juniju-takrat sem bila noseča 13tednov, tretja nosečnost. Pri prvih dveh teh težav ni bilo. Opravila sem EKG-normalen, UZ srca- normalen, razen blage(po mnenju kardiologa nepomembne) insuficience mitralne zaklopke in krvne preiskave za ščitnico, ki so tudi bile normalne. EKG izpred dveh let je pokazal “incomplete rbbb”- kolikor sem razumela desni blok(?). Takrat smo preiskave zaključili, da je srce zdravo in imam težave zaradi nosečnosti oziroma psihosomatskega izvora(pred nosečnostjo sem se 1leto zdravila s Cipralexom zaradi anksioznosti). Pred nekaj tedni (v 36.tednu nosečnosti)pa so se zopet začele težave(nereden srčni utrip-nekaj časa srce dela počasi, naredi nekaj hitrih udarcev, potem spet enega ali dva zelo počasi pa potem spet bolj hitro..itd.(to je samo primer, kaj mislim z nerednim utripom), včasih je prisotna tudi kakšna ekstrasistola-občutek, kot da se srce za trenutek ustavi in potem naredi en zelo močan udarec-,občasna hitra zadihanost, zbadanje ali tiščanje v prsnem košu, pohitren pulz do okoli 110 v mirovanju, zelo potne dlani in še kaj bi se našlo).
Zaradi teh težav sem obiskala osebno zdravnico, ki mi je naredila EKG. Takrat sem imela pulza 175/minuto, aparat je zapisal, da gre za supraventrikularno tahikardijo in nonspecific ST abnormality, pritisk je bil 120/88. Ker naj nebi bilo nič življensko nevarnega sem dobila čez nekaj dni datum pri internistki na Ginekološki kliniki v Ljubljani.
Naslednji dan sem odšla na samoplačniški posvet h kardiologu, ki mi je opravljal UZ srca. Posnel mi je še en EKG, poslušal srce in pljuča. Tokrat je bil pulz 103/minuto, pritisk 120/82, EKG pa je zabeležil “diagnoze”: sinus tachycardia, atrial premature complex(es), left atrial abnormality, incomplete RBBB, non specific T abnormality. Zopet naj nebi šlo za nevarno stanje, priporočal je ponoven pregled ščitničnih hormonov in 24-urni holter EKG.
Pri internistki sem imela zopet posneta dva EKG-ja. Prvi je pokazal naslednje: pulz 155/minuto, sinus tachycardia, left atrial abnormality, S1, S2, S3 pattern. Drugi EKG: pulz 165/minuto, supraventricular tachycardia, S1, S2, S3 pattern. Pritisk 140/90. Dobila sem terapijo Concor COR 2,5mg/dan. Odvzeta je bila kri za naslednje parametre: Ščitnica(bp), Hemogram(odstopa HB(L) 107, ERITROCITI(L) 3,95 , HEMATOKRIT(L)0,315 , MCV(L) 79,7), D-dimer(povišan na 2263-menda še v zgornjih mejah normale glede na trajanje nosečnosti), SEČNINA(L) 2,2(ref.vrednost 2,8-7,5). Kalij, Natrij, Magnezij, Kalcij in NT-pro BNP so v mejah normale.
Nekaj dni po tem pregledu sem se zopet slabše počutila(tiščanje v prsih in nek občutek, da je nekaj narobe). Odšla sem h osebni zdravnici. Saturacija 99%. EKG: pulz 125/minuto, sinus tachycardia, left atrial enlargement, nonspecific T wave abnormality. Ponovno zaključek, da ne gre za življensko ogrožujoče stanje. Priporočen Apaurin 2mg.
Sedaj smo s preiskavami zaključili. Ostala mi je terapija z beta blokatorjen Concor COR 2,5mg/dan. Zadeva bi se naj po rojstvu umirila(mnenje internistke). Mene pa še vedno skrbi, da je v ozadju neka bolezen, ki me lahko resno ogrozi med/po porodu. Priznam, da sem psihično zelo na tleh(že pred pojavom teh težav sem bila, sedaj pa sem še bolj) in da ne zanikam možnosti, da je zadeva večinoma na psihično pogojena. Se mi pa zdi simptomatika preveč burna(zlasti zapisi oziroma “diagnoze”, ki jih ugotovi EKG naprava-mogoče me še najbolj skrbi, ker na zadnjih treh meritvah vedno omenja levi atrij?), da bi bilo vse zgolj na psihični podlagi. Je res, da takšnega pulza(nad 150/minuto) nisem nikoli imela doma, ampak se je pojavil vedno, ko sem se vlegla na mizo za posnetek EKG. Sedaj v nosečnosti težko oziroma večinoma sploh ne morem ležati na hrbtu, ker me začne dušiti in se mi vrti(morda tudi pulz zelo naraste). Ampak ko zamenjam položaj, se stanje umiri.
Zanima me vaše cenjeno mnenje. Vem, da sem veliko napisala, ampak je toliko stvari, ki se mi zdijo res pomembne.
V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam!
Spoštovani!
Imate precej zapletene znake. Številne možnosti zanje ste z različnimi preiskavami že izključili. Seveda lahko k temu prispeva tudi psiha. Napadi hitreg bitja in visokega tlaka pa so lahko posledica izločanja hormonov nadledvične žleze. Mogoče med ostalimi preiskavami sedaj ali po porodu ne bi bilo slabo narediti UZ trebuha, ev. tudi določitev hormonov v urinu.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Hvala za vaš odgovor. Ponovno sem opravila UZ srca- ponovno brez večjih(pomembnih) odstopanj. Motijo me predvsem potne roke, ki me stalno spominjajo, da je mogoče nekaj zelo narobe. UZ trebuha sem imela opravljen dve leti nazaj in je bil normalen. Ampak verjetno je to prestar izvid za določanje sedanjega stanja? So možne še kakšne druge bolezni srca, ki imajo simptom hitro bitje srca kot je srčno popuščanje, vnetje miokarda in nepravilno delovanje zaklopk-kar je vse že izključeno. Sicer sem imela stalno višji pulz(do110 oz. do maksimalno 120). Napad je bil doma samo enkrat s pulzom 147-če gre verjeti avtomatskemu merilniku krvnega tlaka. Sicer pa vedno med snemanjem EKG-ja. Kar je v bistvu dobro, da se vidi kakšno je stanje med hitrim utripanjem srca. Pritisk imam sicer normalen do največ 135/85, največkrat pa okoli 120/70. Takšen je bil tudi pred uvedbo Concorja. Pulz imam sedaj nekje med 75-95/minuto, kar je verjetno normalno za nosečnost. Med telesno aktivnostjo(hitra hoja vsaj 20minut nekajkrat na teden) nimam nikoli težav kot je pretirana zadihanost, utrujenost ali kaj podobnega. Tudi pulz se mi ne zdi drastično visok, čeprav ga nikoli ne merim. Po mojem je okoli 120/minuto. Bi lahko šlo za fiziološki dvig pulza zaradi nosečnosti, ki je zaradi psihičnih težav postal še višji? Sem namreč že celo nosečnost zelo črnogleda, da bo nekaj narobe. Imela sem tudi nekaj težav, ki so bile nekako sproducirane v moji glavi(huda srbečica, krči v trebuhu, bolečine pod desnim rebrnim lokom..). Po opravljenih preiskavah, ki so izključila hujša bolezenska stanja se je stanje nenadoma zelo poboljšalo oziroma so vsi bolezenski znaki izginili.
Pozdravljeni!
Pred štirimi dnevi sem rodila. Porod je potek bp. zadnje tri dni imam bolečine na levi strani pod pazduho v višini dojke. Včasih gre za topo bolečino, včasih pa kot bi me nekdo zabodel z nožem-zelo zaboli. V času bolečin imam tudi občutek težke glave in nekakšnih mravljincev po celem telesu. Tudi leva roka me večkrat boli. Bolečin se zelo prestrašim. Ker sem pa morala do osebne zdravnice po recept za Cipralex, sem ji omenila še te bolečine. Opravila mi je EKG, ki je pokazal nenormalnosti v T valovih in “anterior ischemia”. Ob tem je postala zaskrbljena in rekla, da nima prav veliko izkušenj z branjem EKG izvidov, ampak da ta izvid ni v redu. Dobila sem napotnico za kardiologa, katerega imam čez en mesec.
Vrednosti EKG meritev so:
QRS: 90
QT/QTC: 384/402
PR: 162
P: 100
RR/PP:870/905
P/QRS/T: 41/ 39/ 36
Rekla je, da skoraj vse vrednosti ostopajo od normale. Kaj menite vi? Sprašujem za vaše mnenje, ker je sama zdravnica priznala, da nima veliko izkušenj z branjem EKG izvidov. Dobila sem navodila, naj to stanje odmislim do pregleda pri kardiologu. Ampak kako, če imam bolečine?
Spoštovani!
Bolečin nimate zaradi srca. Zelo verjetno gre ali za mišično bolčeino zaradi napenjanja, Podhalditve mišic med podrodom, ali po njem, položaja v postelji, ali za začetek vnetja dojke, kar pa boste opazili kot toplo pordelo kožo in bolečino pod njo. V prvem primeru vzemite kakšen lekadol.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Hvala za odgovor. Ali lahko jemljem Cipralex in Concor skupaj? Ali sploh lahko jemljem Cipralex, ker v navodilih piše, da se ga ne sme jemati, če so prisotne kakršne koli težave s srcem ali srčnim ritmom?
Ker namreč se mi pojavlja čudno bitje srca. Včasih občutim kot da me nekdo drži za vrat(včasih dobim ob tem tudi čuden občutek težke glave/rahle vrtoglavice) in takrat je pulz zelo počasen. Po nekaj udarcih se navadno ritem pospeši. Se mi pa tudi brez razloga menja ritem. Npr. da sedim na kavču: nekaj časa bije z okoli 65/minuto, se v trenutku poviša na 90/minuto pa se potem čez čas zopet zniža pa potem zopet zviša..
Včasih dobim kar naenkrat občutek polne glave/pritiska v glavi in takrat je pulz ali pospešen ali pa zelo počasen(mislim da okoli 50/minuto). Se pa tudi zelo potim po dlaneh, podplatih in podpazduho. Zlasti zjutraj skoraj dobesedno teče od mene. V porodnišnici mi je sicer bilo rečeno, da je to verjetno zaradi hormonov in da bi se naj s časom umirilo. Pritisk imam navadno okoli 115-125/65-75. Vse to me tako psihično vznemirja(zelo me je strah, da je z mano nekaj hudo narobe), da sploh ne morem več normalno funkcionirati.
Spoštovani!
Lahko jemljete oboje, in skupaj. Verjtno pa potrebujete še kaj proti anskioznosti, ki je zelo verjetni razlog občutkov s srcem. Preveriti bi bilo treba tudi delovanje ščitnice, da se izključi možnost pretiranega delovanja ščitničnih hormonov. Po porodu je sicer pogostejše premajhno delovanje.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Za ščitnico sem dobila danes izvide in je v redu. Sedaj sem imela ponovno počasno bitje srca in občutek polne glave pa tudi nekakšne mravljince oziroma občutek omrtvičenosti desne polovice glave in vratu. Izmerila sem si pritisk, ki je bil 135/85 in 55pulza. Nikoli nimam tako visokega pritiska, čeprav vem, da v bistvu še ni ravno previsok. Ko sem ga izmerila nekaj minut kasneje, ko je srce že hitreje bilo je znašal 122/76 in 65pulza. ALi bi lahko šlo za kakšne težave z možgani(anevrizma, kap, tumor) ker me tudi pogosto boli glava. Npr. boli nekaj ur in potem mine, pa spet začne in spet mine..ni ravno pravila kdaj se pojavlja bolečina, ki pa ni huda. Večkrat je prisotna tudi blaga vrtoglavica oziroma občutek, da ne morem izostriti slike. Večkrat občutim tudi slabost.
Samo to še naj omenim: blage do zmerne glavobole imam že nekaj tednov, po porodu pa se je zadeva poslabšala. Večkrat sem videla zvezdice pred očmi in včasih imam težave z gledanjem oddaljenih predmetov. Občutek, kot da oči ne morejo izostriti slike. Glavobol se skoraj vedno pojavi na zgornjem delu glave ali v sencih. Včasih imam občutek otrdelega obraza/vratu. Kot da mi nekaj zateguje kožo/kite- podobno kot v primeru, če imaš neroden položaj med spanjem. Imam občutek polne/težke glave. Ponoči nimam težav oziroma me glavobol ne ovira pri spanju. Zdi se mi tudi, da imam bolj trd vrat. Vročine nimam. Občasno se mi rahlo vrti, večkrat mi je slabo. Bruhala še nisem. Večkrat me po glavi spreleti hlad oziroma kot neki mravljinci. Je lahko to povezano z anevrizmo/tumorjem? Vem, da lahko med porodom zaradi pritiska nastane/poči anevrizma. Mi je pa sorodnica povedala(medicinska sestra), da je tudi povišan pulz nevaren za nastanek anevrizme. Včasih dobim tudi občutek, kot da sem zakuhala v glavo-zlasti ušesa. Doma imam tri majhne otroke, ljubečega moža in me je res grozno strah, da bi umrla, da nebi videla odrasti svojih otrok, da se nebi mogla postarati s svojim možem.. Ker pa je teti nekaj let nazaj počila anevrizma v glavi sem seveda še toliko bolj prestrašena. Je mogoče, da so te težave povezane z vratom? Glede na to, da imam občutek trdega vratu upam in se tolažim s tem, da je za to dogajanje kriv moj vrat.
Želim vam prijetno slovo od starega leta in srečno v 2015!
Dr. Kersnik upam, da ne zamerite, ker se mešam v vaš forum. A pisanje oleander1990 sem opazila že v drugem forumu in preprosto ne morem več biti tiho.
Draga oleander1990 upam, da boš to vzela kot dobronamerno pisanje. Takšno tudi je. Tudi sama sem sveže pečena mama in ne verjemi, da vem da se v nosečnosti in po njej ženske srečujemo s številnimi dilemami, vprašanji in stiskami. Tudi sama sem prebrala marsikak forum in odgovor zdravnikov ali drugih mam, ko se je zgodilo kaj nenavadnega (malo rjavega izcedka, zasoplost med sedenjem, otrdevanje trebuha takšno, da sem včasih komaj prehodila sto metrov). A z eno veliko razliko. Mene so pomirili, ti pa pri vsakem novem simptomu iščeš in brskaš da le najdeš kakšno potencialno nevarno diagnozo, ki jo ta simptom nakazuje. Zato, za tvoje dobro in dobro tvojih bližnjih prosim NEHAJ! Če ne zmoreš sama poišči strokovno pomoč. Pa ne to bolj v psihološko/psihiatrično/psihoterapevtski smeri. Čimprej preden se tvoje postavljanje diagnoz preseli še na tvoje bližnje ali te tako okupira, da ti bo zanje zmanjkalo časa. Ker to tvoje pisanje res že zelo odstopa od meje normalnega.
Izvidov ekg seveda ne morem komentirati, ker nisem zdravnica, ti pa lahko povem, da sem se tudi sama v prvih tednih po porodu občasno zelo potila in imela navale “vročice”, celo tako močne, da sem se hodila ponoči tuširati z mrzlo vodo, da sem lahko sploh nazaj zaspala. Je minilo.
In morda še ena misel, ki bi se je morda morala nekoliko bolj držati tudi ti: Zdrav človek je tisti, ki ni bil pri zdravniku.
Srečno novo leto ti želim in da bi našla notranji mir. Tako namreč mnogi simptomi ne bodo več vredni, da se tolikobpoglabljaš vanje in boš morda lahko ocenila, kdaj je pa res vredno iti k zdravniku.
Pozdravljeni!
Vem, da sem že prav tečna s vojimi vprašanji pa kljub vsemu moram nekaj dodatno vprašati(sem hotela poklicati osebnega zdravnika ampak danes dela le dežurstvo). Včeraj sem si večkrat izmerila visok krvni tlak, do vrednosti največ 152/94. Pulza sem večkrat imela le 44/minuto. Verjetno je bila to posledica Concorja, ki sem ga danes-en teden po porodu-ukinila, kot mi je bilo naročeno v porodnišnici. Danes se pulz giblje med 60 in 85/minuto. Občasno je nereden, kar se mi pojavlja že skoraj dva meseca. Ko sem imela visok tlak sem se slabo počutila(občutek napetega vratu in polne/težke glave). Danes je zaenkrat tlak še normalen(maximalno 130/86). Občasno imam neprijetne občutke v prsnem košu. Kaj je lahko vzrok povišanju tlaka? Ali lahko takšno stanje počaka do ponedeljka, ko imam namen iti na posvet do osebne zdravnice? Sicer imamo v družini veliko srčnih bolezni in tudi visokega krvnega tlaka.
Pozdravljeni!
Do ponedeljka se je krvni tlak skoraj normaliziral(zelo redko doseže vrednosti preko 135/85, preko 140/90 pa od sobote ni več narastel). Večinoma se giblje med 115-130/75-85. Po dogovoru z zdravnico si ga naj še naprej spremljam in ob ponovnem porastu pridem na pregled. Imam pa še eno težavo, ki je precej moteča. Že pred porodom so se začeli glavoboli kot topa/tiščoča bolečina. Ne hudi, ampak prisotni skoraj vedno. Sedaj po porodu se zadeva še nadaljuje. Bolečina ni nikoli huda in ne potrebujem nobenih analgetikov. Pred porodom se je pojavljala v sencih in v zgornjem zadnjem delu glave. Sedaj se bolečina pojavlja na istih mestih le da imam tudi trd in boleč vrat. Podobno kot če bi imela neroden položaj med spanjem. Včasih se mi zdi, da se bolečina širi iz vratu(zgornji zadnji del) v zadnji del glave proti vrhu glave in do senc. Imela sem tudi gnil modrostni zob v ustih(včeraj so mi ga izruvali), večjega granuloma ni bilo opaziti, sem pa imela oziroma še imam povečane in na dotik boleče bezgavke pod čeljustjo na isti strani kjer se je nahajal zob. Sedaj se sprašujem, kaj bi bil vzrok glavobolov. Hormoni? Vrat? Zob? Naj še povem, da se glavoboli bistveno ne stopnjujejo. Intenziteta se sicer tekom dneva spreminja. Vrat postane bolj trd po daljšem sedenju ali pa med vožnjo v avtomobilu.
Sedaj krvni tlak verjetno ni vzrok, glede na to, da je večinoma v mejah normale. Vem, da se med porodom lahko pojavijo anevrizme ampak na to raje skušam pozabiti, ker sem že imela obdobja, ko sem bila prepričana, da imam anevrizmo. Torej: naj obiščem zdravnico ali lahko počakam kakšen teden, če se bo stanje izboljšalo? Motenj vida nimam razen občasno občutka bolečih oči in nejasne slike(mogoče preveč televizije in branja knjig). V porodnišnici po porodu sem sicer večkrat videla “zvezdice” in pa nekajkrat že pred porodom, kar se je pa sedaj popolnoma uredilo.
Pozdravljeni!
Samo še za eno mnenje vas prosim. Zakaj mi tako niha pritisk? Ko začutim, da mi pritisk naraste(trd vrat, težka glava) si ga izmerim in če je povišan po nekaj minutah ponovim meritev in je velikokrat že veliko nižji. Konkreten primer: danes po kosilu sem dobila ta občutek ko mi naraste pritisk. Sem ga izmerila 147/91. Po dveh minutah ponovim meritev: 117/74. Ali je to nevarno? Prilagam še slike od zadnjega EKG-ja, ki se meni ne zdi ravno normalen(mislim na krivuljo pri V5). Prosim za odgovor in vaše mnenje
Spoštovani!
Kadar se slabo počutimo, bomo zagotovo našli ali povišan ali močno znižan krvni tlak. Praviloma krvni tlak merimo takrat, ko se dobro počutimo, po 5-minutnem počitku, sede, vsaj dve uri po obroku, naporu ali razburjenju.
Če krvni tlak 220 ali več, ni nič nevarnega.
Kar se tiče glavobola, ga hormoni ne pojasnijo. Lahko je vzrok v vratni hrbtenici, vendar potem ne more boleti tudi v obraznem delu.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Imam eno vprašanje. Zaradi težav(nihanje tlaka in zadnje čase nizkega pulza-v mirovanju med 40 in 50/minuto) je kardiolog predlagal ponoven UZ srca, ki sem ga opravila. Naj bi bilo vse normalno. Me pa malce bega vrednost EF 56%. Pri prejšnjem ultrazvoku je bila izmerjena 68% in sicer pred enim mesecem in pol. Se mi zdi, da to ni ravno najboljši rezultat. Kardiolog je sicer rekel, da ni nobene potrebe po paniki in da ni potrebe po kontolah. Med celotno preiskavo je snemal EKG, kjer je bil vedno sinusni ritem ne glede na višino pulza(gibal se je od 47 do 74) in ritmičen. Zdaj me pa zanima nekaj: veliko sem brala o nosečniški/poporodni kardiomiopatiji. Večinoma povsod piše, da se spremeni struktura srca(povečan levi preddvor, spuščanje zaklopk..). Meni je sicer pred enim letom na ultrazvoku srca bilo rečeno, da minimalno spušča le mitralna zaklopka. Sedaj pa je bilo ugotovljeno, da spušča tudi trikuspidalna in pulmonalna ampak obe minimalno. Pa tudi mitralna še vedno pušča samo minimalno. Skratka: naj bi bilo vse fiziološko in hemodinamsko nepomembno. Torej: lahko gre ob takem UZ izvidu in takšnih simptomih za kardiomiopatijo? Če povzamem: občasno zvišan pritisk, nizek pulz v mirovanju, minimalno puščanje zaklopk in znižanje vrednosti EF iz 68% na 56%. Med telesno aktivnostjo se počutim dobro, se ne zadiham pretirano. Tudi med spanjem na hrbtu brez vzglavnika me ne duši.
Lep pozdrav!
Potem bi se videle še druge spremembe na srcu, če bi šlo za kardiomiopatijo? Nekaj sem še razmišljala. Ali lahko recimo nevrovegetativni sindrom(po mnenju kardiologa je povišan krvni tlak posledica le-tega, prav tako bolečine pri srcu, ki pa so izzvenele) povzroča tudi nizko srčno frekvenco? Povsod piše, da pospeši utrip srca in da se zveča pritisk. Meni pa pritisk skoraj vedno naraste zvečer ali pozno popoldne, ko se začnem umirjati(zjutraj je vedno okoli 110/60-70), pulz imam pa takrat skoraj vedno nizek(največ 60/minuto), čez dan, ko se pa malo gibljem je okoli 60-70. Pritisk pa mi naraste tudi med nakupovanjem(vsaj občutek dobim tak:težka glava in malo glavobola, občutek kot da me nekdo drži za vrat). Skušam se pomiriti, da ni vzrok za takšno stanje bolezen srca in iščem informacije o nevrovegetativnem sindromu. Sicer mi včasih(tudi zvečer) malo omrtvi jezik in v minuti ali dveh mine. To vem, da je psihični vzrok. Je res psiha tako vsemogoča? Da lahko imaš vse znake bolezni, katere se najbolj bojiš?
Hvala za vse informacije.