Težave s srcem?
Pozdravljeni!
Zanima me ali moje spodaj opisane težave morda napeljujejo na težave s srcem…
Zadne čase se mi namreč dogaja, da večkrat na dan opažam, da predvsem v sedečem položaju v prsih čutim pritisk okoli srca. Kot bi mi nekaj stiskalo z vseh strani.Dogaja se, da je enkrat ta topa bolečina šibka, drugič pa kar precej močna. Naslednja težava pa je, da zelo pogosto v prsih občutim nekakšen impulz… Kot električni impulz, ki je sila neprijeten. Občutek imam, da v tistem trenutku ne morem dihati, čeprav traja le trenutek(1 sekunda ali manj). Opažam, da teh težav pri rekreaciji(obremenitvi) ni, ali pa so morda neopazne. imam nizek utrip, okoli 55 in pa velik razmak med protiskoma(120/60). Prebral sem, da tako nizek spodnji pritisk lahko kaže na možnost težav z ožiljem.
Gospod doktor, za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
V vašem postu je nekaj podatkov, ki kažejo na zdravo srce (odsotne težave pri telesnih obremenitvah), nekatere pa na možnost rahlo prizadetega srca (topa bolečina, neredni utripi). Nagibam se, da imate še zdravo srce. Vsekakor bi priporočil obremenitveni test, ki ga lahko opravite pri izbranem zdravniku.
Srčna frekvenca pod 60 utripov v minuti dopušča mnenje, da ste v dobri telesni kondiciji. Razmeroma velika razlika med zgornjim in spodnjim tlakom je lahko prisotna pri mladih ljudeh, če imajo okvaro ene zaklopke in pri starejših, če imajo nekoliko otrdelo (aterosklerotično) aorto.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Pozdravljeni znova!
Ja morda sem napisal premalo podatkov… Obremenitveni test sem opravil pred kratkim, in sicer brez težav. Star sem 25 let. Test sem opravljal na kolesu, dosegel frekvenco 175 utripov na minuto in pa 85% obremenitve za aktivne moške istih let. Tlak in utrip sta rasla in padala po pričakovanjih. Skratka zdravnik je rekel, da sem test opravil brez težav, tudi ishemij ni bilo zaznati.
Naslednja stvar je ta, da mi je sestra pred testom izmerila tlak 120/80, doma pa spodnji ne gre nikoli prek 70. Imam nov menda precej kvaliteten merilnik, ki sem ga dal pri osebnemu zdravniku tudi preveriti.
Ali lahko strah vpliva na višino spodnjega tlaka?
In še…Težave, ki sem jih navedel v prvem postu, so se pričele in se stopnjevale z mojim vse večjim strahom, da je kaj narobe z mano. Ali so lahko te težave povsem psihične ali morda priporočate nadaljne preglede?
Hvala lepa!
Pozdravljeni!
Danes sem zaradi vse večjega pritiska v prsih obiskal zdravnika, ki mi je posnel EKG. Rekel je sicer, da ni nič narobe s srcem, vendar me moti izpis na listu…INCOMPLETE RIGHT BUNDLE BRANCH BLOCK, T ABNORMALITY IN ANTERIOR LEADS. Izpis EKG-ja vam pošiljam zraven. Za obrazložitev se vam najlepše zahvaljujem. Krvni tlak sem imel 145/82, zgornji je visok verjetno zaradi živčnosti.
Vedno bolj sem prepričan, da so vaše težave posledica psihičnih obremenitev in da imate zdravo srce. Če imate kdaj krvni tlak višji od 140/90 mmHg in se tako stanje ne ponavlja pogosto, vam še ni treba jemati sredstev za znižanje tlaka.
Poskrbite za čim bolj zdrav slog življenja. Lahko se še oglasite.
Lep pozdrav!
Inkompletni desnokračni blok je manjša (nepomembna) motnja prevajanja električnega dražljaja, ki sproži skrčenje srca pred iztisom krvi v žile. Nepravilna oblika valov T v spodnjih odvodih je lahko še fiziološka varianta. Sistolični krvni tlak 145 je komaj nad zgornjo normalno vrednostjo (140), ki kaže na živčni vpliv.
Lep pozdrav!
Hvala lepa za odgovor!
Zanima pa me še nekaj glede nepravilnih oblik valov T v spodnjih odvodih. Zdravnik mi je napreč rekel, da to nastane zaradi inkompletnega desnokračnega bloka, ker impulz potuje po drugi poti. Ali to drži? Sicer sem že nekajkrat opravljal EKG, vendar nikoli ni pokazalo te napake…(Res je, da so mi sedaj opravili EKG v trenutku tiščanja v prsih).
Hvala lepa.
Inkompletni desnokračni blok je majhna motnja prevodnosti dražljaja, ki je lahko prehodna ali pa stalna. Ta motnja ne vpliva na obliko vala T in bolniku ne povzroča težav.
Domnevam, da bi z obremenitvijo na cikloergometru dobili odgovor ali je res kaj narobe s srcem.
Lep pozdrav!