težave s težo in dojenjem
Pozdravljeni!
Sem mama 3,5 mesečnega fantka. Pred 14 dnevi je bil prvič cepljen, peti dan po cepljenju sem ga ponovno peljala k pediatrinji, ker je imel povišano temperaturo (najprej en dan 38, nato dva dni nad 37, nato spet dva dni nad 38 stopinj). Pregledali so mu urin in CRP, šlo naj bi za virozo. Sedmi dan po cepljenju ni imel več vročine, sedaj je že en teden nima. Prvi teden (v času povišane temperature) je bil jokav in veliko spal, sedaj je dobre volje, še vedno veliko spi, vendar se tudi slabo hrani. Pred cepljenjem se je dojil, poleg tega je dnevno prejel do 300 ml adaptiranega mleka. Sedaj se le doji in sicer na 5 ur. Stekleničko z mlekom zavrača, pa tudi vsi poskusi, da bi ga pogosteje podojila so zaman. Od cepljenja do danes (torej v 14 dneh) je izgubil skoraj 200g teže. Rodil se je težak 3300g, prvi mesec je imel 4500g, drugi 5550g in tretji 6700g. Danes jih ima 6510g. Naj povem še, da odkar je bil cepljen je postal še bistveno bolj “trd”, kot je bil prej, v mišicah čutim veliko napetost, predvsem v rokicah. Zaradi tega je postalo dojenje prava muka, saj me njegove rokice zelo ovirajo. Sicer pa dojim v tretje, prvi otrok je bil polno dojen, drugemu smo poleg dojenja dodajali še adaptriano mleko. Skratka z dojenjem imam že nekaj izkušenj, vendar moram priznati, da tokrat postajam vse bolj obupana, saj je vsako dojenje postalo zelo težavno (težko zagrabi dojko, ko jo zagrabi jo večkrat izpusti, z rokicami se naslanja na dojko in jo odriva,…). Prosim za nasvet kako omiliti njegovo “trdoto”, da bi mi bilo vsaj dojenje lažje ter seveda kaj naj storim glede teže. Najbrž je normalno, da v času viroze manj jedo in tudi izgubljajo težo, vendar me vseeno skrbi, ker gre teža dol. Po kolikem času po preboleli virozi bi se mu moral povrniti apetit?
Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav,
Alja
Draga Alja,
veliko dojenčkov ima po cepljenju težave samo zato, ker se v posvetovalnici srečajo s čakajočimi sotrpini – in si med čakanjem vneto izmenjujejo klice, zlasti viruse. Večina vročinskih “zapletov”, ki se pojavijo po več kot 24 urah od cepljenja in niso povezani z “lokalnimi” znaki vnetja (na mestu cepljenja), namreč nima prav nobene povezave s cepivom, ampak so znaki bolezni, najpogostejše gre za virusne okužbe dihal ali prebavil.
Očitno je bil med njimi tudi vaš dojenček – ki ga je viroza precej zdelala, še zlasti njegov ritem in veselje do dojenja. Seveda je prav enako verjetno, da ga še vedno mučijo trebušni krči – ki jih viroze in z njimi povezana preobčutljivost ponovno “obudijo” v aktivnejšo fazo.
Kako dolgo bodo težave še trajale, lahko le ugibam. Vsekakor bodo krajše in manj mukotrpne, če se ne boste preveč “sekirali” zaradi teže, če boste z dojenčkom čim več zunaj – in ob tem pazili, da mu ne bi bilo vroče, sami pa čim več počivali in veliko pili. Glede na opis njegovega obnašanja med dojenjem je tudi možno, da mleka ni več toliko kot pred virozo – in ker ga manj priteče, je čisto razburjen, njegov nemir pa se prenaša še na vas. Poskusite ponovno s kakšnim dodatkom, ki mu ga ponudite po žlički ali kozarčku (če res odklanja vse dude, tudi tiste, iz katerih teče zlagoma – in imajo torej dovolj veliko luknjico), ko se bo pričel besno odrivati od dojke. Če odklanja nadomestke mleka (poskusite s kakšno bolj “okusno” varianto, svetujejo vam lahko v lekarni), ponudite malo vode ali čaja.
Najverjetneje bodo težave kmalu mimo – še zlasti zato, ker se bliža obdobje uvajanja goste hrane – ki vas bo postavilo pred nove kulinarične izzive in preizkušnje.
Lep pozdrav,