Težave s stalnimi poškodbami kožice na penisu
Pozdravljeni,
imam veliko težavo s stalno novo nastalimi poškodbami (po vsakem spolnem odnosu) kožice na penisu. Vedno mi levo in desno ob straneh glavice penisa (cca. 2 cm na vsaki strani) poči kožica, ki potem kar nekaj časa (rana) peče in se dolgo celi. Rana je dobesedno do krvi in se pojavi na predelu kjer se stikata guba prepucija (debelejša koža) in steblo pod glavico penisa.
Težava mi resno omejuje normalno spolno življenje, ker kot sem dejal več kot 1x na mesec ne morem imeti spolnih odnosov, zaradi dolgotrajne celitve rane. Rana mi nastane kljub uporabi lubrikantov, kondomov,…
Star sem 42 let in nimam drugih zdravstvenih težav. Morda imam občasna rahla vnetja kože prepucija (nisem bil obrezan).
Kaj storiti za rešitev omenjene težave?
Lep pozdrav.
Spoštovani,
pri katerem koli moškem se lahko težave, kakršne opisujete, pojavijo po bolj grobih spolnih odnosih (odvisno od položaja, tehnike, če npr. spolovilo partnerke ni dovolj navlaženo, če je vhod v nožnico zelo ozek). Zlasti je kritičen vstop glavice skozi vhod v nožnico, zato je večja možnost težav pri neprevidnem ali hitrem vstopu v nožnico ali pri odnosu, kjer ob vsakem gibu glavica posvem ali skoraj povsem izstopi iz nožnice, tako da je prehodov glavice skozi nožnični vhod veliko.
Druga možnost težav je zaradi kakšne anatomske nepravilnosti (npr. kratek frenulum). Ob bolezenskih spremembah na sluznici ali koži je tkivo bolj krhko, ranljivo in se hitreje poškoduje. Ali so vaša “občasna rahla vnetja” kože na prepuciju tisto, kar vam dela težave, ne vem. Teoretično bi lahko prišlo do poškodbe tudi, če partnerka za kontracepcijo uporablja maternični vložek (“spiralo” oz. IUD), pri kateri v nožnico visijo nitke, ki so sicer sprva mehke, sčasoma pa lahko postanejo trde – ampak v tem primeru bi verjetno tudi sami čutili pikanje na glavici ob odnosu.
Za začetek morda poskusite prilagoditi tehniko odnosa tako, da zelo previdno uvajate glavico skozi nožnični vhod in je med odnosom ne povlecite iz nožnice. Če bi težave kljub temu vztrajale, se o tem pogovorite z zdravnikom, ki bo pomagal prepoznati morebitno bolezensko spremembo na sluznici, ki je lahko vse od vnetja do predrakavih sprememb.
Lep pozdrav,