Najdi forum

Težave s prebavo

Pozdravljeni.
Že nekaj let imam težave z želodcem, ki me močno ovirajo pri vsakdanjih nujnih opravkih. Ker sem že rahlo obupana, sem se odločila da bom skušala sama priti stvari do dna. Začelo se je pred 5,6 leti ko so se začele pojavljati driske po obrokih.. Ker se driske niso ustavile, sem obiskala zdravnika, ki mi je priporočil prenehanje pitja kave in dieto. Stanje se ni izboljšalo. Začela sem voditi dnevnik prehranjevanja, da bi ugotovila, katera hranja mi odgovarja in katera ne. Stanje se ni izboljšalo, pa tudi rdeče niti mi ni uspelo najti. Šla sem ponovno k zdravniku. Po prošni, me je poslal na nadaljne preiskave. Kolonoskopija in ultrazvok. Vse bp. Zopet dieta. Stanje ostalo enako. Po nadaljni prošnji me je poslal na gastroskopijo. Ugotovili so okužbo z H. pylori in mi predpisali antibiotike in Nexium, za katerega sem dobila navodila, da ga naj uživam vsak dan.. Moje težave še vedno niso bile odpravljene. Po 2 letih istega stanja sem zopet obupano obiskala zdravnika. Na podlagi vzorca blata so povedali, da ne prebavljam beljakovin in mi predpisali Kreon. Trebušna slinavka naj ne bi proizvajala dovolj encimov. Niso me poslali na nobene nadaljne preiskave. Stanje po Kreonu je bilo se slabse. Po zaužitju tablete sem imela močne bolečine v trebuhu in zelo mehko blato, pogosteje tudi driske, več x na dan.
Trenutno sem v stanju, ko nevem več, kam naj se obrnem in kaj naj naredim da bo stanje boljše. Sem namreč še precej mlada. 24 let. Imam obveznosti ki jih težko opravljam zaradi svojih težav. Imam vsakodnevne bolečine v trebuhu, bolečina je močna, lokalizirana pod prsnico. Zelo boli tudi na otip. Po obrokih mi je več x slabo in pojavljajo se driske, ki pa niso samo po obrokih. Napihnjenost je prisotna od jutra po zajtrku in vse do večera. Spahuje se mi po vsakem oboku. Občasno imam po določeni hrani zelo gosto slino in imam občutek da mi obloži celotno grlo in mi gre na bruhanje. Bolečine in driske se pojavljajo tudi ko recimo 4,5 ur ne jem.. Recimo po kosilu je ok, težave in driske pa se pojavijo par ur za tem..
Zanima me, kakšno je vaše mnenje in kaj priporočate, da se bo moje stanje umirilo.

Spoštovani!

Kronična driska je bolezen, ki ima veliko različnih vzrokov. Eden od njih je tudi razdražljivo črevo oz. iritabilni kolon. Ker je to funkcionalna težava oziroma je ne znamo ozdraviti, nekatere bolezni pa so ozdravljive, skušamo najti te odpravljive vzroke. Če je delovanje ščitnice normalno, niste slabokrvni, je blato normalno prebavljeno, ne hujšate, nimate celiakije in še nekaj odpravljivih vzrokov, potem je velika verjetnost iritabilnega kolona. Zaenkrat skušajte opraviti še predlagane teste, medtem pa se skušajte držati diete z zdravo prehrano. Čemu se v hrani izogniti, je potem odvisno od vzroka za drisko. Prepovedi pavšalno ne bodo pomagale.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Najlepša hvala za odgovor.
Opravila sem nekatere preiskave, krvna preiskava ščitničnih hormonov – nekaj je bilo povišano, vendar se sedaj ne spomnim kaj. Povedano mi je bilo, da če se počutim vredu, ni potrebno zaenkrat nič ukrepati. Nisem vedela, da je to lahko povezano s prebavo. Na pregled za ščitnico me je poslal nadomestni zdravnik, ki mu nisem obrazložila svojih težav z želodcem. Poslal me je na preiskavo zaradi druge težave,otekline v grlu, ki se je kasneje umirila. Ker namreč moje počutje ni ok, kar se tiče prebave in bolečin pod žličko, vendar takrat tega nisem omenjala, ker nisem vedela da ima lahko povezavo. Kakšna je povezava?
Blato na prebavljivost je pokazalo neprebavljivost beljakovin. Ostalih preiskav še nisem imela. Ali lahko razdražljivo črevo povzroča bolečine v predelu žličke? Naj omenim še to, da ne glede na to ali imam drisko ali ne, je blato redko formirano.. V bistvu zelo razpadajoče.
Najlepša hvala za odgovore že vnaprej.

Spoštovani!

Ščitnica je žleza, ki s svojimi hormoni uravnava bazalni metabolizem in s tem hitrost procesov. Če dela preveč oziroma gre za hipertirozo, imamo drisko, pogosto odvajanje neformoranega blata, seveda ob drugih simptomih hipertiroze, medtem ko premajhno delovanje oziroma hipotiroza povzroča upočasnjeno prebavo in zaprtje. To je ta povezava.
Skušajte omejiti hranila z veliko glutena, jejte svežo zelenjavo, sadje, sem prepričana, da vam bo bolje.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

pozdravljeni!

Imam iste težave kot pynkica, ki jih je navedla zato se ne bom ponavljala. Rada bi le dodala, da sem brez žolčnika operacija žolčnih kamnov in pa ščitnica mi premalo dela – hasimoto (prebava pa 100 na uro). V njeni starosti pa mi je ščitnica preveč delala. Sedaj sem stara 50 let. Opravila sem vse mogoče preiskave pa nič konkretnega-diagnoza iritabilni kolon. Zdravnica mi je dejala, da od tega ne bom umrla. Mene pa najbolj motijo tele driske in bolečine v želodcu pred odvajanjem blata.Težave imam že 10 let. Ne bi rada dolgovezila, ampak življenje s to motnjo je pa na psu. Ovira me praktično povsod.
Hvala za vaše mnenje.

Spoštovani!

Ne bom vam napisala nič novega, kar že ni bilo povedano. Diagnoza iritabilni kolon se postavi z izključevanjem drugih bolezni, ki jih je treba zdraviti drugače. Ni namreč nekega specifičnega testa, ki bi potrdil to bolezen. Zdravljenje izberemo glede na prevladujoči simptom. Če je to bolečina, potrebujete analgetike, antidepresive, spazmolitike. Če je driska, antidiaroike, če je zaprtje, osmotska odvajala. Jejte zdravo mešano hrano, tiste, ki ste jo vi prepoznali, da vam povzroči težave, pa ne jejte. Če se težave nenadoma spremenijo, je potrebno s pregledom in preiskavami izključiti novo bolezen.

LP, Marija Š. Gašperšič

New Report

Close