Najdi forum

Težave s koncentracijo

Nisem ravno prepičana, da se obračam na pravi forum, ampak bom vseeno napisala moje težave. Stara sem 32 let. Zraven službe, še študiram. Iščem tudi drugo službo, ker sem v sedanji nezadovoljna. V zadnjih treh mesecih sta mi umrla dedek in babica, na katera sem bila zelo navezana. Pred dvema letoma sem bila na operaciji, ker sem imela na vratu tumorsko raščo veliko 2×3 cm(tako piše na izvidu). Vse življenje se spopadam z hujšanjem, vendar mi nikoli ne uspe. Imam službo, ki je dolgočasna in kjer imam minimalni osebni dohodek. Sicer pridem finančno čez mesec, vendar moram premislit za vsak € kam ga dam. To vse sem napisala iz razloga, ker ne vem kaj je pripomoglo do mojih težav.
Vedno pogosteje opažam, da se ne morem zbrat. Ko se učim ali pišem seminarsko nalogo ali kaj berem, mi vedno misli uhajajo drugam. Zraven še študiram sto stvari, kaj je bilo, kaj bo in kaj še moram postorit. Ne znam tudi poslušat. Ko mi kdo kaj razlaga ali ko se pogovarjam po telefonu, velikokrat ne vem, o čem sem se pogovarjala, ker ga nisem poslušala in so moje misli bile drugje. Enostavno se ne morem osredotočit na pogovor. Ko telefoniram in se moram kaj dogovorit, poslovno, hočem vse povedat na brzino in zjeclam, da me nihče ne razume. Enako je, če sem pri zdravniku, na sestanku,……
Sama nase sem jezna, ker nimam trdne volje, da bi nehala jest in da bi se končno znebila svojih odvečnih kilogramov.
Nimam težav s prijatelji in z družino, ker nihče ne ve kaj se z mano dogaja in sem navzven vesela in družabna.

Prosim za pomoč

Draga Capa,

glede na to kar si napisala, bi ti svetovala , da se temeljito pomeniš s svojim osebnim zdravnikom. Kajti vzrokov za motnje koncentracije je lahko veliko. Lahko je to npr. posledica operacije, ali pa posledica nepravilne prehrane. Motnja koncentracije se pojavlja tudi pri anksioznih oz. depresivnih motnjah, pri pretiranem izgorevanju energije. Kot vidiš je vzrokov lahko ogromno in še več. Vsekakor je najprej potrebno opraviti vse preiskave. Ko je sum na somatsko obolenje oz. težavo ovržen, pa se lahko osredotočiš na čustveno področje (na katerega bi se mimogrede tako ali tako morali vsi bolj osredotočati). Trenutno si lahko pri težavi skušaš pomagati z zapisovanjem podatkov ter z izogibanjem, da avtomatično delaš več stvari hkrati. Zadaj si samo eno nalogo(opravilo) in najprej opravi le-to, šele nato se posveti naslednji.
Posveti se malo bolj zdravi prehrani in gibanju, včasih že to veliko pomaga. Vsekakor pa ne čakaj, da težave minejo same po sebi, ampak se jih loti odpravljati. S pomočjo strokovnjakov in z lastno voljo.

Srečno in javi kako ti gre. Morda boš komu pomagala.

Maja Kunčič

Capa,

dodal bi še to..če imamo pri sebi veliko “dela” za opraviti, potem težko prisluhnemo drugim. Podzavestno verjameš, da so tvoje težave veliko bolj pomembne, kot pa vse drugo, zato ti misli “odplavajo”. S takim razmišljanjem sebi daješ pozornost, saj ga od drugih ne dobiš ,ker, kot omenjaš ta pravo čustveno stanje skrivaš.

Takšno igranje vlog in skrivanje resnice, te seveda ne bo rešilo. Zato poišči nekoga, ki mu lahko zaupaš. S tem boš zadovoljila svoj um po pozornosti in svoje misli osvobodila, da bodo bolj na razpolago tvojim željam in koncentraciji, katero od sebe tudi pričakuješ.
Pa ne se obsojat….sprejmi se tako, kot si…S tem boš tudi lažje izgubila željene kilograme.

Robi.

New Report

Close