Najdi forum

Težave s hrbtenico

Pozdravljeni,

Stara sem 47 let in imam težave z diskus hernijo v ledvenem delu. Bila sem na MR in pri ortopedu, ki mi je svetoval operacijo. Bila sem že na operacijski mizi vendar se je ortoped, ki bi me naj operiral odločil, da me ne bo operiral, ker mi je mravljinčenje in zategovanje v nogi popustilo.
Izvid MR lumbo-sakralne hrbtenice:
Lumbalna hrbtenica ima zravnano lordozo. Degenerativne deformantne spremembe lumbalne hrbtenice: ilegularnosti krovnih plošč, manjše Schmorlove hernije; robna osteofitna apozicija. Spremembe signala iz subhodralne spongioze v zvezi z degeneracijo; drugih sprememb intenzitete signala iz skeleta ni videti.
Lumbalni diskus L1-2 ima ohranjeno višino; signal iz diskusa je malo T2 hipointenzivno spremenjen. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu. Spinalni kanal ni pomembno zožen.
Lumbalni diskus L2-3 ima še ohranjeno višino; signal diskusa je malo T2 hipointenzivno spremenjen. Diskalna kontura je nekoliko izbočena na celotnem obodu. Degenerativne spremembe povzročajo blago zoženje spinalnega kanala.
Lumbalni diskus L3-4 je znižan; signal iz diskusa je T2 hipointenzivno spremenjen. Spremembe signala v zvezi z osteohondrozo. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu; pridružene so degenerativne spremembe malih sklepov. Degenerativne spremembe povzročajo zmerno zoženje spinalnega kanala.
Lumbalni diskus L4-5 ima še ohranjeno višino in konturo; signal iz diskusa je malo T2 hipointenzivno spremenjen. Le manjše degenerativne spremembe malih sklepov. Spinalni kanal ni pomembno zožen.
Lumbalni diskus L5-S1 je znižan; signal iz diskusa je malo T2 hipointenzivno spremenjen. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, desno posterolateralno je videti veliko diskalno ekstruzijo, ki izpolnjuje desno polovico spinalnega kanala. Prudružene so manjše degenerativne spremembe malih sklepov. Ekstrudirana diskalna vsebina odmika desno anterolateralno konturo duralne vreče posteriorno in v levo; korenino S1 dex pa odmika lateralno.
Nekaj manjših pararadikularnih cist v sakralnem kanalu, foramnih; sicer v duralni vreči ni videti pataloških formacij. Medula ne kaže pataloških sprememb signala.
Gre za večjo diskus hernijo L5-S1 posterolateralno desno, ki povzroča močno zoženje duralne vreče, ki je odmaknjena v levo in utesnitev korenine S1 dex. v recesu; drugod manj pomembne degenerativne spremembe in zožitve.
Radiološke diagnoze:
M511
M421
M47

Pri sedenju imam še vedno kar precejšnje bolečine v ledvenem delu hrbtenice, prav tako pri hoji, po več kot cca 200m hoje čutim bolečine (ni mravljinčenje) tudi v desni nogi.
Svetovali so mi, da mi pri teh težavah lahko pomagala tudi akupunktura. Lepo prosim, če mi lahko svetujete, kakšno je vaše mnenje glede mojih težav ali je možno, da bi mi akupunktura res lahko pomagala ali bom morala glede na zgornje izvide slej ko prej na operacijo.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Andreja

Draga Andreja,

akupunkturaje res najboljsa resitev. Po mojem mnenju vasi izvidi niso tako hudi, da bi morali na operacijo. Seveda pa je vase, subjektivno pocutje tisto, ki bi najbolje povedalo kako hudo je. Nic niste napisali o tem kako se pocutite, kaksne so bolecina, ali sevajo, potujejo do ischialnih – sedalnih kosti, kolen, gleznjev, prstov na nogi, kje bolecina potuje…

Vsekakor se pripravite, da boste vse to in se kaj vec povedali in opisali svojemu akupunkturistu.

Sama imam odlicne izkusnje z zdravljenjem taksnih bolecinskih stanj, seveda s pomocjo terapeutskih vaj, ki jih dajem mojim pacientom. Najprej jih skupaj izvajamo v ambulanti, tako, da se naucijo pravilno izvajati vaje in potem jih redno delajo doma. Sme zelo nacelna pri teh vajah in ne popustim nobenim izgovorom. 😉

Srcno vam predlagam, da obiscete akupunkturista. Ce ne veste kam, je na forumu Kam na akupunkturo odgovor.

Vse dobro.

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close