Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Težave s trigliceridi

Težave s trigliceridi

Pozdravljeni,
stara sem 50 let. Pri rednem zdravniškem pregledu sem dobila izvide, ki so v treh postavkah označeni povdarjeno in izstopajo.

Pri prvi “Hematološke preiskave” imam pri Eiritrocitih vrednost 4.12
Pri “Analizi urina” imam vrednost 1
Pri Biokemijski preiskavi” pa so Triglceridi v vrednosti 0.51.

Zanima me, kaj te vrednosti pomenijo, oziroma kakšna so priporočila glede prehrane, gibanja in ostalega.

V naprej hvala za odgovor.

Pozdravljeni,
stara sem 50 let. Pri rednem zdravniškem pregledu sem dobila izvide, ki so v treh postavkah označeni povdarjeno in izstopajo.

Pri prvi “Hematološke preiskave” imam pri Eiritrocitih vrednost 4.12
Pri “Analizi urina” imam vrednost 1
Pri Biokemijski preiskavi” pa so Triglceridi v vrednosti 0.51.

Zanima me, kaj te vrednosti pomenijo, oziroma kakšna so priporočila glede prehrane, gibanja in ostalega.

V naprej hvala za odgovor.

Sedanje izvide laboratorijskih preiskav bolnik dobi vpisane na obrazcih, na katerih so navedene okvirne normalne vrednosti posameznih pokazateljev.V obrazcu, ki ga hranim, je spodnja normalna meja eritrocitov pri ženskah 4,1. Ali so v vašem obrazcu vpisane drugačne meje? Vsekakor je število eritrocitov nizko in bi bilo potrebno ugotoviti zakaj. Pri analizi urina ste napisali, da imate vrednost 1, niste pa napisali kateri pokazatelj (beljakovine? urogen?). Verjetno je izvid, ki kaže na neko bolezensko stanje. Predstavljam si, da je preiskavo naročil izbrani zdravnik. Glede trigliceridov ni vam treba biti v skrbeh. Čim manj jih je toliko boljše, razen če gre za zelo hudo bolezen jeter.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Odgovor že poslan.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spostovani!

Star sem 32 let, 186cm 84 kg. Pred 4 leti sem imel povisane trigliceride–7,2, od takrat sem si se nekajkrat prekontroliral in nikoli niso padli pod 6,2. Na zadnjem izvidu so bili celo 14,4. Naj povem, da sem se pred stirimi leti zelo veliko kolesaril, sedaj ne vec, takrat sem tudi jemal Kreatin in beljakovinska dopolnila. Je povisanje lahko povezano z sportno prehrano in ali naj obiscem zdravnika. Naj povem se to, da se z sportom ne ukvarjam skoraj nic vec. Spijem pa kaksno pivo ali dve na dan.

Hvala za odgovor, Andrej

Pri vas je raven trigliceridov v krvi kar visoka. Zato priporočam pregled v ambulanti za lipide na Polikliniki v Ljubljani.

Popzdravljeni!

Znama me če so trigliceridi lahko povišani ( 2.12) zaradi rednega uživanja konopljinega olja? Vsi ostali izvidi so bili v mejah normale.

Hvala za odgovor

Zelo zanimivo vprašanje.Mislim, da uživanje konopljevega olja v priporočenih odmerkih ne poviša ravni trigliceridov v krvi. Vsekakor ne bi bila odveč kontrola krvi po 2 – 3 tedenskem ne uživanju navedenega olja. Ali imate ožje sorodnike, ki imajo povišane trigliceride? Srečno..[/b]

Kaj pa pomeni vrednost 0.0 trigliceridi a je to super, slabo,.. ?
lp

Nimam v spominu, da je možna totalna odsotnost trigliceridov. Vsekakor nimam vtisa, da bi to bil bolezenski pojav. Ni zadržkov, da nadaljujete z dosedanjim načinom življenja. Če boste čez čas kontrolirali maščobe v krvi, m bo drago če mi boste sporočili izvid.

a je mozno povisanje trigliceridov zaradi jemanja zolofta 50mg. Jemal sem ga 7let in po prekinitvi sem po 3 mesecih imel zd pregled krvi in sem imel povecano vrednost

Vsaka kemijska snov, ki jo znanstveniki odkrijejo, postane predmet številnih raziskav, da ugotovijo delovanje. Take raziskave trajajo več let na laboratorijskih živalih in končno pri prostovoljcih. Ob ugotovitvi, da nov snov vpliva ugodno na zdravje človeka postane “zdravilo”. Slaba stran vsakega zdravila pa so “neželeni stranski, škodljivi učinki”. Če se s časom izkaže, da je mnogo več koristi od zdravila kot škode, ki se pojavi samo v redkih primerih in je brez posebnih posledic, zdravilo ostane v prometu. Ni redek primer, da se pri nekem zdravilu pokažejo stranski neželeni učinki šele po večletnem jemanju. V literaturi, ki mi je dosegljiva ni podatkov, da bi Zoloft vplival na presnovo trigliceridov. .

Prosim za pojasnilo biokemične preiskave

S -Holesterol-8.00
S-Trigliceridi- 5.99
S-HDL-hol. -1.13
S-LDL-hol. -/ (zaradi previsokih trigliceridov izračun ni možen)
opombe:MOTNO-MLEČEN SERUM

To so moževi izvidi-glede teže nima problema,je aktiven-zelo veliko hodi,ne kadi,pije samo domače vino v mejah normale,tudi na hrano dokaj dobro pazi,saj ne uživa sladkarije,niti kave,kruha zelo malo.

Hvala za odgovor

Menim, da bolnik potrebuje redno ustrezno zdravljenje povišanih vrednosti holesterola (poleg uravnotežene zdrave prehrane še jemanje zdravila iz skupine statinov). Pričakujem zboljšanje izvidov po več tednov doslednega zdravljenja.

Alenka K.
Od leta 2012 imam vstavljen debifilator. Imela sem srčni zastoj z uspešnim uživljanjem. Dobila sem izvide iz Celja , da imam povišane trigliceride in sicer 9,0 in pa pa holesterol , kakor tudi Urati 405. Naročena sem kontrolo lipidograma. Imeti moram pa tudi strogo antilipemično dieto. A nikjer ne najdem kaj o njej. Je pa res da mi je večkrat slabo, hitro se utrudim. Hvala za vaš odgovor.
lep pozdrav!

Nekateri raziskovalci prisegajo na hrano brez živalskih beljakovin, drugi na hrano brez sladkorjev, itd. Kolikor mi je znano priročnikov za hrano brez maščob ni, kar je razumljivo, saj naše telo potrebuje nekaj maščob za pravilno presnovo. Pri bolnikih z visoko vrednostjo trigliceridov odsvetujemo uživanje živalskih maščob in dovoljujemo uživanje manjših količin maščob rastlinskega izvora. Glede mesnih jedi dajamo večjo prednost mesu rib (skuše, losos, sardele) in školjk (klapavice, ostrige, rakovice), ki vsebujejo več esencialnih maščobnih kislin (omega-3). Pri hipergliceridemiji priporočamo tudi omejitev uživanja rafiniranega sladkorja, bele moke, sadnih sokov in dovolimo le omejeno uživanje alkoholnih pijač. Pri povišanih uratih priporočamo redukcijo telesne teže, omejitev uživanja alkoholnih pijač, usrtrezno dieto in eventuelno alopurinol

Matjaz.p.na pregledu so mi nasli holestorol in sicer 7.62 od tega ldl 5 hdl0.94 trigliceridi 3.82.zanima me ali se da to pozdraviti z zdravo prehrano ker sem do sedaj zivel zelo nezdravo.star sem 40 let .za odgovor se zahvaljujem

Nekoliko me je presenetila ugotovitev, da vas bolj skrbijo triglliceridi (“težave s trigliceridi” TG 3,82) kot visok LDL (5) in nizek HDL(0,94). Vsekakor mi je bila draga ugotovitev, da ste opravili pregled “maščob” v krvi, ko, upam, vam še niso močno okvarile žil srca, možganov in na nogah. Iz vsebine vašega dopisa povzemam, da že ločite nezdravo prehrano od zdrave, ki je zanesljivo zelo koristna v boju proti povišanim maščobam v krvi. V zdravi hrani je malo maščob, zlasti maščob živalskega izvora, malo soli, sladkorja, in prehranskih izdelkov iz bele moke ter mnogo zelenjave in sadja. V ta sklop spada še priporočilo za nekajenje in redno zdravljenje drugih bolezni (zlasti visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni in debelosti). Zelo pomembno je izdatno gibanje (na pr. polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, več krat na teden . Če po treh mesecih takega zdravljenja še ni v krvi sprememb na boljše priporočamo še dodatno zdravljenje z zdravili. Srečno.

Spoštovani,

moja starost je 43 let. Pred kratkim so na preventivnem zdravniškem pregledu pri laboratorijski preiskavi krvi ugotovili znižano vrednost holesterola LDL (1.92 mmol/L) in trigliceridov (0.51 mmol/L). Vsi ostali izvidi/preiskave so bili/e normalni/e. Kaj pomenita ti dve znižani vrednosti? Ali je lahko pokazatelj kakšne bolezni oz. okvare delovanja organa? Obvestilo ni imelo dodatnih pojasnil ali napotkov. Torej sklepam, da ni kritično.

Nekaj rezultatov meritev in analiz:
TV: 159,50 cm, TT: 55,0 kg, ITM (indeks telesne mase): 21,62 kg/m2 (normalno od 18,5 do 25,0 kg/m2)
RR: 115/66 mmHg
Klinični status: v mejah normale.

LABORATORIJSKE PREISKAVE:
K-SR: 7 mm/h, K-Levkociti: 7.9 10E9/L, K-Eritrociti: 4.39 10E12/L, K-Hb: 133 g/L, K-Htc: 0.398 L/L, K-MCV: 90.6 f/L, K-MCH: 30.3 pg, K-MCHC: 334 g/L, K-Trombociti: 312 10E9/L, S-Glukoza: 4.6 mmol/L, S-Kreatinin: 59.5 mikromol/L, S-AST: 0.24 mikrokat/L, S-ALT: 0.36 mikrokat/l, S-gamaGT: 0.25 mikrokat/L, S-Holesterol: 4.5 mmol/L, S-HDL: 2.28 mmol/L, S-LDL: 1.92 mmol/L, S-Trigliceridi: 0.51 mmol/L, U-Rel. gostota:

Pri določanju vrednosti posameznih sestavin v krvi ugotavljamo, po mednarodno sprejetih stališčih, za vsako sestavino zgornjo in spodnjo normalno mejo. V primeru holesterola so, po zadnjih podatkih, vrednosti LDL 1,8 mmol/L še v normalnih mejah. Pri nizki vrednosti trigliceridov ni predvideno nobeno zdravljenje

New Report

Close