Težave s trigliceridi
Upam, da vam je znana zgornja meja normalne vrednosti trigliceridov v krvi. Ta je pod 1,7 mmol/L. Res je, da so blago povišani trigliceridi v krvi manj nevarni kot holesterol vendar v vašem dopisu navedene vrednosti so nujno potrebne znižanja. Škoda, da ni v dopisu podatka o višini holesterola, saj ko, z zdravili nižamo holesterol, hkrati nekoliko nižamo tudi trigliceride. Pri povišanih trigliceridih v krvi bolnikom priporočamo, da čim bolj omejijo uživanje sladkorja in hrane iz bele moke. Pretežkim bolnikom priporočamo hujšanje. Za zdravljenje z zdravili se odločimo če ni dovolj uspešno “zdravljenje” s hrano. Srečno.
Verjetno ste dobili takoj odgovor, da dosežena številka posredno pove, da ste sposobni opraviti tudi večje obremenitve. Na preizkusu obremenitve dobimo informacijo o prehodnosti žil. V vašem primeru so bile vse žile v času obremenitve povsem prehodne.
Samo se eno vprasanje.zanima me samo koliko se lahko zamasijo zile v 3 letih glede nato da sem imel pred 3 leti zelo dobro opravil obremenilni test .malo me skrbi ker so mi na preventivnem nasli holestorol ki ga 1 ali 2 leti nazaj nisem imal.drugace imam pritisk v redu ekg tudi nozni utrip tudi ,eno leto nazaj izmerjeni glezenjski indeks bp.na ponovnem pregledu sem si izboljsal hdl iz 0.9 na 1.4 trigliceride iz 3.7 na 1.6 vztrja pa se vedno ldl 5. Hvala za odgovor pa brez zamere. Lp.
Če sem pravilno razumel vaše vprašanje, vi bi želeli izvedeti koliko je pri vas napredoval aterosklerotični proces v zadnjih letih.Takega vprašanja še nisem dobil.. Če ste pred 3 leti imeli še povsem zdrave žile in ste se precej dosledno držali priporočil za zdrav način življenja, pa, družinsko, niste hudo obremenjeni in ste še razmeroma mladi, smem domnevati, da imate žile še vedno normalno prehodne, eventuelno samo z majhnimi oblogami.