Težave s križem?
Imam bolečine v predelu križa, oz. sedaj v zgornjem delu desne strani kolka oz. ritne mišice, po desni strani noge navzdol (to včasih tudi ne), zraven tega pa še mravljinčenje v prvih dveh-treh prstih desne noge. Včasih mravljinčenja ni, je pa ves čas, kot sem začela opazovati, oslabljena desna noga, prstov na desni nogi ne morem toliko prizdigniti od tako, kot lahko na levi nogi, tudi ta lok od pete do prstov nekako ni v redu, saj recimo zelo težko hodim po peti. Samega mravljinčenja v peto nimam.
Zanima me, ali je to res kriv križ. Ali pa bi lahko bila krivda kje drugje?
Moram reči, da me je zelo strah, kam bo vse skupaj še šlo. Celotna zgodba moje hrbtenice se je začela slabšati (v takšni meri), ko sem pred cca 2 meseca imela prometno nesrečo, doživela nateg mišic. Me je precej obračalo po cestišču. Od takrat naprej je s križem toliko večji problem. Če seveda je problem križ, ki pa me sedaj pravzaprav ne boli. Torej, ta predel tik ob križu. Tako da res ne vem, kaj naj si mislim.
Prilagam še izvid RTG slikanja.
Vidna je poudarjena fiziološka lumbalna lordoza.
Težiščnica lumbalne hrbtenice je pomaknjena navspred.
Začetne spondiolitične spremembe na L4, Th 11, Th 12.
Manjši Schmorlovi herniji s strani spodnje terminalne plošče na L1 in s strani zgornje terminalne plošče L2.
Dekstrokonveksna deviacije lumbalne hrbtenice.
Zanima me še, ali je priporočeno, da delam vaje za hrbtenico, in predvsem katere, saj se nekaj poskusila vaditi, pa imam predvsem probleme s to bolečino v nogi.
Prosim za vaše mnenje.
Na rtg. sliki ni videti večjih sprememb in tudi ni videti, zakaj bi bolel križ.
Vsekakor so težave v ledvenem delu, verjetno gre za sindrom tim. hruškoidne mišice, ko je živec vkleščen med medenične kosti in zakrčene mišice. V tem primeru je manualna terapija najboljša rešitev.
Lep pozdrav,