Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Težave s sluhom pri otroku

Težave s sluhom pri otroku

Pozdravljeni.

Imam 5 letno hči pri kateri že od 3. leta starosti opažamo težave s sluhom.
Pred 2 leti je bila na pregledu pri specialistu ORL, ki je postavil diagnozo, da otrok ne zna iznačevati pritiska v ušesih in da bo stvar prerastla. Ob pregledu ji je pihnil skozi nos in ji tako izenačil pritisk, po tem dejanju je bil sluh dober. Zadeva se že dve leti bolj ali manj pogosto ponavlja, sluh se poslabša do te mere, da pride do otežene komunikacije. Z možem zato v takih primerih postopava enako kot je naredil specialist na ORL. Otrok potem sliši zelo dobro, pravi pa, da je to zelo boleče.

Zanima me, če obstajajo kakšni drugi postopki izenačevanja pritiska, če se da to kako preprečiti in kdaj lahko pričakujemo, da bo hči te težave prerastla.

Že vnaprej hvala za odgovor.

Spoštovani,

vaša hči ima ob virusnih okužbah zgornjih dihal tudi tako zadebeljeno sluznico Evstahijevih tub in verjetno povečano žrelnico, da v ušesih pride do podtlaka, morda tudi nabiranja tekočine. Ker zrak vpihnete na silo, je boleče.

Potrebno je zdraviti – stanjšati sluznico nosu, nosnega žrela Evstahijevih tub ter zmanjšati žrelnico. Žrelnica se po 4. letu prične sama zmanjševati, pri nekaterih pa šele po 6. letu.

Če ima zelo slab sluh, je oviran govorni razvoj. Pri dolgotrajnem izlivu v srednjem ušesu (gosta sluz) – npr. 1 leto lahko pride še do nepovratnih strukturnih sprememb na bobničih – žepov.

Zaradi naštetega otroke zdravimo z nosnimi kortikosteroidi in v primeru neuspeha z operacijo žrelnice in ev. vstavitve timpanalnih cevk.

Ker težave pri vašem otroku trajajo že zelo dolgo, je potreben obisk pri ORL specialistu, pregled bobničev z mikrosopom, ev. meritev sluha in ustrezno zdravljenje.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Lep pozdrav,imam hčero staro 4 leta in ima težave z sluhom oz.nižjih tonov slabše sliši.Bile smo pri specialistu in ji je očistil ušesno maslo ter druge preiskave in ugotovili da se ji malo vodica nabira za ušesi in svetuje operativni poseg vstavitev cevčic.Zdravnik pravi da ima dvajset procentov slabši sluh,ampak opažam ,da je počiščenju ušesnega masla bolje slišala.Drugih težav nima, vnetje ušes ni imela še nikoli, diha normalno skoz nos in usta,če je zbolela so to bile kakšne viroze ni jemala veliko antibijotikov.Zanima me a se to da pozdravit z kašnim zdravilom ali je potrebno to operirati oz.bi lahko še počakali da to preraste in to samo ispuhti ali se poslabša?

Že v naprej hvala za odgovor.

Spoštovani,

smiselno je, da deklica dobiva 2 -3 mesece nosni kortikosteroid v nos 1x dnevno. Če se bo stanje izboljšalo, operaciaj ne bo potrebna. če bo stanje enako ali slabše, priporočam operacijo.

Dolgotrajni izliv v srednjih ušesih namreč lahko povzroči ne samo začasno slabši sluh, ampak tudi trajne strukturne spremembe bobničev.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close