Težave s srcem
Spoštovana,
Domnevam, da ste prepisali “izvid” “Normal synus rhythm, cannot rul out Anterior infarct, age undetermined, abnormal EKG”. iz avtomatskega EKG zapisa oz. zapisa t.i. umetne inteligence EKG naparve. Ta zapis je zgolj pripomoček predvsem za neizkušene zdavnike in nikakor ni dokončen izvid. Dokončno branje EKG zapisa in mnenje lahko poda samo kardiolog. Sicer je iz avtomatskega zapisa razvidno, da ni možno izključiti infarkta sprednje stene srca in starost le tega. Glede na to, da ste že opravili določene preiskave (obremenitveno testiranje, ultrazvok srca) in da je vse v mejah normale, je sklepati, da pekoče/stiskajoče bolečine v prsih niso srčnega izvora. Lahko, da gre tudi za refluksno bolezen želodca ali za skeletno mišične bolečine, žal pa v življenju nič ni 100% zagotovo. Če bi se bolečina v prsih stopnjevala oz. pojavaljala v mirovanju ali pri fizičnih obremenitvah, potem bi verjetno rabili dodatno obravnavo. Naj poudarim, da se bolečina v prsih, ki je srčnega izvora, ne spreminja glede na položaj telesa. Obstaja še nekaj preiskav, ki bi dokončno ovrgle ali potrdile sum na bolezen srca oz. srčnih arterij, to pa so CT koronarnih arterij, perfuzijska scintigrafija miokarda ter koronarografija. Upam, da se pri vas stanje že izboljšuje in da ne gre za kaj resnega.
LP
Spoštovani.
Hvala za odgovor. Res gre za dobesedni prepis. EKG je pogledal moj zdravnik in vzel kri za troponin. Vse preiskave so bile narejene konec 2022, zatem sem še enkrat prebolela covid. Predhodno nisem imela nikoli takega EKG izpisa, sem pa večkrat imela nenormalen EKG, v smislu denivelacij spojnic. Zdravnik mi je zdaj sicer na mojo prošnjo izdal napotnico za kontrolni kardioloski pregled, pod redno, torej bom verjetno čakala zelo dolgo. Mene pa skrbi. Mi lahko svetujete kam bi lahko šla samoplačniško, da pridem na vrsto čim prej?
Hvala še enkrat.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni
Vsekakor izkoristite napotnico in se naročite na kardiološki pregled, saj v primeru če bo potrebno vas kardiolog lahko napoti na dodatne preiskave. Žal vam ne morem svetovati kardiologa za samoplačniški pregled. Prebrskajte malo po spletu in boste našli veliko kardiologu ki izvajajo tudi samoplačniške preglede.
LP
Pozdravljeni.
Ne, vzroka nisem ugotovila. Še vedno imam pekoč občutek v prsnem košu, pojavlja se ob sprehodih, ponoči, v mirovanju, ob razburjenju, občasno začutim tudi kot nekakšen krč v predelu srca. Ker obremenitveno testiranje in uz nista pokazala nič posebnega, so zaključili. Mene pa še vedno skrbi…
Spoštovani Ozrenko.
Lepo prosim še za razlago izvida še enega 24 urnega snemanja srčnih utripov:
Ekg: semivertikalna srčna os, redni sinusi ritem 82/min, PQ 0.12 sekund, ST voznica v izolaciji, QT normalen- 434 mesec.
Zabeleženo je bilo 105 549 QRS kompleksov, povprečna fr. 79/min, min 59/min, max 118/min. Pavz in brahikardij ne zabelezimo.
Nadprekatna ektopicna aktivnost: ugotovljeno je bilo 15 SVES, prekata ektopicna aktivnost: ugotovljeno je bilo 666 VES. Epizod denivelacije ST veznic ne zabelezimo.
V času, ko je opisovala težave, ne zasledimo sprememb. V dopoldanskem času, ko je bila v službi, je bilo precej artefaktov. V EKG-ju pred snemanjem ni bo prisotnih patoloških sprememb.
Zanima me, kaj pomenijo VES in SVES, ali je število visoko?
Vnaprej hvala.
Lep pozdrav.
Spoštovana,
SVES pomeni izreden-neplaniran utrip iz srčnih preddvorov, VES pa iz srčnih prekatov. Tem pojavom pogosto pravimo »ekstrasistole-ekstra/dodatni ali prezgodnji utripi«, in so dokaj pogost pojav. Skoraj, da ne obstaja srce, ki dela brezhibno 24 ur na dan tako, da je velika večina ljudi kdaj pa kdaj doživela občasne ekstrasistole nekateri pa celo življenje imajo zelo pogoste ekstrasistole (nekaj tisoč prezgodnjih oz. ekstra utripov na dan).
Pri vas je to to število zelo majhno in zaradi tega vam ni treba skrbeti posebej zato, ker je izvid HOLTERja normalen.
LP