Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje tezave s hidrokortizonom

tezave s hidrokortizonom

Pozdravljeni! Pisem vam zaradi mojih tezav s hidrokortizonom. 4 mesece sem jemal medrol in je prislo do insuficience nadledvicnice. Bil sem poslan na hitri acth test, ta je pokazal sledece: kortizol 0 minut pod 27,6 nmol/L in kortizol po 30 minutah enako pod 27,6 nmol/L.
Navodilo je, da naj jemljem hidrokortizon zjutraj 10 mg, cez 5 ur se 5 mg in cez 4 ure se 5 mg. Problem pa je, da se nenormalno redim. Vsa mascoba se nabira na trebuhu, in obrazu. Grozno sem zabuhel. Cist sem zalosten, telovadim, delam intervalne treninge in ne morem shujsat. Dobil sem strije po nogah in trebuhu. Star sem 29 in se pocutim iznakazenega. Dva meseca sem na hidrokortizonu in se zredil za 8 kg!!? Ocitno je, da imam prevec kortizona. Vendar kako naj vem koliko naj vzamem. Osebna zdravnica se na izvid ne spozna. Na endokrinoloskem izvidu pa tud ne pise, kako hudo je moje stanje, kaksne so normalne vrednosti, ce rabim mogoce nizjo dozo ali pa samo ob stresnih situacijah. Vem da tako ne more biti naprej. Tudi nikoli nisem utrujen. Tudi zbudim se poln energije. Vrednosti scitnicnih hormonov so normalne. Prosim za nasvet!

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za izrazito hipofunkcijo skorje nadledvičnice po terapiji z Medrolom. Normalna vrednost kortizola po stimulaciji s ACTH je 500 nmoL/l. Vsekakor je potrebno jemanje Hidrocortizona v odmerku kakor ga je določil endokrinolog. Potrebne so tudi kontrole pri endokrinologu.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close