Pozdravljeni!
Na Vas se obračam zaradi težave, ki me muči že dlje časa, in sama res ne vem več, kaj bi lahko storila. Stara sem 25 let. Že približno dve leti imam težave z občutkom napihnjenosti v trebuhu, odvajanjem mehkega, občasno tekočega blata (ni driska), včasih sledi zaprtje za kakšen dan, pojavijo se bolečine v trebuhu. Napihnjenost ponavadi čez noč mine, zadnje čase pa tudi ne več. Vmes so obdobja brez težav, po več tednov, nato pa se težave spet vrnejo. Je neodvisno od prehrane, pekoče in mastne hrane pa želodec ne prenaša, od prvega daljšega potovanja po aziji pred pr. tremi leti. Jem veliko sadja, zelenjave, žitaric (predvsem riža), res pa je da spijem tudi dosti kave, ponavadi kar instant. Zanima me, če jemožno, da sem med svojimi potovanji, ko me je seveda doletetela večkrat tudi driska, morda prebolela kakšno vnetje tankega črevesa, posledice pa se sedaj kažejo kot IBS, oz. če je možno da so težave zaradi bakterijske razrasti v črevesju oz. infekcije s H.pylori? Jem zdravo, veliko se ukvarjam s športom (polmaratoni, plezanje, gorništvo), zato me te težave v vsakdanjem življenju močno omejujejo. Prosila bi vas za nasvet.
Najlepša hvala,
s pozdravi
Tina
Pozdravljeni!
Napihnjenost ali meteorizem je lahko posledica požiranja zraka med hranjenjem-aerofagija ali pa kot posledica bakterijske razgradnje neprebavljene hrane.
Hrana, ki lahko povzroča pline:
Večina hrane, ki vsebuje ogljikove hidrate povzroča pline. Od sladkorjev predvsem rafinoza, laktoza, fruktoza in sorbitol. Rafinozo v večjih količinah najdemo v fižolu, v manjših pa v zelju,brstičnem ohrovtu, brokolih, špargljih… Fruktoze je veliko v čebuli, artičokah, hruškah in pšenici. Sorbitol najdemo v jabolkah, hruškah, breskvah in suhih slivah.
Škrob-večina živil,ki vsebuje škrob povzroča pline (krompir, koruza, pšenica..)Riž je edino živilo, ki ima škrob in ne proizvaja plinov.
Vlaknine-veliko živil vsebuje topne in netopne vlaknine. Le netopne vlaknine praktično ne proizvajajo plinov (sem spadajo pšenični otrobi, cela zrna in nekatera zelenjava)
Maščoba in proteini povzročajo malo plinov (meso, perutnina, ribe, jajca). Od zelenjave prihajajo v poštev solata, paradižnik, bučke, avokado, olive. Od sadja dinje, grenivka, jagodičevje, češnje. Od hrane, ki vsebuje ogljikove hidrate priporočajo le kruh brez glutena, rižev kruh, riž.
V vašem primeru je možno, da so težave tudi posledica spremenjene črevesne flore po okužbah, zato vam svetujem, da pričnete uživati probiotike, ki jih lahko kupite v lekarni. Potrebno je tudi izključiti celiakijo.
Lp,Nataša Smrekar