Težave s koleni po plesu
Spoštovani.
Naj vam najprej opišem svoje težave.
Pred 14 dnevi sem se začela rekreirati (tek). Vse je bilo vredu do srede, ko sem se odločila it na zumbo, kjer je bilo 60 min bremenitve predvsem na kolenih. Tudi podlaga je bila takšna, da je bil močan oprijem čevlja s podlago (ni drselo kot bi moralo).
Pri plesu je bilo veliko gibov, kjer so največ delala kolena. Med samo vadbo sem čutila močno obremenitev obeh kolen in sem si mislila, da bodo naslednji dan bolele mišice vendar so se mi kolena razbolela ko sem prišla domov. Otekline ni bilo in je ni, občutek pa je tak, kot da bi bile vse vezi našpanane. To še posebno čutim, ko se vstanem če dlje časa sedim ali pri hoji po stopnicah. Spremlja me tudi neprijeten občutek (malo boli) v desnem sprednjem delu levega kolena, ki se pojavi ob določenih gibih. Naj še omenim, da sem naslednje jutro šla tekat, v četrtek sem 1 uro kolesarila na sobnem kolesu, v soboto pa sem ponovno poskusila tekat vendar je bil nenehno prisoten občutek našpananih vezi in sem prekinila s tem. 2 dni sedaj bolj kot ne mirujem in se izogibam obremenitvi kolen.
Lahko mogoče podate kakšno informativno mnenje glede zgoraj napisanega, kaj bi lahko bilo s koleni ter mogoče kak nasvet? Menite, da bo to minilo samo od sebe ali predlagate obisk pri zdravniku?
Zahvaljujem se vam za vaš čas in odgovor.
Lepo va pozdravljam.
Janja
Pozdravljeni,
v vašem primeru gre za porušenje normalnega gibalnega stereotipa, kar se je zgodilo zaradi nepravilnega sodelovanja mišic in vezi, ki vzdružejo pravilno delovanje sklepa. Simptomov za resne notranje poškodbe ni, vendar to ne pomeni, da bodo težave izvenele same od sebe.
Priporočal bi vam rahlo raztezovanje pod strokovnim vodstvom, v poštev bi prišla tudi manualna medicina.
Lep pozdrav,