Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Težave s ščitnico

Težave s ščitnico

Pozdravljeni!

Rad bi postavil nekaj vprašanj v zvezi s ščitnico.
In sicer punca si že nekaj časa na vratu otipa povečano ščitnico. Vendar na začetku temu ni dala posebne pozornosti. Obenem pa so se pojavljale tudi občasne slabosti in glavoboli, ki pa niso bili tako hudi, nato se je temu pridružilo še nenadno “kuhanje (čeprav je bla mrzla na dotik) al pa občutek mraza”. Pred časom pa se je le odpravila na pregled k zdravniku kateri jo je napotil na punkcijo. (med tem časom so se tudi slabosti začele pogosteje pojavljat in tudi močnejše so). Ko je dobila izvide punkcije ji je blo rečeno da ima neko vnetje (na izvidu sva razrbrala “reaktivni limfadenitis”). Vendar čudno se mi zdi to, da kjub vnetju ni dobila nobenih zdravil, le rekli so ji, da v primeru sprememb naj se zglasi ponovno na pregled. Njo pa pa mučijo te slabosti skoraj vsak dan, enkrat malo bolj drugič malo manj, slabosti so pa take da je popolnoma brez moči, rahlo omotična, in počuti se zelo slabo.
Kaj bi lahko blo vzrok vsemu temu? Zakaj ni dobila nobenih zdravil? Na katerega zdravnika-specialista naj se obrne?
Prosil bi vas za odgovor ali nasvet.

V naprej se zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Spoštovani!

Vaše informacije so zelo čudne. Govorite o ščitnici in reaktivnem limfadenitisu, kar ne gre skupaj. Povečano ščitnico najprej ocenjujemo z laboratorijskimipreiskavami koncentracije ščpitničnih hormonov v krvi, nato z ultrazvokom in le v nekaterih primerih s punkcijo. Domnevam, da nipovečana ščitnica, temveč bezgavka. Potem reaktivni limfadenitis pomeni, da je šlo predčasom za neko virsuno ali bakterijsko vnetje vpodročju glave, vratu ali žrela. Ker ni drugih znako okužbe, drugi ukrepi trenutno niso več potrebni. Počutje verjetno sploh ni povezano s ščitnico ali okužbo, temveč z živci. Dekle naj se pogovori s svojim zdravnikom, ker imam občutek, da ji ni nihče resno razložil izvidov in razmislil onjenih težavah.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Zahvaljujem se vam za odgovor,
Vendar bojim se da so te slabosti znak kake hujše zahrbtne bolezni, dvomim da so to živčnega izvora, čeprav je možno. Je pa res da ji ni nikoli zdravnik razložil nobenih izvidov.
Ravno danes je bila pri svoji zdravnici in ta ji je dala Ospen, upam da ji bo ta kaj pomagal.
Glede otekline je pa so možno da so res bezgavke. Reaktivni limfadenitis pa je pisalo na izvidih punkcije.
Se pa strinjam da je res najboljše se odpravit na posvet k zdravniku, vendar kateremu? Mogoče k osebnemu, in naj ta potem napoti naprej če je treba?

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

O slabosti in drugih težavah se je vedno bolje pogovoriti osebno z zdravnikom, ker je drugače zelo težko govoriti. Z Ospenom naj bi seodstranila infekcija. Težko si predstavljam, da bi šlo za kakšno hudo bolezen.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani doktor Janko Kersnik!

Ne vem, kako bi sploh začela. Pa bom kar takole: zanima me nekaj v zvezi z mojo taščo in sicer: kakšne 2 leti nazaj se ji je naredila nekakšn bula na ščitnici( kaj vem, povečana ščitnica ali kaj), bila je na pregledu krvi, kjer je bilo vse normalno, nato še na ultrazvok in bila je tudi punktirana. Kmalu so jo klicali na onkološki inštitut, kjer je bila operirana, ni imela samo ene bule ampak dve. Ena velika 4×4 cm, druga malo manjša(na drugi strani,…). Zdaj pa me zanima kaj bi to lahko bilo glede na to, da izvidov še ni (aha, po operaciji je tudi dva dni bruhala), in prosim, če mi lahko razložite kaj pomeni LEDENI TUMOR. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem. Natalija

Spoštovani!

Če prav razumem, je imela raka ščitnice, ki so ji ga odstranili. Ledeni tumor verjetno pomeni, da ni bil hormonsko aktiven, a doslej sem sliša predvsem za vroči gomolj, kar je nasprotno temu, del ščitnice, ki izloča več hormonov, kot je to običajno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!
Verjertno mi je zadnjič mama za katero sprašujem podala napačne informacije.
Gre za onkocitni tumor in me zanima kaj to je in ne ledeni tumor, kot sem takoj podala. Mi lahko čim več napišete o tem tumorju. Pri operaciji so ji odstanili to bulo (4×4 cm in eno manjšo), po operaciji je bruhala- zakaj? Stara je 60 let in prej ni imela posebnih težav z zdravjem. Pritisk ima dober. Zanima me tudi zakaj tak tumor nastane in ali je to kaj resnega. Za odgovor se vam še enkrat lepo zahvaljujem in vam želim lep dan.

Spoštovani!

Gre za eno izmed oblik raka ščitnice. Kakšna je njegova sestava in točna oblika, vam lahko pove le zdravnik, ki je dobil tudi izvide histološkega pregleda. Prav tako je pomembno ali so prisotni tudi zasevki.

Bruhanje je lahko posledica operacije, zlasti naestezije in ne samega tumorja.

Prav posebnega zunanjega dejavnika za nastanek te oblike raka ne poznamo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close