težave s prehrano
Lepo pozdravljeni!
Prebiram stran in tudi jaz sem se odločila, da povprašam za nasvet.
imam težave z prehranjevanjem. Že dve leti in pol se ukvarajm z dietami. Žal vsakič nesupešno.
Ker bi rada enkrat in za vselej rešila problem z hrano pa se obračam na vas.
Mislim, da ni problem v ne zdržati na dieti, pač pa, da moj problem tiči nekje globje v meni. Ko me popade želja po hrani, me napade z tako močjo, da se ne morem in ne morem zustaviti. Predvsem me mikajo sladkarije. Vedno se najem tako zelo, da komaj diham, potem pa, zaradi vse pojedene hrane zaspim.
Vse kar počnem v tem času se mi je seveda začelo poznati na telesu. In, potem se odločim, zdaj je pa dovolj, zdržim nato dan dva, morda celo teden, takoj se počutim bolj in manj utrujeno, potem pa, samo trenutek je potreben in vse podrem, pojem še vse za nazaj. Že nekaj časa se trudim raziskati kaj me žene v hrano, zakaj se tolažim z njo, pa nikakor ne najdem odgovora.
Padla sem v začaran krog, počasi se vedno bolj in bolj zapiram vase, “živim” praktično samo še v službi, ko pa piridem domov, razmišljam samo še o hrani, kaj lahko jem in kaj ne smem. Stara sem 24 let. To naj bi bil čas, ko nej bi, uživali v “brezskrbni” mladosti, opzaujem svoje vrstnike in vrstnice kako se zabavajo in uživajo življenje, sama pa imam občutek kot, da stojim nekje ob strani in opazujem kako življenje odhaja mimo mene. Ne najden več rešitve iz tega začaranega kroga, življenje se zdi vedno bolj temno.
najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas prisrčno pozdravljam.
Nataša
Spoštovana Nataša,
pogosto ljudje posegajo po hrani, kadar jem je dolgčas, ko so nezadovoljni ,nesrečni , ali pa se želijo “pocrkljati”.Poskusite najprej odpraviti te vzroke. Zoper dolgčas si pomagajte z zanimivo knjigo, ali še bolje s časopisom, (saj veste, knjigo lahko držite v eni roki, medtem ko z drugo segate po sladkarijah), resno se vprašajte po razlogu za nezadovoljstvo in se nemudoma lotite njegovega odpravljanjan- naredite vsaj prvi korak, vsi naslednji bodo lažji.
Nesrečno počutje bo manjše z razvajanjem in “crkljanjem”, to pa naj za vas naredijo drugi ( seveda jih morate za to ustrezno motivirati.Naslednio razlog za zlorabo sladkarij je prikrita depresivnost( slabši spanec,pomankanje delovne vztrajnosti, pomanjkanje zanimanja za prej sicer privlačne situacije, druženje , občutki manjvrednosti, samoočitki in še nekaj bi jih lahko našteli.Tu vam bo v pomoč obisk pri psihiatru ( ustrezno kombinacijo zdravil in besednih spodbud obvladajo tudi nekateri splošni zdravniki) In končno, telesna teža je odvisna od razmerja vnosa in porabe kalorij,namesto da se trpinčite s stradežem, poskusite kakšno kalorijo “pokuriti” na čimbolj zanimiv način( hoja po stopnicah je učinkovita a dolgočasna) obnese pa se tudi, da temperaturo v prostoru znižate za eno stopinjo ( ternostat, zračenje), saj boste primanjlkljaj toplote zunaj nadomestili z večjim izgorevanjem zbnotraj.
Nataša
Imate tipičen problem z vašo lestvico osebnih vrednot.
Za začetek:
Napišite si vaših deset “moram” zapovedi (kaj menite, da “morate početi”, da bi se dobro počutili).
Napišite si deset “morala bi” (ali “dobro bi bilo”) zapovedi.
Napišite si vaše osnovne življenjske vrednote po vrednosti, od najpomembnejše do najmanj pomembne.
Sedaj si oglejte, kaj ste napisali. Pogosto se samo z zamenjavo vrstnega reda vrednot ali “moram -> morala bi” oz. obratnoi reši zelo veliko težav – in še posebej veliko takih, kot jo imate trenutno vi.
Če si ne boste mogli ali znali raztolmačiti, kaj bi bilo potrebno narediti, mi odpišite na email naslov. Poskusil vam bom pomagati z nasvetom in/ali usmeritvijo.