Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Motnje hranjenja Težave s težo in prehranjevanjem

Težave s težo in prehranjevanjem

Zanima me kam naj se obrnem z vprašanji o hujšanju in motnjah hranjenja. Osebna zdravnica nima posluha zame. Odgovori kot so: ”Manj jej, telovadi, ne jej kruha, sladkarij,….” mi ne pomagajo kaj dosti. Fitnes mi ni kaj dosti pomagal, aerobike pa ne maram zaradi vseh suhic tam ki skačejo gor in dol. Poskušala sem z dietami, takšnimi ali drugačnimi, vendar ne zdržim dolgo saj me kot obsedeno vleče k čokoladi ali pa sem prehitro obupala.
Slišala sem za zdravilo Xenical(samo na recept), zanima me kako je s tem, kakšno zravilo je to oz kako deluje. Osebne zdravnice nočem vprašati o tem, ker vedno dobim enak odgovor. Sem majhne rasti 152cm in imam 54kg, zdravnica pa mi rece da jih 45 ne morem imeti saj nisem stara 13let. Mislim da imam malo preveč kilogramov, če že ne kilogramov pa preveč blazinic ”špeha” da o celulitu ne govorim.
Naj še povem da kruha skoraj ne jem in tudi mastnih jedi ne.
Nevem več kaj naj storim, vse to me dela depresivno, žalostno, sama sebi nisem všeč in nevem kje naj najdem pomoč.
Najlepša hvala za vse odgovore.

Najprej bom spet napisala tole: med seboj se razlikujemo po barvi las in oči prav tako kot tudi po telesni višini, zgradbi in teži. In nikoli ne bomo vsi enaki, čeprav nas vsak k slednjemu žene pritisk medijev in današnje družbe. In čeprav je prav, da smo različni, je nekatere različnosti danes težko sprejeti. Kljub vsemu je treba vedeti, da se lahko prekomerni poskusi hujšanja pri tistih, ki so za to dovzetni, sprevržejo v pravo vojno s hrano in s samim seboj. O tem pišejo številne bralke in bralci foruma. Zato predvsem pozor.
Mogoče ima vaša zdravnica vsaj malo prav, ko vas skuša odvrniti od rigoroznih diet. Tudi sama bi glede na vašo težo, ki je v mejah normalne, svetovala predvem več telesne aktivnosti, tiste, ki vam je lahko vsaj v majhen užitek. Razgiban in utrjen se človek v svoji koži počuti boljše in prijetneje. Poleg tega pa lahko pripomore tudi k prerazporeditvi maščobnih blazinic, kot pravite.
Glede Xenicala: zdravilo je namenjeno kot pripomoček pri hujšanju oseb z debelostjo (kamor vi po kriterijih ne spadate) ali pri vzdrževanju teže pri osebah z debelostjo, ki so uspele svojo težo znižati in imajo ITT še vedno > 27kg/m2.

New Report

Close