Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni tezave pri vdihu

tezave pri vdihu

Pozdravljeni,
Priblizno 3 tedne imam obcutek da dobim premalo zraka v spodnji del pljuc. Zelo pogosto moram globoko vdihnit, zeham kar naprej in pojavljati se je zacel kaselj. Vse to me zelo moti pri vsakdanjih opravilih. Dnevno jemljem lamictal 100 mg. Kaj bi lahko bil vzrok?
Hvala za odgovor.

Lep dan

To, kar opisujete, je najverjetneje psihogena dispneja (lakota za zrakom, hiperventilacijski sindrom). Lahko je povezana z vašo osnovno boleznijo (zaradi katere prejemate lamictal). Seveda je treba biti previden in narediti nekaj preiskav, da se izključi kakšno od sicer malo verjetnih bolezni.

Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Lep pozdrav,

Sem v 20. Tednu nosecnosti in predpisano imam strogo lezanje.
Kaselj se mi pojavlja ze 3. Teden. Vcasih izkasljam zelen izcedek. Kaselj se pojavi nekajkrat na dan a je zelo motec, saj naj ne bi napenjala trebusnih misic. Kaselj je globok in moker. Vcasih mi v prsih tudi zapiska (sploh v lezecm, bocnem polozaju).
Ponoci ne kasljam, zjutraj tudi ne, cez dan in zvecer pa nekajkrat.
Zanima me, ce je morda pri meni vzrok isti, torej psihogena dispneja oz ali je celo mozno, da se mi je pojavila alergija? Zadnja dva dni imam tudi zamasen nos in cutim pritisk v sinusih. Vrocine ni bilo in zelo se pazim, da ne prihajam v stik z ljudmi in virusi.
Kaj mi svetujete glede na moje stanje?
Hvala za odgovor
T

Spoštovani,

zanesljivo ne gre za psihogeno dispnejo. Glede na nosečnost in potebo po mirovanju bo težko čvrsto postaviti diagnozo. Ali ste imela kaj temperature in simptomov prehlada na začektu bolezni? Najbolj verjetno gre za bronhitis, ki je najpogosteje virusni. Za virusni bronhitis ni kakšenga posebnega zdravila.
Zanesljivo potrebujete obisk pri zdravniku. Če se slišijo piski je možno, da gre za astmo. V tem primeru bo koristili Ventolin (nekaj olajšanja pa lahko od Ventolina se lahko pričakuje tudi pri bornhitisu) Diagnozo bi bilo možno postaviti tako, da bi uporabljala PEF meter zjutraj in zvečer za 14 dni. Če bi vam Ventolin olajšal težave in se pri PEF pokaže večje nihanje, pa bi bila potrebna še redna terapija astme.

Lep pozdrav, Mihaela Zidarn

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close