Pozdravljeni,
Že nekaj časa se mi pojavljajo sledeče težave: sideropenija, hujšanje,izpadanje las, utrujenost, 2-3x dnevno odvajanje obilnega blata, ki ima občasno vonj po železu. Bila sem na gastroskopiji, sluznica naj bi bila b.p., čakam še na izvide biopsije za celiakijo. Sicer sem pred tem 1 mesec jedla brezglutensko hrano, a to kako vpliva na rezultat? Že kar nekaj časa imam tudi povišane monocite ( od avgusta), bi lahko to bil lahko pokazatelj kakšne parazitske okužbe, recimo s trakuljo? Eozinofilci niso povišani.
Najlepša hvala za Vaš odgovor!
Hvala za odgovore. A bi lahko šlo tudi za crohnovo bolezen? V blatu imam pogosto neprebavljeno hrano, pred odvajanjem včasih začutim nenadne krče, sedaj tudi opažam sluz+kri, ki je sveža, kar verjetno gre za krvavitev iz danke. Katere železove tablete so najbolj učinkovite, da si izboljšam status železa? Jemala sem sirup Legofer s pomarančnim sokom in vitamini kompleksa b, vendar brez učinka. Kako naj sploh ugotovim, če imam trakulje? Iz blata niso vedno razvidne, ker je treba loviti odrivke, krvna slika pa ni vedno najboljši pokazatelj ( ker se lahko izognejo i.o.)
Se opravičujem za vsa vprašanja, vendar izredno težko pridem do osebne zdravnice.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Seveda je možna tudi Crohnova bolezen, vendar je za postavitev diagnoze potrebno opraviti vrsto preiskav. Legofer je zelo dober železov preparat, v primeru neuspešnosti peroralnega zdravljenja (zdravljenje s tabletami ali sirupom), je potrebno opraviti test absorbcije železa in v primeru pozitivnega izvida nadomeščamo železo parenteralno (v žilo). Pri sumu na trakuljo je potrebno oddati blato na parazite, pogosto je potrebno preiskavo večkrat opraviti. V primeru suma na okužbo s trakuljo je potreben pregled pri infektologu.
Lp,Nataša Smrekar