Pozdravljeni!
K Vam se obračam, ker mi v več kot 4ih letih še ni uspelo rešiti težave s požiranjem, čeprav sem obiskala marsikaterega zdravnika.
Stara sem 20 let in že dobra 4 leta požiram večino hrane z veliko težavo. Ko pogoltnem hrano, se mi skoraj vedno pojavi občutek, kot da bi se mi le-ta zataknila v požiralniku, kar me velikokrat zelo boli in traja, dokler ne naredim nekaj požirkov vode, s katero si požiralnik spet “spraznim” (ob čemer čutim še večjo bolečino, kot če vode nebi pila, vendar bi v tem primeru morala počakati precej dlje časa, da bolečina mine). Pri tem tudi težko diham. Ne dogaja pa se mi to le z trdno hrano, temveč se mi “zatakne” skoraj vse, kar pojem – in kar je še bolj nenavadno – tudi kar popijem (razen vode, ki ni premrzla). Bolečino namreč čutim tudi ob pitju soka, čaja, lizanju bonbona… Samo dvakrat sem naredila napako in poskušala hrano poplakniti z vodo z okusom, in takrat se mi je očitno požiralnik zamašil in vode nisem mogla pogoltniti, izpljuniti pa tudi ne kar tako in voda se mi je za nekaj časa zadržala v dihalnih poteh.
Poleg tega se mi ponoči velikokrat zgodi, da se zbudim zaradi bolečin v prsnem košu, požiralniku ali želodcu, ki so nevzdržne. Zadnje čase, ko se mi je stanje očitno poslabšalo, pa se zbudim, ker kar naenkrat za kratek čas ne morem več dihati, v požiralniku čutim neprijetno tesnobo, kašljam (vendar z zvoki, ki niso niti malo podobni kašljanju) in hlastam za zrakom, pogosto se mi tudi spahuje in riga.
Pri zdravniku sem bila redna obiskovalka kar nekaj časa. Bila sem pri otorinolaringologu, na gastroskopiji, testiranju za alergije, slikanju pljuč (in njihovem “testiranju”), EKG, večkrat so mi preverili kri (tudi za težave s ščitnico) – vendar nikjer niso našli kakršnega koli “odstopanja” ali težav.
Ker to traja že 4 leta, nič pa ne kaže na izboljšanje, ne vem več, kaj naj naredim. Imate Vi mogoče kakšno idejo? Mogoče tudi glede tega, na koga naj se obrnem?
Najlepša hvala za odgovor in LP!
Pozdravljena!
Tudi jaz sem se borila z isto težavo, natanko 5 let sem hodila od bolnišnice do bolnišnice, vse možne preiskave in nič niso ugotovili, sama pa iz dneva v dan nisem mogla požirat. Na koncu tudi tekočine nisem več mogla, ker se mi je zataknila, tako da pri vsakem obroku sem se zatekala na wc, da sem izpljunila zaužito hrano ali tekočino. RTG požiralnika so mi naredili najprej, ugotovili niso popolnoma nič. PO vseh drugi preiskavah, so me nato po 4-h letih nazaj napotili na RTG požiralnika in hvala bogu postavili diagnozo. AHALAZIJA ! Mišica na koncu požiralnika in pred vhodom v želodec je odpovedala, bila je non stop zaprta, zato hrana ni več potovala naprej, mislim zelo malo no. Takoj po ugotovitvi so me na UKCju operirali, poseg traja 40 minut v splošni anesteziji, se zbudiš in še isti dan greš domov. Tako naslednji dan lahko že ješ, hrano 🙂 kar je bilo meni ufffff srečna sem bila, da ne znam opisati ko sem si naredili sendvič, ki ga nisem jedla zaradi zatikanja skoraj 5 let :). Problemov po operaciji,nobenih. Le to da imam večkrat zgago, in to konkretno zgago, pomagam si z Ranitali. To je pa tudi vse.
Tudi jaz bi ti svetovala da greš na rtg požiralnika
Spoštovani!
Zelo me veseli, da je bilo pri vas zdravljenje tako uspešno. Vedno namreč ni tako. Upam, da bo pomagalo tudi gospe, ki ima podobne težave. Hvala za vaš prispevek.
LP, Marija Š. Gašperšič