Težave s kolenom
Spoštovani,
pred približno letom dni sem si pri teku poškodovala desno koleno. Ultrazvočni pregled je pokazal manjšo natrganino pateralnega ligamenta pri narastišču na pogačico. Hodila sem na terapijo (UZ, laser) in po cca. pol leta in nekaj je šla zadeva na bolje. Medtem me je pričelo boleti še drugo koleno. Tudi tu je UZ pokazal manjšo natrganino, istočasno pa tudi vnetje (sinovitis) na notranji spodnji strani kolena.
Sledila je enaka terapija, po programu sem vadila tudi v fitnessu (krepitev zadnje lože, vaje za stabilizacijo trupa in kolena). Stanje se je kar precej izboljšalo in počasi sem previdno spet pričela s tekom (približno 1x tedensko). Bolečin ni bilo, vendar pa občutek pri teku še zdaleč ni tak, kot je bil pred vsemi temi težavami oz. poškodbami.
Bolečin torej ni več, tudi pri rekreaciji težav nisem več občutila. Pred dvema dnevoma pa sem med hojo v levem kolenu naenkrat spet začutila ostro pekočo bolečino, praktično na istem mestu, kot je bilo vnetje pred skoraj letom dni, vendar pa je bolečina drugačna in precej močnejša. Boli pri hoji, predvsem pa pri hoji po stopnicah gor in dol in mi onemogoča normalno gibanje. Naj še povem, da se bolečina ni pojavila ob večji fizični aktivnosti, temveč med normalno hojo.
Zanima me, kaj bi lahko bil vzrok (ponovnih) težav, ki jih opisujem? Ali gre lahko za posledico kronično vnetja in kaj mi ob tem lahko priporočate? MOrda ponoven obisk zdravnika in fizioterapevta?
Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav,
Nataša
Prva rehabilitacija z UZ in laserjem ni bila primerna in zato tudi izboljšanje šele čez pol leta. V vašem primeru gre za patelarno tendinopatijo, kjer ligament patele utrpi degenerativne spremembe, ki se kažejo kot bolečine med hojo po stopnicah, pri poizkusu iztega kolena proti uporu in na pritisk ob narastišču kvadricepsa na golenico. Trenutna doktrina zdravljenja tega preobremenitvenega sindroma so ekscentrične vaje za kvadriceps. Izvajali naj bi kontrolirane počepe na poševni deski (cca. 20-30°nagiba) 3×15 ponovitev, 2krat dnevno za obdobje 12-ih tednov. Ob tem je seveda koristno krepiti tudi trup in zadnjo ložo. Svetujem vam obisk pri nas na Fakulteti za šport zaradi pregleda. Potrebno je razmisliti o UZ diagnostiki, saj bi lahko šlo za rupturo patelarnega ligamenta 2. ali 3. stopnje.
Forum je zaprt za komentiranje.