Težave s srcem in abnormalen EKG
Spoštovani dr. Cibic,
vljudno vas prosim za mnenje in pomoč glede težav s srcem.
Občasno imam zjutraj močno povišan utrip, nekajkrat pa se mi je to zgodilo tudi ponoči, s hkratnim pekočim občutkom pri srcu. Ob stresnih situacijah čutim tiščanje pri srcu, ob večjih stresih pa občutek vibriranja srca ter občasno ob stresu tudi zelo močnega razbijanja srca.
Pred časom sem ob obremenitvi začutila zelo močno topo bolečino v prsnem košu, ki je po nekaj minutah ponehala. Dan po tem dogodku je ekg pokazal naslednji rezultat: abnormal ecg, poss. myocardial ischemia, short pr interval, naslednjih ekg po nekaj urah (zaradi suma infarkta / angine pectoris): abnormal ecg, sinus rhythm with short pr interval, moderate st depression, ter tretji ecg isti dan: non specific st depression, non specific t abnormality (sum na infarkt je bil nato izključen).
Prosila bi vas, ali je priporočljivo, da preventivno opravim kardiološki pregled z merjenjem ekg pod obremenitvijo in ultrazvok vratnih žil. Skrbi me zlasti zaradi posledic dolgoletne anoreksije in bulimije na srce (z občasnimi boljšimi in slabšimi obdobji), česar zdravniku nisem povedala. Sicer imam nizek pritisk, 39 let, stresno delo in premalo se gibljem že nekaj let, ne kadim in ne uživam alkohola.
Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor in pomoč ter vas lepo pozdravljam.
Kot ste se sami prepričali vaše težave niso bile posledica srčnega infarkta pač pa močneje izraženih živčnih vplivov na srce. Mislim, da faze bulimije niso pustile nobene posledice na srcu. Manjša prevodna motnja je verjetno prisotna že daljši čas (glej dosedanje posnetke EKG) in brez hemodinamskih posledic. Srečno.
Spoštovani g. dr. Cibic,
iskrena hvala za vaš odgovor. Če smem, bi vas lepo prosila še za nasvet, ali moram v tem primeru (zaradi manjše prevodne motnje) bolj okrepiti srce z vadbo, ali se moram bolj paziti pri naporih, zmanjšati vnos kofeina, ipd.?
Najlepša hvala že vnaprej za vašo pomoč in lepo pozdravljeni.
V prizadevanjih za zmanjšanje bolezni srca in žil podpiramo preventivne preglede, ki jih zavarovanci lahko opravijo pri svojih izbranih zdravnikih. Pregledi so brezplačni. Zaradi ugotovljene manjše prevodne motnje v srcu je indiciran posvet pri kardiologu. Za posvet se ne mudi. Priporočam zdrav način življenja, kamor spadajo redni sprehodi poleg dnevnih telesnih obremenitev. Srečno.