Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika težave s stalno protezo

težave s stalno protezo

Pozdravljeni!

Moja mama je pred pol leta dobila stalno protezo zgoraj. Tudi po vsem tem času se nanjo nekako ne more navaditi. Namreč, ko karkoli poje (četudi samo 1 piškot) ima občutek, da ima med zobmi in dlesnijo vse zapacano s hrano. Ko si zobe umije, te hrane niti ni tako veliko. Ali je ta občutek normalen in kaj (če sploh) lahko stori proti temu občutku (razen umivanja zob po vsakem zaužitem grižljaju)?
Prav tako jo občasno skeli zgornja desna enka. Največkrat skelenje povzroči zaužitje mrzle ali vroče hrane ali pijače. Včasih pa jo zob skeli “kar tako”, brez razloga. Kaj bi to skelenje lahko pomenilo? Njena zobozdravnica jo je namreč najprej hotela prepričati, da jo v resnici boli spodnja leva enka (kjer naj bi imela luknjico, ki pa je sedaj že zaplombirana) in da se bolečina prenaša v zgornjo čeljust do omenjenega zoba (je to sploh možno??). kasneje pa ji je rekla, da pod desno enko zgoraj odmira živec in da je to vzrok skelenja. Kaj lahko mama stori? Ali naj hodi nazaj k zobozdravnici dokler le-ta ne bo ukrenila nekaj v tej smeri? Kaj bi bilo po vašem mnenju lahko vzrok za skelenje?
Hvala za odgovore že vnaprej!

Pozdravljeni,

po prebranem sodeč ima vaša mama delno oz. parcialno protezo, ki je sidrana na še nekaj preostalih zob v čeljusti. Njen občutek, da se ji pod protezo nabira hrana je lahko subjektiven ali objektiven. V primeru, da je objektiven, se protezo podloži, krila proteze pa maksimalno ekstendira oz podaljša. Ne vem, kakšen sistem sidranja proteze na zobe je prisoten – možen razlog je tudi ne dovolj togo ali ne dovolj retencijsko sidranje proteze na zobe, kar povzroča t.i. “guganje” proteze med prehranjevanjem in omogoča vstop hrane pod protezo. V tem primeru je rešitev le zamenjava sidernega sistema. Seveda pa je možna tudi subjektivizacija težav, kar kaže predvsem na nesprejemanje/nesprijaznjenje s protezo kot rešitvijo pomanjkanja zob. Včasih se pacient tega niti ne zaveda, saj je odklanjanje podzavestno, morebiti povezano z nesprejemanjem starostnih sprememb…
Kar se tiče skelenja je zelo pomemben diagnostični kazalec ali skeli na hladno/samo od sebe ali na toplo/samo od sebe. Prognoza zoba oz. terapija takega zoba je zelo različna. Bodite pozorni na to, kdaj se bolečina pojavi, potem pa se posvetujte z vašo zobozdravnico.
LP Andreja

New Report

Close