Najdi forum

Težave s prebavo

Spoštovani,

ker imam že nekaj časa probleme s prebavo, me je splošna zdravnica naročila na pregled, vendar sem naročen šele novembra meseca.

Zanima me, predvsem kaj sam lahko naredim, da bi se izognil težavam s prebavili oz. da poskusim sam ugotoviti vzrok z določenimi dietami?

Že nekaj let me muči prebava, vendar temu nisem posvečal pomena in sem pogosto odvajanje blata pripisoval predvsem hitri prebavi.

Moje blato je zelo svetle barve, je izredno mastno (na vodi pogosto plava mast, vsaj predvidevam, da je mast), zdaj čase so se mi začele pojavljati pogoste bolečine v spodnjem delu trebuha. Na odvajanje blata hodim izredno pogosto, včasih tudi do 8x na dan (pogosta driska).
Problem nastane predvsem pri športni aktivnosti, ker sem izredno izmučen, ker imam občutek, da mi telo ne absorbira popolnoma nič hrane.

Poskusil sem z dieto brez glutena, po 1 mesecu, sem imel popolnoma normalno prebavo, nisem imel več vetrov, blato je bilo trše in nič mastno, sam pa sem se počutil izredno dobro. Regeneracija pri športu je postala odlična.
Zadnjih 14 dni, pa sem ponovno dobil bolj svetlo in mastno blato, ter ponovno se počutim utrujenega.

Prosil, bi predvsem za nasvet, kaj lahko sam naredim do pregleda.

Imam tudi težave s ščitnico, tireolog vedno bolj sumi, da so lahko povezane z mojim stanje prebave.

Lep pozdrav, Miha

Hvala za Vaš odgovor!

Pozdravljeni!

Mastno blato, ki se lepi na školjko je največkrat posledica bolezni trebušne slinavke. Glede na to, da so težave popustile po brezglutenski dieti, prihaja predvsem v upoštev celiakija. Kadar se držite diete se lahko zaradi tega spremeni sluznica dvanajstnika in tako dobimo lažno negativne izvide. Morda bi vam lečeča zdravnika določila protitelasa za celiakijo (v krvi) predem se še naprej držite brezglutenske diete. Vsekako je potrebno izključiti kronično vnetno črevesno bolezen, laktozno intoleranco… Do pregleda se izogibajte mleka in če vam pomaga, uživajte brezglutensko dieto. Sicer pa bo potrebno počakati na izvide preiskav. Seveda je potrebno tudi zdravljenje bolezni ščitnice,saj se pri njenem prekomernem delovanju lahko pojavljajo driske.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close