Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Težave pri požiranju

Težave pri požiranju

Pozdravljeni

Tudi jaz imam neke vrste težave. Že nekaj časa (leto,dve), kadar jem jabolko ali hruško, se mi hrana zatakne v požiralniku in se ne premakne nikamor in me kar začne dušiti. Potem malo bolj hitro in trdo hodim, da mi počasi hrana zleze naprej. Jabolko jem skoraj vsak dan (razen ko se tako ustrašim zaradi dušenja, da jih potem nekaj časa ne jem), ta težava pa se pojavi vsaj 2x na teden, ampak samo pri tem sadju.
Saj lahko bi nehala jesti to vrsto sadja, ampak vseeno me zanima, kaj je narobe oz. ali je kaj narobe.
Drugih težav nimam, bila sem pri svojem zdravniku, ki ni otipal nič, vseeno pa mi je dal napotnico za gastroskopijo. Ali je sploh potreben tak pregled, ne bi rada ravno obremenjevala zdravnikov, če ni nič takšnega.

Najlepša hvala za odgovor in lep dan vam želim,

Pika

Pozdravljeni!

Zatikanje hrane in težko požiranje sta alarmantna znaka, zato je potrebna gastroskopija za izključitev malignega obolenja požiralnika in začetnega dela želodca. Žal se tu s tipanjem ne da postaviti diagnoze.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani !

Sem srčni bolnik pred 6 leti AMI spodnje stene vstavljen stent, jemljem 6 vrst zdravil Aspirin, Coroy 12,5 2 x, Crestor, Aldactone, Productal MR 2 x na dan, Bioprekmil 5 mg in stara 55 let višina 168 cm (72 kg) , moje težave pa so naslednje pri zatikanju hrane in težkem požiranju, danes sem bila na UKC Centru Ljubljana, inštitut za radiologijo. Dobila sem izvid in nobenih navodil kako naprej.

Moj izvid se glasi Peristalka požiralnika je oslabljena, KS izprazni sekundarni val.
Aksialna hiatalna hernia – viden refluks KS.
Želodec je v mejah normalnega.

Jemljem tudi tablete Nilar 1 x dnevno, težave pa so še vedno pri požiranju in zatikanju tablet, da me skoraj zaduši.

Kako naprej kakšno zdravljenje priporočate.

Hvala za odgovor Ljuba.

Pozdravljeni!

Pri vas opisujejo oslabelo peristaltiko ter hiatalno kilo z možnostjo refluksnega ezofagitisa. Zdravilo Nilar pomaga zmanjšati želodčno kislino in s tem odpravi refluksne simptome, medtem ko na samo peristaltiko nima vpliva. Predvsem je potrebno ugotoviti razlog za tako stanje (izključitev določenih bolezni). V poštev prihajajo le prokinetiki,ki pa pri srčnih bolnikih niso najbolj priporočljivi.
Včasih so težave lahko izključno posledica refluksa želodčne vsebine v požiralnik, potrebno je dolgotrajnejše zdravljenje kot le 14 dni. Včasi pomaga tudi zamenjava zaviralca protonske črpalke.

Če se stanje ne bo popravilo, je potrebno opraviti še gastroskopijo in nato še 24-urno pH metrijo in manometrijo požiralnika.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Na vas se obračam, zaradi neprijetnega dogodka, ki se mi je pripetil danes. Moj partner ima težave z zatikanjem hrane. Pred tremi leti se mu je pri kosilu zataknil kos mesa in moral je v bolnišnico, da so mu ga odstranili. Od takrat naprej ima stalne težave s tem zatikanjem. Pri obroku mora včasih spiti tudi 1,5 litra tekočine, da lahko zaužije celoten obrok. Hrana se mu neprestano ustavlja in zato mora piti, da jo ”porine” (oprostite izrazu) naprej proti želodcu.
In tako se mu je zgodilo tudi danes pri kosilu. Jedel je meso in ker se mu je zataknilo je spil kozarec vode vendar tekočina ni porinila hrane naprej in se je začel dušiti. Najprej pa je izpljunil tekočino, ki jo je zaužil. Ni nam mogel povedati kaj se dogaja in tako je začel udarjati po kuhinjskem pultu, da smo ugotovili, da je stvar resna. Nato ga je njegov oče udaril po hrbtu in tako mu je nekako hrano uspelo spraviti naprej.
Po njegovem pripovedovanju se mu hrana zatakne nekje pod prsmi oziroma pri žlički. Naj vam še povem, da ko so mu pred tremi leti v bolnišnici odstranjevali hrano je bila ta 35 cm nizko (velik je cca 183 cm).
Kakšno je vaše mnenje? Kje je težava z zatikanjem? Že pri samem grlu ali v požiralniku? Na vas se obračam, ker ga ne moram spraviti do zdravnika da bi stvar razrešili, stvar je pa resna, saj če bi se mu to zgodilo, ko bi bil nekje sam, se lahko konča tragično.

Že vnaprej hvala za vašo pomoč!

Lp, Klara

Spoštovani,

lahko gre za zelo resen vzrok in na pacientu je, da se odloči za preiskave oziroma pregled pri zdravniku. Moje skromno mnenje je, da se igra s svojim življenjem. Potrebno se je resno in odgovorno odločati, saj se da tudi v primeru hude bolezni, ki je odkrita dovolj zgodaj, pomagati! V napredovali fazi bolezni ša tako dober zdravnik ne more delati čudežev! Želim mu sicer, da gre za nenevarno stanje, vendar je treba vse nevarne vzroke prej izključiti s preiskavami. Jaz lahko samo ugibam, kar pa njemu nič ne bo pomagalo! Lahko povem le to, da je verjetnost raka zelo majhna, če ima težave že 3 leta.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni,

star sem 24 let in sem pred slabim letom bil operiran za otomastoiditisom in od takrat dalje so se začele tudi moje prehranske težave, najverjetneje zaradi živčnosti/psihe.

Moj index telesne mase trenutno je samo 18. Imam težave z “dvigovanjem na prazno”. Večkrat na dan me sili na bruhanje / mi dviguje, vendar nikoli ne bruham – niti blizu temu. Najhuje je zjutraj.
Zdravnik mi je predpisal Nolpazo, vendar ni nekakšnega izboljšanja. Pravtako je na ultrazvoku bilo vse vredu, tudi test na bakterijo Helicobacter pylori je bil negativen.
Pri tem naj omenim, da me zgaga sploh ne peče, prav tako me ne boli želodec.
To se dogaja že 2 meseca.

Je res vse kar mi preostane gastroskopija ? Želim se je namreč na vsak način izogniti, saj že večjo tableto prav s težavo pogoltnem, če sploh.

Kaj bi bilo lahko vzrok težav, ki jih imam? Zelo rad bi normalno jedel in ob hrani užival, ter zjutraj vstajal nasmejan, ne z mislijo kako mi bo dvigovalo.

Lep pozdrav, A

Pozdravljeni!

Žal bo potrebna gastroskopija in biopsije požiralnika tudi zaradi izključitve eozinofilnega ezofagitisa, poleg tega je potrebno izključiti ahalazijo in podobne bolezni, saj se glede na BMI že v področju kaheksije. Malo verjetno je, da bi bilo razlog za vaše težave maligno obolenje. V lekarni si kupite prehranske dodatke kot sta Ensure ali Fresubin.

Lp,Nataša Smrekar

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

V kolikor resnično ni druge možnosti za ugotovitev stanja, upam da v naslednjem mesecu zberem pogum za gastroskopijo. Po Ensure napitke pa se pravkar odpravljam.

Bi mi morda lahko predlagali kje na štajerskem koncu opravljajo “najnežnejšo” gastroskopijo (lahko tudi samoplačniško), morda tudi z dodanimi kakršnimi koli anestetiki, ker kot že rečeno, že večjo tableto v tem obdobju težko pogoltnem, če sploh.

Lep pozdrav, A

Pozdravljeni!

Z aštajerski konec vam ne znam svetovati-načeloma se v takih primerih lahko naredi gastroskopija v sedaciji z Dormicumom 5 mg iv. Poskusite v Celju ali Rogaški.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni

Imam 17 letnega sina,ki se zdravi zaradi tromboze ( Marevan).
Kakšen mesec po začetku terapij pa je imel čuden pripetljaj,Jedel je in seveda zraven pil.
V grlu se mu je zataknilo in potem mi je razlagal,da je imel občutek,kot da je pod to zaporo
se začel delati “balonček” in njega je to bolelo. Omenila sem to zdravnici,pa je dejala,da če se bo ponavljajo,da naj obišče osebnega zdravnika. Bilo je malo miru s tem,,,sedaj pa opažam,da sin veliko manj je,je tudi shujšal..te probleme pri požiranju ima očitno bolj pogosto..sprva mi je govoril,da le ob pitju mrzlega..danes zjutraj pa mi je omenil,da je imel včeraj tudi pri malici v šoli tak problem pa da ni pil mrzlo….

Prosim za nasvet

Spoštovani,

boleče požiranje je indikacija za pregled požiralnika, zato vam svetujem, da gre sin do osebnega zdravnika.Ni smiselno odlašati, ker se morda da enostavno pozdraviti oz. odpraviti težavo.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Tudi jaz imam težave pri požiranju hrane. Pri skoraj vsaki jedi moram zraven piti vodo, če ne nemorem poglotninti hrane. Ko pa probam poglotlnini hrano brez vode ne, da bi ‘ splahnil ‘ pa ne gre in ne gre…To me pošteno jezi ker nemorem pri kakeršnem koli obroku jesti v miru brez da bi na to sploh pomislil … Sprašujem se ali je to vse v moji glavi ali so kakšne druge težvae ? Prosi mza odgovor.

Težave pri požiranju so lahko posledica samo reflusa, lahko pa so znak resnega dogajanja npr. rak, ahalazija, sistemske bolezni veziva. Zaradi tega je potrebno opraviti gastroskopijo in ostalo diagnostiko.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Sem Aljaž, star 20 let, glede zatikanja hrane, se mi je prvič zgodilo že v srednji šoli, ko smo meli malco, pa se mi je zataknilo meso v sredi grla, sem pil pa mi je šlo vse vun, samo kos mesa mi je ostal v grli, prejšni teden ko sn jedo meso, se mi je spet zataknilo..pa sem se začel dušit, sn se spet vstrašo..pa nevem kaj bi blo to, če je res potrebno it zdravniki pa da me pošle na pregled grla al kaj??

lp

Pozdravljeni

Tezave so lahko zaradi manjse zozitve poziralnika, ki lahko nastane ob refluksni bolezni. Najbolje je, da greste k zdravniku ki vas bo napotin na gastroskopijo.

Lp

____ Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist Klinika Pacient Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

New Report

Close