Težave s kakanjem
Spoštovani!
Naš fantek, star 3 mesece, pije AM Novalac AC. To je v bistvu mleko, ki ga je še najbolje sprejel od vseh adaptiranih mlek.
Na začetku smo ga hranili z Aptamilom 1 in težav s prebavo ni imel. Potem je začel med obroki jokati in je stekleničko zavračal. Prešli smo na Novalac 1. Tega je sprejel, kakanje se je spremenilo. Postalo je bolj gosto in zeleno, vendar zaprt ni bil. Ker je začel več jokati, se zvijati in manj jesti, smo predvidevali da ima krče, zato smo na koncu začeli z Novalac AC.
Težave se pojavijo, ko mora kakati. Pri tem se močno napenja, vendar iz sebe spravi nič ali pa zelo zelo malo, pa še tisto trdo (kot majhne kamenčke). Največkrat mu pri odvajanju blata pomagam z bibopalčko, masiranjem ritke …Vem, da to na dolgi rok ni primerno, ampak enostavno ne vemo več, kako naj mu pomagamo. Zanimivo je, da ima zelo trd le tisti začetek, kasneje in proti koncu pa kaka že mehkejše blato.
Na forumih sem veliko prebrala o zaprtosti in težkem kakanju, ampak ne vem, če bo nam vse to pomagalo. Zaprtost mu dela to mleko, ki ga ves čas vnašamo v telo.
Ali mu naj dajemo kakšen čaj? Morda kamilica, komarček, janež, kumina? Kako naj ga pripravimo oz. koliko naj bo koncetriran? Sladkan ali ne? Koliko naj ga spije na dan?
Mu naj morda redno dajemo Lactecon sirup? Kako dolgo pa mu ga lahko dajemo, če bo ta zaprtost trajala ves čas uživanja tega mleka? Bi mu lahko ta sirup povzročal krče, glede na to da gre za sladkor, pridobljen iz mleka?
Nekje sem prebrala, da bi naj kamilični čaj dodajali kar v mleko, ki ga otrok pije (kot del tekočine pri pripravi namesto vode, npr. 30 ml). Kaj menite o tem?
Kaj pa postani donat? Bi v tem primeru kaj pomagal? Koliko bi ga naj spil in kdaj?
Ne vem več… Najti bi morali rešitev, ki bo dolgotrajna, saj bomo še kar nekaj časa pili to mleko.
Ko je bilo že najhuje smo mu en dan kar menjavali mlečne formule (Novalac AC, Aptamil, Novalac AR) … Me je bilo kar groza, ker vem, da tega ne smemo delati, ampak naslednji dan je brez težav in zelo obilno kakal.
Smo že razmišljali, če bi mešali Novalac 1 in Novalac AC?
Prosim za kakršenkoli nasvet. Zelo vam bomo hvaležni.
Lep pozdrav
Spotovana,
kot berem, ste poskušali že z marsičem – in vse je bilo na začetku spodbudno, po nekaj dneh pa ste bili spet na začetku…
Menjava formul v enem dnevu? Nič hudega.
Zaprtje s kakanjem bobkov? Zoprno, a ne posebej nevarno. Verjamem pa, da je težko gledati dojenčka, ki ga “zvija”.
Vse od naštetega bi lahko potencialno pomagalo (odsvetujem le kamilice, še zlasti kot dodatek adaptiranemu mleku). Še najbolj bi znala pomagati menjava nadomestka na Novalac IT (formula proti zaprtju). Na drugem mestu je Lactecon – ki je laktuloza (kot neka oblika celuloze, ki nase vleče vodo in s tem naredi kakec bolj mehek; torej ne gre za sladkor…; poleg tega nima vpliva na črevesno steno, zato se ga dojenček ne more “navaditi”). Seveda je zelo pomembna dobra “hidracija” – da torej dojenček dobi dovolj tekočine, še zlasti če je v toplem, ogrevanem okolju. V ta namen lahko daste posebej par žličk vode med obroki ali pa kakšen čaj (zelo blag). Seveda pride v poštev tudi “postan” Donat Mg, čeprav vse bolj dvomim v njegovo učnkovitost…
Glede na starost boste po naslednjem mesecu itak začeli uvajati gosto hrano, ki pa bo (ob balastnih hranivih) najboljša dokončna rešitev njegovega zaprtja.
Srečno,
P.S. Podčrtavanje besed z linkom do reklam pa ni moje “maslo”, očitno nova (in za moje pojme precej moteča in nasilna) tehnologija MedOverNeta.
Odsvetujem kakršen koli dodatek adaptiranemu mleku, ki bi ga vmešali v mleko in s tem spremenili priporočena razmerja za pripravo mlečnega nadomestka. Seveda pa so tekočine (lahko tudi blag kamilični čaj, še najbolje pa kar voda – ustekleničena, ne prekuhana “destilirana”) dobrodošle kot dodatek med obroki, še zlasti, kadar je vroče ali ima dojenček zvečano telesno temperaturo.
Pozdrav,