Pozdravljeni,
imam 54 let, do sedaj še nobene omembe vredne bolezni, zadnje mesece imam pa težave s črevesjem. Konec maja se je začel pojavljat občutek, da se črevesje po opravljeni potrebi (redno vsako jutro) ne izprazni. Pogosto me je tiščalo na potrebo, zlasti popoldan in proti večeru, pa ni šlo nič ven. Ponoči je bilo v redu, zjutraj kot običajno na potrebo in potem spet stopnjevanje težav proti koncu dneva. Bolečin ni bilo, pač pa vetrovi, popoldan in zvečer. Po kakih dveh tednih sem šla k zdravnici, naredila je rektalni pregled in ugotovila, da hemeroidov ni. In naj se oglasim, če se bodo težave nadaljevale. Po kakem tednu sem odšla na dopust in vse težave so čudežno izginile. Sem pa v tem obdobju 1 mesec imela antibiotike, ki mi jih je predpisal urolog zaradi ponavljajočih vnetij mehurja v zadnjem letu (10 dni amoksiklav in 4 tedne nolicin – če ima to kakšno zvezo s prebavo?).
Čez poletje skoraj dva meseca ni bilo nobenih posebnih težav. Konec avgusta pa se je spet pojavil občutek polnega črevesja, tiščanje na blato, vetrovi. In to traja še zdaj. So dnevi, ko je malo bolje in ko so težave bolj izrazite. Prebava ves čas redna, zjutraj, občasno grem na potrebo še čez dan. Blato nič posebnega, mehkejše ali trše, kot zmeraj.
V septembru sem bila dvakrat po 5 dni na morju in v tem času so težave čudežno izginile. Ne vem, ali naj grem ponovno do zdravnice, je lahko kaj hujšega, ali je možno, da bodo težave prešle? Splošno počutje je povsem v redu, bolečin nobenih.
V decembru sem bila zaradi težav z mehurjem na UZ trebuha, kjer je bilo vse v redu – se na UZ vidi, če s črevesjem kaj ni v redu? Pred letom dni sem oddala blato (že drugič) v programu svit in je tudi bil izvid negativen.
Najbrž mi boste svetovali ponoven pregled pri osebni zdravnici? Pa vendar bi rada še kakšno mnenje, kaj bi z mano lahko bilo narobe.
Pozdravljeni
Tezave , ki jih opisujete, so najverjetneje v sklopu sindroma iritabilnega kolona oz razdrazljivega crecesa. Poglejte si zapise na internetu ali v nasem forumu.
V koikor se bodo tezave nadaljevale pa se le posvetujte z zdravnico, ki vas bo najverjetneje poslala se na kolonoskopijo.
Lp
Ženska, stara skoraj 50 let.
Letošnje leto se pojavljajo težave z bolečinami v črevesju (tik nad sramno kostjo) in na levi strani, v predelu jajčnikov. Bolečine so v glavnem ponoči, ko krče spremljajo tudi krči.
Zanimivo: v tem času sem (verjetno) imela tudi rotavirus (10 dni po prihodu iz dopusta – Španija). Bruhanje, istočasno močna driska, vročina, slabost. Vse skupaj je trajalo od četrtka do ponedeljka. Zdravnika nisem obiskala. Od takrat naprej pa imam težave z odvajanjem. Ali imam tako trdo blato, da se mi danka pri iztrebljanju natrga (pomagala sem si celo fizično). Blato je tako trdo in v obliki kroglic, velikosti lešnika, vendar je iztrebljanje postopek, ki boli in traja. Tudi mrzlica je velikokrat prisotna.
Ker je bolečina bila tik nad sramno kostjo sem menila, da gre za ginekološke težave. Le-te so potrdili; miom v maternici. Čakam na operacijo.
V zadnjem letu se pojavlja tudi bolečina v bokih (vrh medenične kosti). Zaradi bolečin sem opustila tudi tek, hojo, kolesarjenje, kar mi sploh ni všeč! Ker gre za levo in desno stran, predvidevam, da je krivo ležišče. Čakam na novo ležišče. (Nabava kvalitetnega ležišča (kaj je kvaliteta???) sploh ni enostavno!)