težave s hrbtenico
Spoštovani.
Stara sem 44 let, že nekaj let imam bolečine v hrbtenici, predvsem v vratnem in torakalnem delu, z občasno položajno vrtoglavico in bolečinami v rokah.Na RTG so ugotovili kifozo, osteofite, spondilozo. Zadnja dva meseca imam v predelu palca, kazalca in palčevega dela dlani omrtvelo, mravljince in pekoče bolečine, prsti mi tudi otečejo, bolita me obe roki , prav tako predel vratu in torakalne hrbtenice.V zgornjem delu levega stopala in prstih čutim mrtvenje in mravljince. EMG je pokazal sindrom karpalnega kanala na obeh rokah lažje stopnje z močnejšo prizadetostjo senzorike in radikulopatijo L5.Ta mesec sem naročena tudi pri otopedu.
Zanimajo me možni vzroki radikulopatije L5 in zakaj imam težave z rokami že tako dolgo, glede na lažjo stopnjo karpalnega kanala.
Zanima me tudi možnost manualne terapije pri mojih težavah.
Hvala za odgovor.
Vzroki za bolečine v vratu in spodnjem delu telesa niso isti.
Ne verjamem, da bi šlo za sindrom karpalnega kanala, še posebej ne v obeh rokah naenkrat, prej bi rekel, da gre za posledice sprememb v vratnem delu hrbtenice z draženjem korenine C6.
Simptomi pri karpalnem so močne bolečine, ki se selijo na sredinec (ne kazalec) ali celo dlan, pojavi se tudi sprememba barve kože (modrordeče), Vzrok so ponavadi velike in dolgotrajne obremenitve rok.
Radikulopatija L5 lahko vpliva na simptome v nogi, vzrok pa je obraba med vretenci L4 in L5.
Z manualno terapijo vam lahko pomagamo tako pri simptomih v rokah kot v spodnjem delu, oglasite se s slikami v naši ordinaciji.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Danes sem dobil izvide iz RTG: SLIKANJE CELOTNE HRBTENICE V DVEH PROJEKCIJAH:
Vratna hrbtenica: Dekstrokonveksna devijacija vratne hrbtenice-antalgična drža. Degenarativna okvara intnervertebr. diska-večetažna osteohondroza v kombinaciji s sekund. spondilozo od segm. C4-C6 vključno. Intervertebr. artroza na spodnjih vratnih segm. in na cervikotorakalnem prehodu.
Prsna hrbtenica. Rahla kifoskoliotična devijacija torakalne hrbtenice-drža? Napredovalna kostotransverzalna artroza obojestransko. Zmerna večetažna osteohondroza in sekund. spondiloza srednjih torakalnih vretenc.
L/S hrbtenica: spondiloza lumbalnih vretenc. Interverterb. artroza L/S prehoda. Normalna višina korpusov in diskusov.
Star sem 43let. V službi dvigujem težja bremena, ki mi povzročajo bolečine v spodnjem delu hrbtenice.To se dogaja več let.
Prosim vas za pojasnilo izvidov in mnenje glede delozmožnosti!
Lep pozdrav!
Glede na to, da opravljate težko fizično delo v ledvenem delu niti ni sprememb, ki bi jih lahko pričakoval, ni hudih izpadov ali poškodb, razen če so kaj spregledali, moral bi videti tako slike kot vas.
V prsnem delu hrbtenice je opažena napačna drža, ki je lahko ali dednega izvora ali pa je odgovor na spremembe.v vratnem delu hrbtenice.
V vratnem delu je opažena obraba in protiolečinska drža – mislim, da so v vratnem delu spremembe, ki vplivajo na vaše simptome..
Lep pozdrav,