težave s hrbtenico
Pozdravljeni,
prosil bi za razlago izvida in mogoče kakšen nasvet. Star sem 26 let. Že od majhnega imam težave s hrbtenico, vendar pa zadnja leta, še posebej pa zadnje mesece čutim več bolečin. Sem visok in bolj suh in sem imel vedno slabo držo, vendar sem do zdaj težavo reševal z veliko športne vadbe. Težave imam predvsem pri sedenju ali prisilni drži, če nisem povsem zravnan. Takrat dam roko na hrbet, pritisnem na predel, ki me boli, se zravnam (takrat mi običajno “poči” v hrbtu, vretenca izgleda skočijo v boljšo lego), potem je nekaj časa v redu, in ponavljam to proceduro. Bil sem pri zdravniku, in prosil za rentgen. Splošna zdravnica je pregledala mene in izvide. Rekla je da ni prehudo, da imam samo zožan medvretenčni del in naj delam vaje za hrbtenico. V izvidih se pojavlja vprašanje o poškodbi. Ne spomnim se, da bi imel kakšno “hujšo” poškodbo v mladosti, običajni padci s kolesom ipd.
Izvid:
Deviacija torakolumbalne hrbtenice, znižan korpus Th8 z angulacijo v segmentu Th8-Th9 in zoženim medvretenčnim prostorom, predvsem v sprednjem delu, vidne so tudi manjše ventrolateralne naplastitve. Lahko da gre za stanje po poškodbi. Priporočam se slikanje torakolumbalnega prehoda –>
rtggram torakolumbalnega prehoda pokaže prehoden segment Th12 – lumbalizacijo le-tega, tako da je znižan korpus Th7 in Th8, angulacije v omenjenem segmentu, verjetno gre za stanje po poškodbi starejšega datuma. Izrazita devijacija torakolumbalne hrbtenice, izravnana lumbalna lordoza, težiščnica pomaknjena navspred.
Na rentgenski sliki se vidi, da sta v problematičnem predelu vretenci pod kotom okrog 10-15 stopinj in sta tudi deformirani. Zanima me kaj se da storiti za izboljšanje stanja, poleg gibanja in vaj za hrbet.
Hvala za odgovor, lepo pozdrav
Žal ne kaj dosti več. Očitno so spremembe, ki jih opisujejo na rentgenskih slikah pri vas prirojene. Povečana ukrivljenost prsne hrbtenice je lahko vzrok za težave, ki jih opisujete. Pomembno je, da se navadite pravilnega sedenja in poizkušate vzdrževati čim boljšo držo, saj to zmanjšuje obremenitev prsne in ledvene hrbtenice, tako bodo tudi bolečine manjše. Priporočljivo je tudi, da redno izvajate vaje za obhrbtenične mišice in mišice trebušne stene, saj pravilno okrepljene mišice pomembno prispevajo k boljši drži in razbremenjujejo hrbtenico.
Zdravo!
Ze nekaj casa me boli trtica, vendar brez pravega razloga. Nisem se nic poskodovala ipd.
Res je, da veliko sedim, vendar bi potem imela tezave ze prej. Bila sem pri osebni zdravnici, ki pa mi je svetovala mrzle obkladke…
Minil je ze en mesec, pa me se vedno boli..
Kaj mi svetujete?
Hvala in Lep pozdrav
Svetujem vam, da opravite najprej rentgensko slikanje trtice. V kolikor na skeletu ne bo vidnih bolezenskih sprememb bi prišla v poštev lokalna infiltracija oz. blokada bolečega predela.