Najdi forum

težave pri učenju

Pozdravljeni,

imam sina starega 8 let, končal je 2. razred OŠ in ima določene težave z učenjem. Težave je imel tudi prej pri izgorjavi določenih besed: dinozaver-nidozaver, računalnik-čarunalnik, kdo-dgo, kdaj-dgaj, pšenica-špenica. Številke in črke piše od spodaj navzgor. V 1. razredu to ni bilo tako moteče, v 2. pa kar. Zelo težko bere, menjal je črke kot so z-ž, c-č, s-š, d-b (tudi pri pisanju). In zaradi tega ima tudi odpor do branja. Težavne so tudi dvomestne številke; branje-pisanje. Potrebno je zelo veliko truda in z moje in njegove strani in se mi že smili. Ali so to znaki disleksije ali je kaj drugega ali je samo len? Ne vem več na kakšen način naj mu pomagam, ne bi rada da se mu godi kakšna krivica, glede znanja. Ker recimo kakšne ročne spretnosti mu grejo zelo dobro od rok, zelo rad riše, angleški jezik mu tudi gre. Včasih se prav čudim, da za neko stvar, počutje, občutke prej najde angleško besedo kot pa domačo.
Prosim, če mi lahko kaj svetujete. Hvala

Pozdravljeni,
če ste brali kaj o disleksiji, ste verjetno tudi ugotovila, da glede na vaše navedbe, obstaja možnost, da je vaš sin dislektik. Tudi jaz imam sina dislektika, vendar je sedaj že v srednji šoli… V šoli mi niso znali pomagati (niti svetovati), tudi sama sem leta odlašala s tem, da bi sina peljala kam testirati in mu omogočila pomoč. Je pač delal nekoliko slabše, čeprav je dovolj “brihten” in sem se bala, da ne bo “ožigosan”, če bo imel pomoč… No, danes so te stvari o disleksiji in ostalih “motnjah” pri otrocih dosti bolj poznane… Na vašem mestu bi se čimprej naročila v Svetovalni center na Gotski v Ljubljani (SCOMS – poglejte spletno stran), tam so prijazni strokovnjaki, ki otroka testirajo in svetujejo. In nikar odlašat (kot sem jaz…). Ko omenjate, da gredo vašemu sinu zelo dobro od rok ročne spretnosti, risanje, angleščina… ja, dislektiki so običajno brihtni otroci z določenimi spretnostmi na specifičnih področjih… pri določenih stvareh pa “šepajo”. Težave, ki ste jih navedla, dobro nakazujejo na to, da je morebiti tudi pri vašem sinu tako… Lahko pa da ima kakšno drugo težavo, moja hčerka ima npr. specifično besedno-jezikovno motnjo, ki jo tudi zelo ovira pri doseganju uspehov v šoli, pa je sicer brihtna punčka. A ni kaj… otrokom je potrebno pomagati in ob njih “rastemo tudi sami”… Meni osebno se je bilo kar težko sprijazniti s temi težavami, ki jih sama nisem imela (mož pa), imam pa tudi enega starejšega sina, ki ni imel nobenih problemov… le s pridnostjo pri učenju ima večkrat težave… To je pa že stvar doslednosti, ki je pomembna pri vseh otrocih, pa naj bodo čisto “običajni”, ali s “posebnimi potrebami”… Samo radi jih moramo imeti in jim pomagati…

barbara40 lepa hvala za vaš nasvet in odgovor. Ja že nekaj časa razmišljam, da bi ga peljala na Gotsko, samo zgleda, da je potrebna še kakšna nova spodbuda. Zelo lepo ste mi napisala in ja res je, res jih je treba imeti rad in jim pomagati. Zato pa smo mame tu :). Lep dan vam želim

Draga zaskrbljena mamica,
takoj septembra se dogovorit z razredničarko, da ga stestirajo specialne pedagoginje in takoj vložit prošnjo za dodatno strokovno pomoč – potrebno bo opravit tudi testiranje in preglede, tako boste dobili mnenje (verjetno potrditev disleksije oz. specifične učne težave). Tako bo dobil nekaj ur tedenske pomoči, kjer bo verjetno individualno delal s specialno pedagoginjo, ki je strokovnjak za te reči. Za delo v razredu bo dobil posebne prilagoditve, ki mu bodo omogočale enakovredno napredovanje, neglede na omenjene težave, zdaj je zadnji čas, kajti nekaj težav vam bo pri tej starosti, s specifičnimi vajami še uspelo odpraviti. Ni pa to noben bav bav, tudi Gojc (Gojmir Lešnjak) in Leonardo Da Vinci sta bila/je še dislektika :))

Me pa čudi, da to ni učiteljica že storila……

Če bi se ti tako ukvarjala z orokom bi že pred vstopom v šolo opazila težave !!!

tikica1 tudi vam hvala za spodbudne besede in seveda bom naredila vse potrebno, da se sinu olajša učenje. Vem, da to ni noben bav bav. Samo pač včasih rabimo še neko dodatno mnenje preden se naredi naslednji korak.
Kar se tiče pa razredničarke je pa tiste vrste, ki išče v otroku neznanje in ne znanje. Žal so tudi taki.

New Report

Close